Θα έχετε δει χιλιάδες φωτογραφίες σαν αυτή του Φελπς που ποζάρει δαγκώνοντας το μετάλλιο του. Για την ακρίβεια είναι μια πόζα την οποία επιλέγουν όλοι σχεδόν οι νικητές όταν έρχεται η ώρα της φωτογράφησης στο βάθρο, αλλά γιατί το κάνουν αυτό;

 

Το δάγκωμα ενός χρυσού νομίσματος είναι ένα αρκετά παλιό τεστ που χρονολογείται από τότε που ο χρυσός ήταν η πιο κοινή μορφή πληρωμής. Καθώς ο χρυσός είναι ένα σχετικά μαλακό μέταλλο, τα δόντια μπορούσαν να αφήσουν σημάδι πάνω του και κάπως έτσι καταλάβαινε κανείς αν τα νομίσματα ήταν αληθινά, ή επιχρυσωμένα.

 

Όμως η αλήθεια είναι πως κανένας Ολυμπιονίκης δεν δαγκώνει το μετάλλιο του για να διαπιστώσει αν έχει πέσει θύμα απάτης καθώς είναι γνωστό πως τα χρυσά μετάλλια τους είναι επιχρυσωμένο ασήμι. Για την ακρίβεια, τα μετάλλια του Ρίο φέτος αποτελούνται από μόλις 1,2% χρυσό. 

 

 

 

 

 

Ο λόγος που όλοι επιλέγουν αυτή τη παιχνιδιάρικη πόζα είναι άλλος και όπως φαίνεται δεν είναι πρωτοβουλία των αθλητών. "Έχει γίνει εμμονή των φωτογράφων," αναφέρει στο CNN ο David Wallechinsky, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας των Ολυμπιακών Ιστορικών. "Νομίζω ότι επιδιώκουν να έχουν μια εμβληματική φωτογραφία που μπορεί να πουλήσει. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι που οι αθλητές κάνουν από μόνοι τους." αναφέρει. "Η τάση αυτή είναι ακόμη πιο έντονη φέτος στους Αγώνες και φαίνεται να είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των νικητών της κολύμβησης," σημειώνει χωρίς ωστόσο να μπορεί να εξηγήσει το γιατί. Ωστόσο κάποιοι επιλέγουν να το φιλήσουν αντί να το δαγκώσουν ενώ μερικοί ποζάρουν και με τους δύο τρόπους.

 

 

 

Πάντως η πόζα αυτή δεν είναι και τόσο καινούργια καθώς υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες από παλιότερους Ολυμπιακούς και νικητές να κάνουν ακριβώς το ίδιο. Όπως αυτή από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου της Ιαπωνίας το 1992:

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr