Στις ελπιδοφόρες θεραπείες απέναντι στον κορωνοϊό και με χάπια, από δύο με τρεις εταιρείες, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας.

 

«Είμαστε σε συνεννόηση και ως ΕΕ αλλά και ξεχωριστά ως Ελλάδα να πάμε σε αυτές τις προμήθειες. Όμως, αξιόπιστα στοιχεία γι’ αυτές τις θεραπείες δεν θα έχουμε πριν την έναρξη του 2022 και άρα είναι πολύ σημαντικό να ξέρουν οι πολίτες ότι για το επόμενο τρίμηνο-τετράμηνο, η μοναδική μας θωράκιση, πέρα από τα μέτρα ατομικής προστασίας, είναι ο εμβολιασμός», δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης. 

 

Ερωτηθείς για το πότε ενδέχεται να έρθουν αυτές οι θεραπείες απάντησε πως εξαρτάται από την κάθε εταιρεία αλλά το μικρότερο χρονικό διάστημα είναι Ιανουάριος-Φεβρουάριος. Όμως υπάρχουν και εκτιμήσεις ότι αυτό μπορεί να φτάσει και επτάμηνο-οκτάμηνο. Είναι χάπια, είναι θεραπείες, που μπορεί να έχει ο πολίτης, αλλά το θέμα είναι να μην φτάσει να νοσήσει και να κινδυνεύσει.

 

«Πέρυσι δεν υπήρχε το εμβόλιο και είχε γίνει επιλογή το ΕΣΥ να είναι μονοθεματικό. Πλέον έχουμε μοιράσει τις κλίνες, 50% για covid και 50% για non covid. Από τότε που ο καθένας μπορεί αν εμβολιαστεί δεν έχουμε επιλογή να κάνουμε το ΕΣΥ μονοθεματικό. Δικαίωμα στο ΕΣΥ έχουν για να εγχειριστούν και άλλοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν άλλες νόσους. Θωρακίζουμε το σύστημα υγείας, αλλά δεν πρόκειται άνθρωποι που νοσούν από άλλες αιτίες να μην έχουν πρόσβαση στο σύστημα για να υπάρξουν κενές κλίνες ΜΕΘ». 

 

Το 87%-90% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι

 

Σε άλλο σημείο, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για την προσπάθεια που γίνεται να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας που δεν έχουν λάβει ακόμη το εμβόλιο, ειδικά οι άνω των 60 ετών. Όπως επισήμανε, είναι ξεκάθαρα τα μηνύματα, καθώς το 87%-90% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

 

Για να μπορούμε να μιλάμε για ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμού θα έπρεπε ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού να φτάσει το 70% και του ενήλικου πληθυσμού το 80%.

 

Αναφορικά με την τρίτη δόση, ανέφερε ότι εξαρτάται από την ηλικία αλλά και τη συμπλήρωση του εξαμήνου, καθώς μπορεί κάποιος άνω των 60 ετών να μην εμβολιάστηκε τον Φεβρουάριο, αλλά τον Ιούνιο, και να μην μπορεί αυτό το διάστημα να λάβει την αναμνηστική δόση.

 

«Δεν εξετάζεται ενδεχόμενο να μην γίνει καμία από τις κοινωνικές δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και οι παρελάσεις»

 

Σχολιάζοντας το ζήτημα των παρελάσεων, είπε ότι δεν θα υπάρξει περιορισμός

 

«Δεν υπάρχει το πρότυπο των κόκκινων περιοχών, υπό την έννοια να υπάρχουν παραπάνω απαγορεύσεις και αντιστοίχως υπήρξε μία ανακούφιση στα μέτρα εκεί που είναι αμιγώς χώροι για τους εμβολιασμένους, ακριβώς διότι είναι τελείως διαφορετικά τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά (...) επί της αρχής είναι να μην υπάρξει περιορισμός στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, άρα να μπορούν να γίνουν και όλες οι εκδηλώσεις. Οπου βέβαια υπάρχει κόσμος που είναι και εμβολιασμένος και ανεμβολίαστοι, θα υπάρχουν περιοριστικά μέτρα και μέτρα προστασίας. Οπου είναι αμιγώς εμβολιασμένοι, εκεί πέρα η κατάσταση φτάνει σχεδόν στην κανονικότητα».

 

«Κατ’ αρχήν δεν εξετάζεται ενδεχόμενο να μην γίνει καμία από τις κοινωνικές δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και οι παρελάσεις. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε είναι κάτι δυναμικό. Εγώ σας λέω, αυτή την στιγμή, με τα δεδομένα που έχουμε, ενδεχομένως με μέτρα προστασίας, που θα κρίνει η επιτροπή, η βούληση είναι να λειτουργήσει κανονικά η οικονομική ζωή του τόπου», πρόσθεσε.

 

«Δεν υπάρχει συζήτηση για μωβ περιοχές»

 

Διευκρίνιση σχετικά με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ που έκαναν λόγο για μωβ περιοχές έδωσε ο υπουργός, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση στο υπουργείο. «Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση στο υπουργείο Υγείας, δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια εισήγηση από τους ειδικούς. Αλλά σε επίπεδο να έχουμε συζητήσει ως πολιτική ηγεσία με ειδικούς θέμα αλλαγής μοντέλου από αυτό που ανακοινώσαμε, πριν από 10 ημέρες δεν υπάρχει», είπε.