Απεργία την Πρωτομαγιά

Τσίπρας σε Σλοβένο πρόεδρο: Στο εξής θα αναγνωρίζετε τους γείτονες μας ως «Βόρεια Μακεδονία»

Τσίπρας σε Σλοβένο πρόεδρο: Στο εξής θα αναγνωρίζετε τους γείτονες μας ως «Βόρεια Μακεδονία» Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Στη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών στην εδραίωση της ειρηνικής συνύπαρξης στα Βαλκάνια αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση του με τον Σλοβένο πρόεδρο, Μπόρουτ Πάχαρ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα Βαλκάνια γέννησαν πολέμους στο παρελθόν. Όραμα μας πρέπει να είναι να αποτελούν από δω και στο εξής όχι την πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, αλλά την περιοχή εκείνη που θα δώσει μια νέα δυναμική και πνοή στο όνομα της ενότητας των λαών της Ευρώπης», τόνισε  Αλέξης Τσίπρας,

Σημείωσε ότι «η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε πολύ σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, καταφέραμε όμως να βγούμε από την κρίση χάρη στην επιμονή του ελληνικού λαού και τις θυσίες του, την επιμονή του στον ευρωπαϊκό δρόμο και τις θυσίες του που δείχνουν το τελευταίο διάστημα να πιάνουν τόπο».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «στα Βαλκάνια επίσης η Ελλάδα ανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων μέσα από σημαντικές πρωτοβουλίες συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες αλλά και μέσα από μια σημαντική συμφωνια που υπογράψαμε το 2018 με την ΠΓΔΜ».

Είπε ότι είναι πολύ σημαντικό και δήλωσε ευτυχής που βλέπει ότι οι γείτονές μας προχωρούν γοργά τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης του Συντάγματος τους, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών και αλλάζουν τη συνταγματική τους ονομασία. «Πράγμα που σημαίνει ότι και εσείς και η Σλοβενία, που είναι μια από τις χώρες που αναγνωρίζουν τους γείτονες μας με τη συνταγματική τους ονομασία δηλαδή ως "Μακεδονία", από δω και στο εξής θα την αναγνωρίζετε και θα την ονομάζετε "Βόρεια Μακεδονία", γιατί για τον ελληνικό λαό αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς η Μακεδονία πέρα από μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, περιφέρεια της Ελλάδας, είναι και ένα κομμάτι σημαντικό της αρχαίας ελληνικής ιστορίας κι αυτό αναγνωρίζεται πλήρως σε αυτή τη συμφωνία, κάτι το οποίο μας δημιουργεί την αίσθηση ότι έχουμε μια ισορροπημένη συμφωνία και για τις δυο πλευρές», υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε τον κ. Παχόρ «φίλο της Ελλάδας και πολιτικό που στην καριέρα του έχει αγωνιστεί για την ευρωπαϊκή ιδέα», σημειώνοντας ότι «αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η Ευρώπη, το κοινό μας σπίτι αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί στενά και με τις Σλοβενία και με όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, με στόχο να βάλουμε ένα σημαντικό λιθαράκι για τη σταθερότητα στην περιοχή, ένα σημαντικό λιθαράκι στην προοπτική της σταθερότητας στην Ευρώπη συνολικά».

Από την πλευρά του, ο Σλοβένος Πρόεδρος εξέφρασε τον «ειλικρινή θαυμασμό» του για το ότι κατάφερε η Ελλάδα να εξέλθει από την οικονομική κρίση και συνεχάρη τον πρωθυπουργό για «το πολύ εντυπωσιακό σας έργο να εξέλθετε από την κρίση».

«Ο θαυμασμός μου αυτός ξεκινά ήδη από την εποχή που ήσασταν στη Λιουμπλιάνα, τότε ήμουν ήδη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εσείς δεν είχατε γίνει ακόμα πρωθυπουργός, αλλά η κρίση είχε ήδη επέλθει στην Ελλάδα». Πρόσθεσε ότι την εποχή που ήταν η κρίση στην Ελλάδα, η Σλοβενία ανήκε στην ευρωπαϊκή ομάδα που οικονομικά υποστήριξε την Ελλάδα και πως «η Σλοβενία ήταν το πιο εκτεθειμένο κράτος τότε, αλλά προσπάθησα να ανταποκριθούμε στην απόφαση μας και πιστεύω ότι αυτό επέφερε αποτελέσματα σήμερα».

Ο κ. Πάχορ χαιρέτησε «με ενθουσιασμό» τις σκέψεις και του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού όσον αφορά στην έννοια της Ευρώπης, σχολιάζοντας ότι «αυτή η απόφασή σας και η αποφασιστικότητά σας για μια δίκαιη και ασφαλή Ευρώπη και για εσάς και για τα παιδιά σας, μου φαίνεται σαν μια υπέροχη συμφωνία του Μπετόβεν και για τα δικά μου και για τα δικά σας αυτιά». Τόνισε ότι για το ελληνικό κράτος και το σλοβενικό κράτος, αυτή η προσπάθεια που έχουμε όσον αφορά στην Ευρώπη, την υποστήριξη της Ευρώπης είναι η καλύτερη επένδυση για το μέλλον» 

Μιλώντας για τα δυτικά Βαλκάνια, ο Σλοβένος Πρόεδρος επισήμανε ότι νωρίτερα κάλεσε τον Έλληνα ομόλογο του, Προκόπη Παυλόπουλο να έρθει σε μια από τις Συνόδους που έχουν με την Πρόεδρο της Κροατίας, στη διαδικασία Μπάρμπα-Μπρούνι. Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό «γιατί καταφέρατε με τον ομόλογο σας στα Σκόπια να υπογράψετε τη συμφωνία». Είπε ότι πολλοί θεωρούν «και νομίζω δικαιολογημένα» ότι ο Ζ. Ζάεφ «ήταν σε μια πολύ δύσκολη θέση όταν έπρεπε να αποφασίσει να κάνει ένα συμβιβασμό, αυτό είναι αλήθεια».

«Θέλω όμως να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου και στο δικό σας προσωπικό κουράγιο, γιατί όταν εμείς εισήλθαμε στην ΕΕ, ήμουν πρόεδρος της κυβέρνησης και ξέρω ότι ήταν πάρα πολύ δύσκολο να πάρουμε μια τέτοια απόφαση». Τόνισε ότι «αυτό που συμφωνήθηκε πρέπει και να εκτιμηθεί και επίσης να υλοποιηθεί».

 Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM