Για «δύσκολες και δυσάρεστες επιλογές» της κυβέρνησης με στόχο την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 

«Το μήνυμα από την πρόσφατη έξοδο στις αγορές είναι ότι η Ελλάδα έχει μπει σταθερά σε έναν δρόμο αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού» διαβεβαιώνει ο υπουργός, προσθέτοντας πως το όποιο ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, θα εξαρτηθεί και από τις ευρωεκλογές.

 

Όπως λέει ο ίδιος, το αποτέλεσμα της κάλπης θα κρίνει «αν η λιτότητα θα συνεχίσει να είναι η απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις».

 

Μιλώντας στην εφημερίδα «Αυγή», ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε βέβαιος πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει δύσκολες συνεργασίες χωρίς να εγκαταλείπει αρχές και φυσιογνωμία».

 

Σε ερώτηση για το αν αλλοιώθηκε η φυσιογνωμία του κόμματος από την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «κάναμε, βέβαια, δύσκολες και δυσάρεστες επιλογές για να βγούμε από τα μνημόνια. Θεωρώ, όμως, ότι τις κάναμε χωρίς να χάσουμε την πυξίδα μας. Έτσι, σήμερα είμαστε σε θέση να υλοποιούμε το πρόγραμμά μας και αυτό μας κάνει όλες και όλους υπερήφανους».

 

Ερωτηθείς για το αν θεωρεί ότι έχει κάνει λάθη στα περίπου τρεισήμισι χρόνια υπουργίας του, απαντά: «Προφανώς. Άλλωστε μόνο ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Πάπας διεκδικούν το αλάθητο, αν και απ' ό,τι διαβάζω, ο δεύτερος το ξανασκέφτεται. Το πρόβλημα δεν είναι να κάνεις λάθος. Το πρόβλημα είναι να εμμένεις σε αυτό και να μην είσαι διατεθειμένος να το παραδεχτείς και να το διορθώσεις».

 

Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει πως οι επικείμενες ευρωεκλογές είναι, κατά τον ίδιο, οι πιο κρίσιμες, «γιατί σε αυτές θα παιχτεί το μέλλον της Ευρώπης και το αν θα πάρει τον κακό δρόμο του εθνικισμού και του ρατσισμού ή αν θα ακολουθήσει μία προοδευτική πορεία».

  

Σε ό,τι αφορά τη μείωση του κατώτατου μισθού και τις επικρίσεις ότι το αφορολόγητο θα ακυρώσει εν πολλοίς, από το 2020, την αύξηση αυτή, ο υπουργός ανέφερε: «έχουμε αποδείξει, όπως και με τις συντάξεις, ότι όταν λέμε "κάθε πράγμα στην ώρα του" αυτό δεν σημαίνει υπεκφυγή, αλλά σοβαρότητα και σχεδιασμό», αφήνοντας, εμμέσως, ανοικτό το ενδεχόμενο, να ακυρωθεί και αυτό το ψηφισμένο μέτρο, όπως είχε γίνει και με τη μείωση των συντάξεων που δεν υλοποιήθηκε φέτος, σε συνεννόηση με τους θεσμούς.