Την ελληνική λίστα μέτρων, δημοσιεύουν οι Financial Times

Την ελληνική λίστα μέτρων, δημοσιεύουν οι Financial Times Facebook Twitter
Phil Ipparis / SOOC
7

Μέτρα που προβλέπεται να αποφέρουν έσοδα στον προϋπολογισμό του 2015 από 4,7 δισ. ευρώ έως 6,1 δισ. ευρώ προβλέπει η νέα 26σέλιδη λίστα που έδωσε η κυβέρνηση στους πιστωτές, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Στη λίστα προβλέπονται επίσης νέες δαπάνες ύψους 1,1 δισ. ευρώ - κυρίως λόγω της χορήγησης 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους και της κατάργησης της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις καθώς και της αντικατάστασης του μαθηματικού τύπου για τα εφάπαξ.

Το τελικό αποτέλεσμα, θα είναι, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις, να αυξηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα - που θα διαμορφωνόταν χωρίς τα μέτρα σε 1,2% του ΑΕΠ - κατά 1,9% έως 2,7% και τελικά να φθάσει αυτό από το 3,1% έως το 3,9% του ΑΕΠ. Όσον αφορά το ΑΕΠ, προβλέπεται στο 1,4% φέτος και το 2,9% το 2016, ενώ η ανεργία αναμένεται να μειωθεί φέτος στο 23,4% και το επόμενο έτος στο 21,1%.


Ο κατάλογος των μέτρων για τα πρόσθετα έσοδα περιλαμβάνει:

 • Την εντατικοποίηση των ελέγχων για τα εμβάσματα στο εξωτερικό και τις offshore εταιρείες (προσδοκώμενα έσοδα από 725 έως 875 εκατ. ευρώ)
 • Την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, καπνικών προϊόντων και οινοπνευματωδών ποτών (250 έως 400 εκατ. ευρώ)
 • Την ενίσχυση της νομοθεσίας για τις ενδο-ομιλικές συναλλαγές (40-60 εκατ. ευρώ)
 • Καθιέρωση λοταρίας ως κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων (270- 600 εκατ. ευρώ)
 • Καταπολέμηση φορολογικής απάτης στον ΦΠΑ (350 - 420 εκατ. ευρώ)
 • Βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού (225 - 235 εκατ. ευρώ)
 • Τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων (300 - 400 εκατ. ευρώ)
 • Διάφορα μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων (414 - 450 εκατ. ευρώ)
 • Εφαρμογή του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις (50 - 70 εκατ. ευρώ)
 • Ενίσχυση του φόρου πολυτελείας που επιβάλλεται σε μεγάλα αυτοκίνητα, σκάφη και πισίνες (με έσοδα 20 εκατ. ευρώ)
 • Εκλογίκευση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος , με την κατάργηση φοροαπαλλαγών, (300 - 400 εκατ. ευρώ)
 • Καταπολέμηση φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων με προβλεπόμενα έσοδα 20 - 30 εκατ. ευρώ
 • Κίνητρα για την πληρωμή οφειλών που έχουν προέλθει από φορολογικούς ελέγχους με έσοδα 100 - 200 εκατ. ευρώ. Τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις θα μειώνονται κατά 35-50% για όσους φορολογούμενους δεχθούν την πληρωμή όλου του ποσού χωρίς να προσφύγουν σε δίκη
 • Κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου (κληρονομιές κτλ.) με έσοδα 50 - 70 εκατ. ευρώ
 • Έσοδα από πολιτιστικές δραστηριότητες 5 - 10 εκατ. ευρώ
 • Αδειοδότηση ιντερνετικού στοιχηματισμού με προβλεπόμενα έσοδα 125 - 175 εκατ. ευρώ
 • Δημόσιοι διαγωνισμοί για την παροχή αδειών στα τηλεοπτικά μέσα με προβλεπόμενα έσοδα 350 - 380 εκατ. ευρώ.

πηγή: AΠΕ/ΜΠΕ

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
"Εφαρμογή του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις (50 - 70 εκατ. ευρώ) Πηγή: www.lifo.gr"...πάνε που πάνε κατά διαόλου οι διαφημιστικές, αυτό θα είναι ένα ακόμη καρφί στο φέρετρο..."Έσοδα από πολιτιστικές δραστηριότητες 5 - 10 εκατ. ευρώ Πηγή: www.lifo.gr"...τρομάζω...Στα υπόλοιπα Καλή Τύχη (το γράφω ειρωνικά)
" Εκλογίκευση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος , με την κατάργηση φοροαπαλλαγών, (300 - 400 εκατ. ευρώ) "καθως διαβαζα την προταση, ειπα δοξα τω Θεω, μιλανε για εκλογικευση - αρα κατι καλο θα εννοουν - νομιζα οτι θα διαβασω και για αλλαγη φορολογικου, για καποιο ειδος μεταρρύθμισης, αλλα προσγειώθηκα διαβαζοντας για τις φοροαπαλλαγες.Δεν θυμαμαι να εχουν μεινει και πολλα για τα οποια μπορουμε να εχουμε φοροαπαλλαγη θα καταργηθουν και αυτα?Δεν ξερω βεβαια εαν ειναι μονο αυτες οι προτασεις ή εαν ειναι οντως αυτες, αλλωστε προκειται για δημοσιογραφικες πληροφορίες.Γενικα βεβαια φοβαμαι οτι εαν η σταση της ΕΕ παραμεινει ιδια με τα προηγούμενα 5 χρόνια, τιποτα απο αυτα δεν θα γινει δεκτο, καθως εχουμε ηδη καταλαβει πως κουβεντιάζουν μονο μετρα που εχουν άμεση εφαρμογή και εισπραξιμότητα.
Οι προεκλογικές παροχές έγιναν φόροι και πάμε στο κλασικό μέτρο της περαίωσης.Και ερωτώ εγώ?Εξαπατήθηκαν που εξαπατήθηκαν οι Συριζανέλ ψηφοφόροι,έπρεπε να περάσουν 2 μήνες για να μας το ανακοινώσουν τώρα πλέον που είμαστε με το 1,5 πόδι στην χρεωκοπία?
Την έχουμε βάψει, αλλά αυτό δεν είναι νέο.Βλέποντας κάποια από τα μέτρα καταλαβαίνουμε την φαντασία της "πρώτη φορά αριστερά" κυβέρνησή μας.1. Έσοδα από πολιτιστικές δραστηριότητες 5 - 10 εκατ. ευρώ --Αυτο τον στόχο τον πιάνουμε χαλαρά. Δώστε σε Κινέζους την Ακρόπολη ή το Σούνιο για γάμο και πάρτε τα πολλαπλάσια.2.Δημόσιοι διαγωνισμοί για την παροχή αδειών στα τηλεοπτικά μέσα με προβλεπόμενα έσοδα 350 - 380 εκατ. ευρώ. -- Εδώ γελάμε. Όταν το MEGA αγκομαχεί και τρέφεται με δάνεια, ο ΑΝΤ1 διώχνει συνεχώς κοσμάκη, ο Αλαφούζος δεν έχει μία να πάρει έστω ένα δανεικό για τον ΠΑΟ και ο ΑLPHA χρωστάει μέχρι και τα νοίκια του κτιρίου του, ποιος θεωρούν ότι θα δώσει τα 380 εκατομμύρια; Τέλος, γνωριζοντας στο πετσί μου τον ευγενή τρόπο της εφορίας να σου κλείνει το σπίτι, αυτό το "Καταπολέμηση φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων με προβλεπόμενα έσοδα 20 - 30 εκατ. ευρώ" με κάνει να ιδρώνω.Τέλος, να σημειώσω ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί. Επομένως, αντί να κάθονται να σκέφτονται πως θα μας αφαιμάξουν, μήπως θα έπρεπε να την δουν αλλιώς;Δεν είναι προοδευτικό να προσπαθήσουν να οργανώσουν καλύτερα το δημόσιο; Υπάρχουν τόσα απλά πράγματα που μπορούν να κάνουν και να γλυτώσουν χρήματα. Για παράδειγμα:1. Καμιά δημόσια υπηρεσία στο νοίκι. έχουν υπάρξει αμέτρητα παραδείγματα σκανδάλων με ενοικιάσεις κτιρίων2. Πλήρη μηχανογράφηση των υπηρεσιών που έχουν επαφή με τον πολίτη. Τα ΚΕΠ του Παπαδόπουλου (αυτός έπρεπε να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας) υπήρξαν επανάσταση στην δύσμοιρη Ελλάδα.3. Κεντρική διαχείριση των προμηθειών στον χώρο της Υγείας άμεσα και στην συνέχεια και αλλού με ηλεκτρονικούς μειοδοτικούς διαγωνισμούς (δουλεύει απίστευτα καλά υπέρ του αγοραστή). Άντε να δω μετά πως θα συνεννοηθούν οι Εργολάβοι
Συν μείωση μισθών και συντάξεων δημοσιου που είναι πανω από 1400 ευρώ. Όλου του δημοσιου, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ κλπ εκεί να δεις εξοικονόμηση πόρων. Με σαφή αναπτυξιακή προοπτική.
Τα μέτρα τα εξέθεσαν στην PIMCO οι ("αμισθί") μυστικοσύμβουλοι.Θα "διαρρεύσουν" μέσω ΠΝΠ μεγάλη Πέμπτη - Παρασκευή.Και θα καταλάβουμε όλοι τι "Εκλογίκευση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος , με την κατάργηση φοροαπαλλαγών, (300 - 400 εκατ. ευρώ) και Διάφορα μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων (414 - 450 εκατ. ευρώ)" σημαίνει.Κατόπιν εορτής.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ