Σύσκεψη για το μεταναστευτικό - προσφυγικό: Συμφώνησαν για κλειστά κέντρα

Σύσκεψη για το μεταναστευτικό - προσφυγικό: Συμφώνησαν για κλειστά κέντρα Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου για το μεταναστευτικό- προσφυγικό με την κυβέρνηση να συμφωνεί στο αίτημα για κλείσιμο των δομών φιλοξενίας και την αναγκαιότητα αποσυμφόρησης των νησιών του Β. Αιγαίου.

Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση στην οποία μετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνο Μουτζούρη και δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου, επιδόθηκε ψήφισμα των κατοίκων των νησιών του Βορείου Αιγαίου το οποίο μεταφέρει την ανησυχία και την αγωνία τους και με αίτημα την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών όπως και τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε δομές με καλύτερες συνθήκες.

Όπως αναφέρουν στο ψήφισμά τους «Οι κάτοικοι της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, προκειμένου τα νησιά της να σταματήσουν να είναι αποθήκες ψυχών ξεριζωμένων ανθρώπων, ενώνουμε της φωνές μας και απαιτούμε από την κυβέρνηση και την Ευρώπη: Άμεση αποσυμφόρηση και μεταφορά των προσφύγων - μεταναστών σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Καμία νέα δομή στα νησιά και κλείσιμο των υπαρχουσών δομών. Έλεγχο όλων των ΜΚΟ. Αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. Μέτρα στήριξης για τα νησιά, προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά που έχουν υποστεί».

Η συνάντηση στο Μαξίμου αποτελεί προσπάθεια προσέγγισης, ενώ συνεχίζονται και σήμερα οι κινητοποιήσεις στα νησιά με πρωτοβουλία τοπικών φορέων, κλείσιμο των δήμων, αλλά και απεργία που έχουν κηρύξει πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η κυβέρνηση ακούει τις τοπικές κοινωνίες, είχε υπογραμμίσει νωρίτερα στην ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών που θα φέρει απτά αποτελέσματα και μάλιστα «πάρα πολύ σύντομα».

«Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η αποσυμφόρηση των νησιών. Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι οι επιστροφές προς την Τουρκία. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η καλύτερη λειτουργία του ασύλου και η ενίσχυση των ιατρικών μονάδων των νησιών ώστε να υπάρχει καλύτερη στήριξη των τοπικών κοινωνιών» δήλωσε εξερχόμενος από τη συνάντηση ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όπως είπε «χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των νησιών, τα οποία θα μπουν σε άμεση προτεραιότητα τις αμέσως επόμενες μέρες», τόνισε ο κ. Μηταράκης. Εξήγησε, επίσης, «ότι θα υπάρχει μια συστηματική συνάντηση κάθε δύο εβδομάδες με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους, ώστε να γίνεται πλήρης καταγραφή της κατάστασης».

«Υπάρχουν σημεία στα οποία εντοπίζονται κάποιες διαφορές. Συμφωνούμε στην ανάγκη να υπάρχουν κλειστές προαναχωρησιακές δομές, αλλά υπάρχουν διαφωνίες για το μέγεθος και για τον τρόπο λειτουργίας τους», υπογράμμισε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης με την ενίσχυση των επιστροφών θα συμβάλλει στο να διεξαχθεί πιο ομαλά η συζήτηση.

Όπως είπε «στόχος μας είναι κάθε μέτρο που ανακοινώνουμε να βοηθάει στον περιορισμό των ροών και αυτός είναι ένας κοινός στόχος που έχουμε με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, ο κ. Μηταράκης είπε «είναι δεδομένο ότι οι ανοιχτές δομές που αυτή τη στιγμή επιβαρύνουν τους αστικούς ιστούς των νησιών του Β. Αιγαίου θα κλείσουν οριστικά με την εφαρμογή του σχεδίου».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ