Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αυτήν την ώρα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με τον περιφερειάρχη και δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

 

Στο πλαίσιο της συνάντησης θα επιδοθεί ψήφισμα των κατοίκων των νησιών του Β. Αιγαίου, που μεταφέρει την ανησυχία και την αγωνία τους, με αίτημα την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε δομές με καλύτερες συνθήκες.

 

Η συνάντηση αποτελεί προσπάθεια προσέγγισης, ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στα νησιά με πρωτοβουλία τοπικών φορέων.

 

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Μυτιλήνη και άλλα νησιά του βορείου Αιγαίου, για το προσφυγικό - μεταναστευτικό και τη διαχείριση σε κρατικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Εκτός από την Λέσβο, παράλληλες συγκεντρώσεις διοργανώθηκαν στη Χίο και στη Σάμο, σε συνδυασμό με τη γενική απεργία. Την κινητοποίηση διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με άλλους αυτοδιοικητικούς φορείς. Στο ψήφισμά τους, ζητούν μεταξύ άλλων «άμεση αποσυμφόρηση» των νησιών του βορείου Αιγαίου, μεταφορά των προσφύγων - μεταναστών «σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης» και κλείσιμο όλων των υπαρχουσών δομών.