Συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ εν μέσω τουρκικών προκλήσεων

Συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ εν μέσω τουρκικών προκλήσεων Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, στις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Καθημερινή. 

Στην κορυφή της ατζέντας αναμένεται να βρεθούν η ένταση με την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο καθώς και οι αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο. Η Αθήνα ανησυχεί για την συμφωνία της γειτονικής χώρας με τη Λιβύη, με το Ελληνικό ΥΠΕΞ να δίνει τελεσίγραφο λίγων ημερών στον πρέσβη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, για να γνωστοποιήσει το περιεχόμενο της επίμαχης συμφωνίας.

Γεύμα εργασίας στο Λονδίνο 

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ επιβεβαιώνουν πως, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παραστεί και σε γεύμα εργασίας με τον Αμερικανό πρόεδρο και ευρωπαίους ηγέτες, στις 4 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γεύμα θα παρευρεθούν, μεταξύ άλλων, οι ηγέτες της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Λιθουανίας αλλά πιθανότατα όχι ο Ταγίπ Ερντογάν.

Το τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο δεν έχει προς το παρόν «κλειδώσει» αλλά μάλλον δεν έχει άτυπο χαρακτήρα, όπως αρχικά αναμενόταν. Από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ, χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε έμμεσο αλλά και σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, λέγοντας πως «όσοι βιάζονται να αμφισβητούν με τρόπο θεσμικά σαθρό τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να γνωρίζουν ότι θα μας βρουν απέναντί τους, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας».

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, για τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας και το προσφυγικό. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός εξέθεσε στον Γάλλο πρόεδρο την κατάσταση στο μεταναστευτικό/προσφυγικό και τον ενημέρωσε για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και για το νέο πλαίσιο που θα εφαρμοστεί. Αναφέρθηκε ακόμα στις «προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά και την πρόσφατη υπογραφή μνημονίου με τη Λιβύη».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης προς Φιντάν για το πρόγραμμα SAFE: «Όποιος ενοχλείται, να το αποδεχθεί»

Πολιτική / Γεραπετρίτης προς Φιντάν για το πρόγραμμα SAFE: «Όποιος ενοχλείται, να το αποδεχθεί»

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, οι δύο υπουργοί θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση τη Δευτέρα στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του προγράμματος SAFE
LIFO NEWSROOM
Δημοσκόπηση MRB: Στο 28% η ΝΔ - Τι λένε οι πολίτες για ενδεχόμενα κόμματα Τσίπρα και Σαμαρά

Πολιτική / Δημοσκόπηση MRB: Στο 28% η ΝΔ - Τι λένε οι πολίτες για ενδεχόμενα κόμματα Τσίπρα και Σαμαρά

Η γνώμη των πολιτών για για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και δικαιοσύνης στο θέμα του Πάνου Ρούτσι και τις διαδηλώσεις μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη
LIFO NEWSROOM
Live-Βουλή: Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την εξωτερική πολιτική

Πολιτική / Live-Βουλή: Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την εξωτερική πολιτική

Η παρέμβασή του επικεντρώνεται στους βασικούς άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής, με αναφορές στα ελληνοτουρκικά, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τις ευρωπαϊκές προκλήσεις και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις
LIFO NEWSROOM
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική / Συζήτηση στη Βουλή σήμερα για την εξωτερική πολιτική: Τι αναμένεται να πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τη διεύρυνση της συζήτησης που ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, για το παλαιστινιακό, σε μια συνολική συζήτηση για θέματα εξωτερικής πολιτικής, αποφάσισε ο πρωθυπουργός, με στόχο «να αναπτύξει όλη τη λογική των ελληνικών χειρισμών» σε αυτόν τον τομέα
LIFO NEWSROOM