Στο Μαξίμου ο Λίβυος Πρόεδρος -Συμφωνία για επανεκκίνηση της συζήτησης για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών

Στο Μαξίμου ο Λίβυος Πρόεδρος -Συμφωνία για επανεκκίνηση συζήτησης για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Την άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών Ελλάδας και Λιβύης για την Οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών υπό την ευθύνη των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών συμφώνησαν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed al-Menfi με τον οποίο συναντήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την διεξαγωγή εκλογών ώστε οι ίδιοι οι πολίτες της Λιβύης να πάρουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους είναι να αποχωρήσουν όλα τα στρατεύματα από τη Λιβύη.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, συζητήθηκαν οι προοπτικές διεύρυνσης των οικονομικών σχέσεων, οι οποίες θα αποτελέσουν και το αντικείμενο της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει σύντομα στη Λιβύη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, ενώ δόθηκε έμφαση και στη συνεργασία στον τομέα του Πολιτισμού.

 Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε την πρόθεση του προέδρου της Λιβύης αλλά και του πρωθυπουργού να συζητήσει η Λιβύη με την Ελλάδα κρίσιμα ζητήματα όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Διαβεβαίωσε ότι η χωρα μας είναι φίλη χώρα προς τη Λιβύη, ο ελληνικός λαός είναι φίλος λαός της Λιβύης, και όπως είπε οι σχέσεις των δυο χωρών χάνονται στα βάθη των αιώνων. «Θέλω να γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα η Λιβύη θα έχει πάντα ένα σταθερό φίλο και σύμμαχο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε η όμορφη, αλλά δοκιμασμένη χώρα σας να ξαναβρεί το δρόμο προς τη σταθερότητα και την ευημερία» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Λιβύης Mohamed al-Menfi είπε στις δηλώσεις του κατά την έναρξη της συνάντησης, ότι «πάντα κύριο μέλημά μας ήταν η Ελλάδα να καταστεί η πύλη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο πρόεδρος της Λιβύης έκανε ιδιαίτερη μνεία επίσης στην οικονομική συνεργασία των δυο χωρών και έκανε αναφορές στην πρεσβευτικη του θητεία στην Αθήνα κατά την οποία όπως είπε φρόντισε να αυξηθεί το ποσοστό παρουσίας των ελληνικών εταιρειών στη χώρα του.

Ο Λίβυος πρόεδρος τόνισε ακόμη ότι η επίσκεψή του, είναι και μία πρόσκληση στις ελληνικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στη Λιβύη, έχοντας υπόψη τη σταθερότητα που βιώνει αυτή τη στιγμή η χώρα του. «Θα μου επιτρέψετε, αναφερόμενος στο θέμα της κυριαρχίας της χώρας μου, από τη στιγμή που είμαστε νέα κυβέρνηση, νέο προεδρικό συμβούλιο πού φροντίζουμε στην εξασφάλιση αυτής της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας, θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, εφόσον η κυριαρχία συνδέεται με την απόλυτη και ολοκληρωμένη αποχώρηση όλων των πολιτοφυλακών από τη χώρα μου, και σε αυτό το θέμα έχουμε συζητήσει με διάφορες πλευρές για την εκπλήρωση αυτού του στόχου, να αποχωρήσουν οι πολιτοφύλακες από την Λιβύη» τόνισε ο Mohamed al-Menfi.

Καταλήγοντας επισήμανε τη σημασία της διεθνούς στήριξης από τα Ηνωμένα Έθνη, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχίσει η Ελλάδα τη στήριξη σε όλα τα διεθνή φόρα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή των εκλογών στο τέλος του χρόνου.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η «παράδοση της κατάληψης» ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η "παράδοση της κατάληψης" ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Το σχόλιο του πρωθυπουργού για το Final Four, για τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία αλλά και τα πανεπιστήμια, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του
LIFO NEWSROOM
«Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Lifo Videos / «Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και διευθυντή του SLpress.gr, Σταύρο Λυγερό, για τις βαθύτερες διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, το ενεργειακό σκάκι και την προπαγάνδα, τη θέση της Ευρώπης, τη στάση της Ελλάδας, τον ρόλο της Κίνας και την επιστροφή του Τραμπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM