Την Κύπρο επισκέπτεται σήμερα ο αρμόδιος για θέματα ενέργειας υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον, επίσκεψη που ερμηνεύεται ως μήνυμα στην Άγκυρα για τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ.

 

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, ο αμερικανός υφυπουργός αναμένεται θα συνοδεύεται από ομάδα υψηλόβαθμων αξιωματούχων σε θέματα ακτοφυλακής και ασφάλειας ενώ στόχος της επίσκεψης είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας σε επίπεδο 3+1 και η αποστολή του μηνύμος προς Τουρκίας πως αυτό το μοντέλο συνεργασίας, που προωθείται από Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ, θα πρέπει να το ακολουθήσουν κι άλλες χώρες της περιοχής.

 

Ο κ. Φάνον θα έχει συναντήσεις με τους Υπουργούς Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη και Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη. Στις συσκέψεις θα λάβουν μέρος αξιωματούχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας και του Ισραήλ.

 

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα παρακαθίσουν σε δύο συσκέψεις, με αντικείμενο θέματα ασφάλειας των γεωτρήσεων και περιβάλλοντος. Θα συζητηθούν πιθανά προβλήματα και κίνδυνοι, που μπορεί να προκύψουν στις πλατφόρμες εντός της θάλασσας.

 

Υπενθυμίζεται πως στις 22 Ιανουαρίου, με αφορμή την αποστολή του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού, είχε διαμηνύσει πως «μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διεκδικήσει θαλάσσια δικαιώματα από το έδαφος της Κύπρου», καλώντας την Άγκυρα να βάλει φρένο σε όλες τις γεωτρητικές της δραστηριότητες εντός των υδάτων της Κύπρου.