Σπαρτιάτες: Διαλύθηκε και επίσημα η Κοινοβουλευτική τους Ομάδα

Σπαρτιάτες: Διαλύθηκε και επίσημα η Κοινοβουλευτική τους Ομάδα Facebook Twitter
Φωτ: Eurokinissi
0

Ο προεδρεύων του Σώματος της Ολομέλειας, Γιάννης Πλακιωτάκης, ανακοίνωσε την Τετάρτη την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, -η οποία κοινοποιήθηκε στη Βουλή- σύμφωνα με την οποία εκπίπτουν από το βουλευτικό τους αξίωμα ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας και οι βουλευτές του κόμματος, Πέτρος Δημητριάδης και Αλέξανδρος Ζερβέας.

Η Βουλή θα λειτουργεί πλέον, για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά, με 297 βουλευτές ενώ όπως είχε διευκρινίσει ο πρόεδρος της, Νικήτας Κακλαμάνης, παραμένει η αυξημένη πλειοψηφία των 151 βουλευτών στις ψηφοφορίες.

Υπενθυμίζεται ότι το Εκλογοδικείο, με ομόφωνη απόφαση, έκανε δεκτές τις ενστάσεις κατά των τριών βουλευτών των Σπαρτιατών — Βασίλη Στίγκα, Πέτρου Δημητριάδη και Αλέξανδρου Ζερβέα — και ακύρωσε την εκλογή τους, κρίνοντας ότι υπήρξε εξαπάτηση των εκλογέων. Το σκεπτικό βασίστηκε στο γεγονός ότι υποκρυπτόμενος αρχηγός του κόμματος ήταν ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος έχει καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου είναι οριστική και αμετάκλητη. Οι τρεις έδρες δεν αναπληρώνονται ούτε από αναπληρωματικούς του ίδιου κόμματος ούτε από άλλους υποψηφίους άλλων κομμάτων. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία, η Βουλή θα λειτουργεί με 297 βουλευτές αντί για 300.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, η εξαπάτηση των εκλογέων με τη συμμετοχή σε κόμμα με υποκρυπτόμενο αρχηγό αφορά το σύνολο της επικράτειας, ωστόσο, δεν προβλέπεται επανάληψη της ψηφοφορίας ούτε ανακατανομή των εδρών. Το δικαστήριο επισήμανε ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο (νόμος 345/1976) δεν επιτρέπει την ανακατανομή των εδρών σε άλλους υποψηφίους ή κόμματα σε αυτή την περίπτωση, αφήνοντας τις έδρες κενές.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Πολιτική / Μέτρα για αγρότες: Αυτές είναι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις - Ρεύμα στα 8,5 λεπτά και app για επιστροφή ΕΦΚ

Όπως ανέφεραν στην εξειδίκευση των μέτρων, 16 από τα 27 αιτήματα των αγροτών έχουν επιλυθεί ή αντιμετωπίζονται θετικά, 4 είναι υπό επεξεργασία και 7 είναι εκτός δημοσιονομικού πλαισίου
THE LIFO TEAM
Μαρινάκης σε αγρότες: «Την Τετάρτη η κυβέρνηση θα εξειδικεύσει τα μέτρα, δεν υπάρχουν άλλα ούτε υπομονή»

Πολιτική / Μαρινάκης σε αγρότες: «Την Τετάρτη η κυβέρνηση θα εξειδικεύσει τα μέτρα, δεν υπάρχουν άλλα- ούτε υπομονή»

«Είναι καλό όσοι θέλουν να έρθουν να συζητήσουμε αυτές τις ανακοινώσεις, εμείς θα τις κάνουμε είτε έρθουν είτε όχι» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
THE LIFO TEAM
ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

Πολιτική / Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Τασούλα: Ας είναι το νέο έτος μια ευκαιρία να αλλάξουμε όλα όσα μας πληγώνουν

«Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη ειλικρίνεια στη δημόσια ζωή και λιγότερη στρεψοδικία και τοξικότητα στα κοινωνικά δίκτυα και στην πολιτική» τόνισε μεταξύ άλλων
THE LIFO TEAM