Σπαρτιάτες: Διαλύθηκε και επίσημα η Κοινοβουλευτική τους Ομάδα

Σπαρτιάτες: Διαλύθηκε και επίσημα η Κοινοβουλευτική τους Ομάδα Facebook Twitter
Φωτ: Eurokinissi
0

Ο προεδρεύων του Σώματος της Ολομέλειας, Γιάννης Πλακιωτάκης, ανακοίνωσε την Τετάρτη την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, -η οποία κοινοποιήθηκε στη Βουλή- σύμφωνα με την οποία εκπίπτουν από το βουλευτικό τους αξίωμα ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας και οι βουλευτές του κόμματος, Πέτρος Δημητριάδης και Αλέξανδρος Ζερβέας.

Η Βουλή θα λειτουργεί πλέον, για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά, με 297 βουλευτές ενώ όπως είχε διευκρινίσει ο πρόεδρος της, Νικήτας Κακλαμάνης, παραμένει η αυξημένη πλειοψηφία των 151 βουλευτών στις ψηφοφορίες.

Υπενθυμίζεται ότι το Εκλογοδικείο, με ομόφωνη απόφαση, έκανε δεκτές τις ενστάσεις κατά των τριών βουλευτών των Σπαρτιατών — Βασίλη Στίγκα, Πέτρου Δημητριάδη και Αλέξανδρου Ζερβέα — και ακύρωσε την εκλογή τους, κρίνοντας ότι υπήρξε εξαπάτηση των εκλογέων. Το σκεπτικό βασίστηκε στο γεγονός ότι υποκρυπτόμενος αρχηγός του κόμματος ήταν ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος έχει καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου είναι οριστική και αμετάκλητη. Οι τρεις έδρες δεν αναπληρώνονται ούτε από αναπληρωματικούς του ίδιου κόμματος ούτε από άλλους υποψηφίους άλλων κομμάτων. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία, η Βουλή θα λειτουργεί με 297 βουλευτές αντί για 300.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, η εξαπάτηση των εκλογέων με τη συμμετοχή σε κόμμα με υποκρυπτόμενο αρχηγό αφορά το σύνολο της επικράτειας, ωστόσο, δεν προβλέπεται επανάληψη της ψηφοφορίας ούτε ανακατανομή των εδρών. Το δικαστήριο επισήμανε ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο (νόμος 345/1976) δεν επιτρέπει την ανακατανομή των εδρών σε άλλους υποψηφίους ή κόμματα σε αυτή την περίπτωση, αφήνοντας τις έδρες κενές.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Βουλή ο Μητσοτάκης για τον νέο ΚΟΚ – Στο επίκεντρο η οδική ασφάλεια, τα πρόστιμα και τα νέα μέτρα

Πολιτική / Στη Βουλή ο Μητσοτάκης για τον νέο ΚΟΚ – Στο επίκεντρο η οδική ασφάλεια, τα πρόστιμα και τα νέα μέτρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε το βράδυ της Δευτέρας από τη Νίκαια της Γαλλίας, όπου συμμετείχε στην 3η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς
LIFO NEWSROOM
NΔένδιας για ΑΟΖ με Ιταλία: «Mεγαλώσαμε την Ελλάδα»

Πολιτική / Δένδιας για ΑΟΖ με Ιταλία: «Mεγαλώσαμε την Ελλάδα»

«Μεγαλώσαμε την Ελλάδα, με μία Συμφωνία η οποία αποδεικνύει την προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)» επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης: Συμφωνία Ελλάδας–Αιγύπτου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Μονής Σινά

Πολιτική / Γεραπετρίτης: Συμφωνία Ελλάδας–Αιγύπτου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Μονής Σινά

Στόχος η διασφάλιση του ιστορικού καθεστώτος και της νομικής προσωπικότητας της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης – Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για θεσμική λύση
LIFO NEWSROOM
Διπλωματικό θρίλερ για τη Μονή Σινά: Το Κάιρο αμφισβητεί ιδιοκτησία – Κρίσιμη συνάντηση Γεραπετρίτη

Πολιτική / Μονή Σινά: Στο Κάιρο ο Γεραπετρίτης - Η ελληνική στάση και οι διπλωματικές παγίδες

Στο Κάιρο κρίνεται το μέλλον της Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά - Η Ελλάδα επιδιώκει σεβασμό των συμφωνιών με την Αίγυπτο για τη διατήρηση της ιδιοκτησίας και της θρησκευτικής φυσιογνωμίας της Μονής
LIFO NEWSROOM