Σε διαρκή επιδείνωση οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία

Σε διαρκή επιδείνωση οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία Facebook Twitter
0

Σε πορεία συνεχούς επιδείνωσης έχουν εισέλθει οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών στις Βρυξέλλες.

 

Το νέο πογκρόμ συλλήψεων αντιφρονούντων που έχουν εξαπολύσει οι τουρκικές αρχές και οι αιτιάσεις της κυβέρνησης Ερντογάν σε βάρος της Γερμανίας ότι προσφέρει καταφύγιο σε τρομοκράτες, έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικά προβληματικό για τις σχέσεις των δυο πλευρών πλαίσιο, ενώ λάδι στην φωτιά ρίχνουν και τα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης να επαναφέρει την θανατική ποινή.

 

Ιδιαίτερα ανησυχητική, έχει γίνει η κατάσταση μετά τις πρόσφατες απειλές της Τουρκίας ότι θα αναστείλει την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό, εάν δεν διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ.

 

Λύση για την άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί με το τελεσίγραφο της τουρκικής κυβέρνησης ότι θα αναστείλει την εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό προτείνει -σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα De Standaard- ο τούρκος διπλωμάτης Φεηζά Μπαρουτσού ο οποίος, όπως αναφέρεται, εργάζεται στην τουρκική πρεσβεία στην Ελλάδα.

 

Σημειώνεται ειδικότερα, ότι σε δηλώσεις του προς ομάδα ευρωπαίων δημοσιογράφων πριν από δέκα ημέρες, ο Τούρκος διπλωμάτης υιοθέτησε μια «εποικοδομητική» στάση που έρχεται σε αντίθεση με την «σκληρή γλώσσα» του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μελβούτ Τσαβούσογλου. «Θα μπορούσαμε να δώσουμε χρόνο σε ειδικούς από το Συμβούλιο της Ευρώπης να επεξεργαστούν μια εφαρμόσιμη λύση», ανέφερε ο Τούρκος διπλωμάτης. «Εάν δεν καταφέρουμε να επιλύσουμε αυτό το θέμα, η συμφωνία για το προσφυγικό τίθεται εν αμφιβόλω γιατί θα είναι πολύ δύσκολο για την τουρκική κυβέρνηση να τροποποιήσει την νομοθεσία της και με αυτόν τον τρόπο να αποδυναμώσει τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας», πρόσθεσε.

 

Στο σχετικό δημοσίευμα επισημαίνεται πάντως ότι δεν είναι σαφές κατά πόσον ο διπλωμάτης εκφράζει προσωπικές απόψεις ή μιλά εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης; Η εφημερίδα, πάντως, εκτιμά ότι ακόμα κι αν η τουρκική κυβέρνηση προχωρούσε αύριο το πρωί σε αλλαγή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, θα ήταν πολύ δύσκολο για την ΕΕ να απελευθερώσει την βίζα λαμβανομένων υπόψη των εκλογικών αναμετρήσεων που βρίσκονται προ των πυλών, σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία) και για τον λόγο αυτό τιτλοφορεί το δημοσίευμα «Το αδύνατο τελεσίγραφο της Τουρκίας».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM