LIVE!

Ποινικός Κώδικας: Αυστηρότερες ποινές για παιδεραστία - Φυλάκιση για βλασφημία

Ποινικός Κώδικας: Αυστηρότερες ποινές για παιδεραστία - Φυλάκιση για βλασφημία Facebook Twitter
9

Αυστηροποίηση των ποινών για την παιδεραστία, τη διακίνηση μεταναστών και επαναφορά της κακόβουλης βλασφημίας των θείων επιφέρουν τροποποιήσεις στο αρχικό σχέδιο νόμου για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.  

Όπως ειδικότερα ανακοίνωσε ο κ. Τσιάρας κατά τη δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

- Επανέρχονται η κακόβουλη βλασφημία και η καθύβριση των θρησκευμάτων (άρθρο 198 του ΠΚ). Προβλέπεται φυλάκιση έως 2 έτη για όποιον κακόβουλα καθυβρίζει τον Θεό και όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει την ορθόδοξη εκκλησία ή θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα. «Με αυτόν τον τρόπο θεραπεύουμε τα πάντα και δημιουργούμε τις συνθήκες, ώστε φαινόμενα που αποτέλεσαν κορυφαία σημεία της επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα να αντιμετωπίζονται με το συγκεκριμένο τρόπο», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

- Αυστηροποιείται το πλαίσιο τιμώρισης του βιασμού (άρθρο 336 του ΠΚ που αφορά και στο βιασμό ανηλίκων). Προβλεπόταν κάθειρξη 5 έως 15 έτη τιμώρησης και έγινε κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών. Επίσης, εάν ο βιασμός έγινε από 2 ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, αντί για 10, 15 έτη τιμώρισης, η ποινή μεταβλήθηκε σε ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη 10, 15 χρόνια.

- Αυστηροποίηση του πλαισίου τιμώρισης της διακίνησης μεταναστών. Ήδη, ο νόμος προέβλεπε αυστηρή ποινή. Τώρα αυξάνονται τα πρόστιμα και οι ποινές. Η ποινή και τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι για κάθε μεταφερόμενο άτομο.

- Αναφορικά με την κλοπή από δύο ή περισσότερους, απαλείφεται, από το συζητούμενο σχέδιο νόμου, η διάρρηξη και πλέον εάν η κλοπή τελέστηκε από δύο ή περισσότερους που είχαν οργανωθεί για την τέλεση κλοπών, τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή.

- Τροποποιείται το άρθρο 79 του Ποινικού Κώδικα, παράγραφος 7, έτσι ώστε στην απόφαση να αναφέρονται ρητά οι λόγοι που δικαιολογούν την κρίση του δικαστηρίου για την επιμέτρηση της ποινής που επέβαλε. «Στο προηγούμενο καθεστώς για την επιμέτρηση της ποινής χρειαζόταν ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, πράγμα που θα οδηγούσε σε σωρεία αναιρέσεων. Δεν χρειάζεται πλέον φλυαρίες στην απόφαση, και όπως όλα τα χρόνια είχε αιτιολογία η απόφαση, έτσι θα έχει και τώρα. Το ζήτησε η Ένωση Εισαγγελέων, το ζήτησαν οι δικαστές», δήλωσε ο υπουργός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
9

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
Απαράδεκτη η επαναφορά της κακόβουλης βλασφημίας των θείων. Θα δώσει πάτημα σε κάθε πικραμένο να κατεβάζει θεατρικές παραστάσεις, να σέρνει στα δικαστήρια καλλιτέχνες, να εμποδίζει εκθέσεις και γενικά θα ξαναδούμε καταστάσεις που ζήσαμε παλαιότερα και νομίσαμε ότι ήταν ακριβώς αυτό, δηλαδή παρελθόν."φαινόμενα που αποτέλεσαν κορυφαία σημεία της επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα να αντιμετωπίζονται με το συγκεκριμένο τρόπο"Δεν καταλαβαίνω. Έχω χάσει κάτι; Ποια είναι αυτά τα κορυφαία σημεία και πως λύνονται με το νόμο αυτό;
Όλα τα υπόλοιπα καλά. Αλλά επαναφέρετε το αξιόποινο " για όποιον κακόβουλα καθυβρίζει τον Θεό και όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει την ορθόδοξη εκκλησία ή θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα"; Δεν είνα πράξη σύγχρονου ευρωπαικού κόμματος αυτή, κ. Μητσοτάκη. Ρωτήστε τα αδελφά σας κομματα σε Βρετανία, Γαλλία, κλπ. Αυτά η Δύση και ο Διαφωτισμός τα έχουν λύσει προ πολλού, κ. Μητσοτάκη. Μήπως θα καταργήσετε και το σύμφωνο συμβίωσης για τα άτομα του ίδιου φύλου; Πολλή εκκλησία μυρίζει. Προσέξτε ποιους και πόσους προσετερίζεστε με αυτήν την κίνηση και ποιους αποξενώνετε. Ποιοι θέλετε να είναι η εικόνα του κόμματός σας;
Η φιλελεύθερη ΝΔ επανακάμπτει. Άντε και να ξανανομοθετήσουν και τις σχολικές ποδιές όπως πηγαν να κάνουν το 1990. Θα παραμείνουμε οι καραγκιόζηδες της Ευρώπης για πολύ καιρό.