Πέθανε ο Γεράσιμος Αρσένης

Πέθανε ο Γεράσιμος Αρσένης Facebook Twitter
1

Νικημένος από τον καρκίνο, σε ηλικία 84 ετών έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος νοσηλευόταν με λοίμωξη του αναπνευστικού, σε Μονάδα Εντατικής Φροντίδας ιδιωτικού νοσηλευτηρίου.

Ο Γεράσιμος Αρσένης είχε διατελέσει μεταξύ άλλων υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Άμυνας και Παιδείας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και υπήρξε πολύ στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου.

Στην περίοδο 25 Σεπτεμβρίου 1996 – 13 Απριλίου 2000 διατέλεσε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση Σημίτη. Οι μεταρρυθμίσεις του ήταν αμφιλεγόμενες και προκάλεσαν κύμα καταλήψεων από μαθητές λυκείου, αλλά πολλές από αυτές τελικά υιοθετήθηκαν και από τα δύο μεγάλα κόμματα. Αντικαταστάθηκε τελικά το 2000 από τον Πέτρο Ευθυμίου.

Ήταν παντρεμένος με την Λούκα Κατσέλη.

Βιογραφικό

Ο Γεράσιμος Αρσένης γεννήθηκε στις 30 Μαΐου του 1931 στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Οικονομικό Τμήμα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης (ΜΙΤ) των ΗΠΑ.

Διετέλεσε Διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών του Κέντρου Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ (1964-1966), και στη συνέχεια στέλεχος και Διευθυντής του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) (1967-1980). Ανέπτυξε από τη θέση αυτή έντονη επιστημονική και διπλωματική δράση για την αναδιάρθρωση του χρέους των αναπτυσσομένων χωρών, την αποτελεσματική χρηματοδότηση της ανάπτυξης και τη μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος στο πλαίσιο και της «Επιτροπής των 20″ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF). Συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις της «Λέσχης του Παρισιού» για την ρύθμιση χρεών πολλών κρατών ενώ χρημάτισε σύμβουλος πολλών κυβερνήσεων σε θέματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής.

Ο Γεράσιμος Αρσένης διετέλεσε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (1982-1984) και Υπουργός Εθνικής Οικονομίας (1982-1985), Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (1984-1985), Εθνικής Άμυνας (1993-1996) και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1996-2000). Υπήρξε Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ( 1985-2004, 2006-2007)και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εθνικού Συμβουλίου. Παράλληλα, διετέλεσε Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ΙΝΕΡΠΟΣΤ) και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΙΜΔΑ).

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών (1967-1974)ο Γεράσιμος Αρσένης θα λάβει μέρος σε αντιδικτατορικές εκδηλώσεις και σε εκδόσεις αντιδικτατορικών εντύπων στο εξωτερικό, συνεργαζόμενος με το ΠΑΚ στις ΗΠΑ. Παρακολούθησε την πορεία του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του ως μέλος και συνεισέφερε με τις απόψεις του, όποτε του ζητήθηκε, παρά την απουσία του στο εξωτερικό, όπου συνέχιζε τη δραστηριότητά του ως στέλεχος του ΟΗΕ για τη βοήθεια των φτωχών χωρών, ενώ συμμετείχε στην κατάρτιση του προγράμματος της πρώτης τετραετίας του κόμματος.

Το 1980 τον βρίσκει στη Λατινική Αμερική στο πλευρό του Ντανιέλ Ορτέγκα και των Σαντινίστας που μόλις είχαν πάρει την εξουσία, αλλά το 1981 με τη μεγάλη νίκη της 18ης Οκτωβρίου, θα έρθει στην Ελλάδα και θα αναλάβει το νευραλγικό τομέα της υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης της Αλλαγής.

Για πρώτη φορά εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 2 Ιουνίου του 1985. Ένα χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα στις 2 Μαρτίου του 1986 θα διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ, αφού προηγουμένως είχε ταχθεί ανοιχτά κατά των μέτρων λιτότητα. Το 1987 θα ιδρύσει το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ,)με το οποίο θα συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 1989 με απογοητευτικά όμως αποτελέσματα, αφού το ΕΣΚ θα λάβει ποσοστό μικρότερο του 1%.

Τον Οκτώβριο της ίδιας χρόνιάς θα επανακάμψει και θα ανακοινώσει τη συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ. Το 1990, στο 2ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, θα εκλεγεί μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Έξι χρόνια αργότερα, το 1996, μετά την αποχώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου για λόγους υγείας, διεκδίκησε το αξίωμα του Πρωθυπουργού στη σχετική ψηφοφορία που διεξήχθη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αλλά αποκλείστηκε για τρεις μόλις ψήφους από τον πρώτο γύρο. Επί συνόλου 167 βουλευτών, συγκέντρωσε 50 προτιμήσεις έναντι 53 του Κώστα Σημίτη και του Ακη Τσοχατζόπουλου, οι οποίοι ισοψήφισαν και προκρίθηκαν στον δεύτερο καθοριστικό γύρο όπου τελικά επικράτησε ο Κώστας Σημίτης.

Ο Γεράσιμος Αρσένης ήταν παντρεμένος με την καθηγήτρια, πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και διοικήτρια της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σφοδρή επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Πολιτική / Επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη δήλωση του κ. Πελετίδη ότι κάποιοι πολίτες έσωσαν τα σπίτια τους επειδή δεν ακολούθησαν τις οδηγίες του 112, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική και επικίνδυνη»
LIFO NEWSROOM
Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Βασιλική Σιούτη / Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Θάνος Βερέμης, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τις ελληνορωσικές σχέσεις από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα αλλά και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Πολιτική / Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το σχέδιο «κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των αμάχων στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

Πολιτική / Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

« Δυστυχώς έπαθε ανακοπή μέσα στο Νοσοκομείο. Δεν είναι όλα πολιτική. Δείξτε επιτέλους λίγο σεβασμό» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός υγείας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Συλλυπητηρια στην οικογενεια του ανθρωπου Γερασιμου Αρσενη.Σ οτι αφορα την πολιτικη του ιδιοτητα και σε συσχετισμο με την τραγικη πολιτικη συγκυρια της χωρας, ειναι νομιζω σημαντικο να μη ξεχαστει το πιο κατω :Ο σοσιαλισμός της αστακομακαρονάδαςhttp://athensreviewofbooks.com/?p=486«Πρόεδρε, δεν υπάρχει πρόβλημα», λέει ο Γεράσιμος Αρσένης, μετέπειτα «τσάρος της οικονομίας», στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. «Το διεθνές σύστημα», επιμένει, «έχει μεγάλη ρευστότητα και θα βρούμε αρκετό χρήμα να φέρουμε στην Ελλάδα. Εξάλλου, τα επιτόκια είναι χαμηλά, όπως και το ελληνικό δημόσιο χρέος. Υπάρχουν έτσι περιθώρια να αντιμετωπίσουμε και αιτήματα για παροχές, αλλά και μία πιθανή φυγή κεφαλαίων στις ξένες τράπεζες από βιομηχάνους και μεγαλοεισαγωγείς…».«Δηλαδή λεφτά υπάρχουν, Μάκη», τονίζει ευχαριστημένος ο Ανδρέας Παπανδρέου. «Θα μπορέσουμε έτσι να δείξουμε στον λαό ότι μοιράζουμε χρήμα. Ποιος ποτέ θα μάθει ότι αυτό είναι δανεικό… Θα λέμε σε όλους τους τόνους ότι είναι το χρήμα του κατεστημένου, που τώρα ανήκει στους Έλληνες…», προσθέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και δείχνει να απολαμβάνει το ουίσκι που πίνει."