Παρακολουθήσεις: Ολοκληρώθηκε η κατάθεση Δεμίρη στην Εξεταστική- «Νόμιμη η επισύνδεση για Ανδρουλάκη»

Εξεταστική για παρακολουθήσεις: Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του διοικητή της ΕΥΠ- «Νόμιμη η επισύνδεση για Ανδρουλάκη» Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Η κεκλεισμένων των θυρών κατάθεση του διοικητή της ΕΥΠ είχε ξεκίνησε το απόγευμα της προηγούμενης Πέμπτης, συνεχίστηκε σήμερα από τις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι.

Επόμενος μάρτυρας που έχε κληθεί να καταθέσει στην Επιτροπή είναι ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστος Ράμμος. Εάν η κατάθεσή του δεν προλάβει να ολοκληρωθεί σήμερα, αυτή θα συνεχιστεί και αύριο το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Πρώτο Θέμα, ο κ. Δεμίρης ισχυρίστηκε ότι η επισύνδεση στην περίπτωση Ανδρουλάκη είναι νόμιμη.

«Η διαδικασία για την επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη τηρήθηκε απόλυτα και σε όλα τα επίπεδα. Ξεκίνησε από εκεί που έπρεπε να ξεκινήσει, έφτασε εκεί που έπρεπε να φτάσει και εγκρίθηκε όπως έπρεπε να εγκριθεί» φέρεται να είπε.

Πρόσθεσε δε, ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «μπορεί να πάει να ενημερωθεί από τον εισαγγελέα για τις υποψίες που οδήγησαν στην επισύνδεση, όχι δημόσια».

Ο διοικητής της ΕΥΠ, απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί στην ουσία της υπόθεσης, όπως μεταδίδουν οι ίδιες πηγές, επικαλούμενος τη ρήτρα εχεμύθειας.

Φέρεται ωστόσο να είπε ότι η νομιμότητα τηρήθηκε και για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Δεμίρης είπε πως στην ΕΥΠ λειτουργεί αυτοματοποιημένος μηχανισμός καταστροφής των ψηφιακών αρχείων, αν και όπως σημείωσε ο ίδιος από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του έχει ζητήσει την διακοπή καταστροφής των αρχείων.

Ο κ. Δεμίρης ξεκαθάρισε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι η ΕΥΠ δεν χρησιμοποιεί το Predator και τόνισε ότι υπάρχει τριπλό ελεγκτικό φίλτρο για τις ενέργειες της υπηρεσίας, δηλαδή εισαγγελέας, ΑΔΑΕ, Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας.

«Αν και βάσει νόμου θα μπορούσε να αρθεί, δεν είμαι σίγουρος ότι η άρση απορρήτου από τον πρωθυπουργό θα ήταν χρήσιμη, σε μια υπηρεσία που από τη φύση της χρειάζεται μυστικότητα για λόγους εθνικής ασφαλείας» φέρεται να απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά στην «παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό Predator, την παράνομη χρήση αυτού στην επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου».

Με πληροφορίες από το Πρώτο Θέμα/ΑΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Πολιτική / Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Η εγκύκλιος δίνει κατεύθυνση για την εφαρμογή του άρθρου, που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για όσους παραμένουν παράνομα στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Πολιτική / Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Google DeepMind, Ντέμη Χασάμπη, και στελέχη της Google στο Μέγαρο Μαξίμου
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Πολιτική / Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Ενίσχυση ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στην ενέργεια – Στο τραπέζι LNG, διασυνδέσεις (Great Sea Interconnector, GREGY), ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας και ο άξονας Αλεξανδρούπολη–Οδησσός.
LIFO NEWSROOM
Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Πολιτική / Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας σχολίασε την πρόσφατη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς την «χωρίς δυναμική» και ξεκαθάρισε πως δεν θα συνεργαστεί μαζί του, στην περίπτωση δημιουργίας νέου κόμματος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Πολιτική / Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027, απάντησε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία, ελληνοτουρκικά και Παλαιστίνη, ενώ έστειλε μηνύματα για ακρίβεια, στεγαστικό και τη λειτουργία του κράτους
LIFO NEWSROOM