Πάιατ: Πιθανή η δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων σε ελληνικά νησιά

Πάιατ: Πιθανή η δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων σε ελληνικά νησιά Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / EUROKINISSI
0

Ανοιχτό το ενδεχόμενο οι Ηνωμένες Πολιτείες να δημιουργήσουν στο μέλλον βάσεις στα ελληνικά νησιά, άφησε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε την έκπληξή του από την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην αμυντική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, λέγοντας πώς οι συζητήσεις ξεκίνησαν στην περίοδο της διακυβέρνησης του.

Ο ίδιος μιλώντας για τη συμφωνία είπε πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα και για τις δύο κυβερνήσεις.

«Η συμφωνία ενισχύει την ασφάλεια της Ελλάδας»

«Είπα ότι είναι περισσότερο εξελικτικό παρά επαναστατικό. Χτίζει επάνω σε όσα συμφωνήσαμε το 2019, αλλά αντανακλά επίσης, το σημαντικότερο, μια επιβεβαίωση και από τις δύο πλευρές στη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία της αμυντικής μας σχέσης» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη η συμφωνία ενισχύει την ασφάλεια της Ελλάδας «επιβεβαιώνοντας και εμβαθύνοντας τη δέσμευση που έχουμε μεταξύ μας, βάσει του άρθρου 5 και την πρόθεσή μας ως συμμάχων του ΝΑΤΟ να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον. Επίσης, νομίζω, παρέχει μια πολύ σημαντική διαβεβαίωση στους Έλληνες. Αλλά και στους σύμμαχους του ΝΑΤΟ σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στη συμμαχία μας».

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ δεν περιλαμβάνει βάση στη Σκύρο, ο Τζέφρι Πάιατ δεν θέλησε να προχωρήσει σε διευκρινήσεις.

«Ήταν μια διαπραγμάτευση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές, συμπεριλαμβανομένης της πολύ σημαντικής επιστολής που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μπλίνκεν στον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνέχιση της ανάπτυξης και διεύρυνσης της παρουσίας μας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών νησιών. Σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν εστιάζουμε στη Σκύρο, δεν έχουμε κάποια λειτουργική απαίτηση εκεί. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα το απέκλεια για το μέλλον» είπε χαρακτηριστικά.

«Έκπληκτος από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ»

Παράλληλα, εμφανίστηκε έκπληκτος από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας συγκεκριμένα: «Μένω έκπληκτος, γιατί έχω πει στο παρελθόν πως αυτή η αναγέννηση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ ξεκίνησε πραγματικά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Όπως εξήγησε στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, τα τέσσερα μέρη που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ως μέρος της αμυντικής συμφωνίας, είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

GREXIT PLAN B ΑΛΒΑΝΙΑ

Πολιτική / Το plan b της Ευρώπης για το Grexit με την ονομασία «Κωδικός Αλβανία» - Οι συνέπειες στο εθνικό νόμισμα

«Θα υπήρχε πείνα, ούτε να αγοράσουμε πετρέλαιο για τα πολεμικά μας πλοία στο Αιγαίο δεν θα είχαμε» είπε ο Γιάννης Στουρνάρας στο νέο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Στο Χιλιοστό»
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΠΑΡΤΗ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το δίλημμα των εκλογών είναι ένα, ποια παράταξη μπορεί σταθερά να πάει τη χώρα μπροστά»

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού από τη Σπάρτη - Στο επίκεντρο ο Μυστράς, το νέο νοσοκομείο στη Σπάρτη, τα μέτρα στήριξης και οι εκλογές
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ FINANCIAL TIMES

Πολιτική / Μητσοτάκης στους Financial Times για «διόδια» στο Ορμούζ: Είναι καθαρός εκβιασμός, δεν γίνεται να το δεχτούμε

«Πιστεύω ότι είναι υποχρέωσή μας ως Ευρώπη να προετοιμαστούμε για μια αρνητική εξέλιξη» είπε, αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράν
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΑΣΥ ΜΜΜ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: Νέοι συρμοί, νέα λεωφορεία και προσλήψεις στις συγκοινωνίες

Στην εκδήλωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τέθηκαν, μεταξύ άλλων, η ανανέωση του στόλου λεωφορείων, ο εκσυγχρονισμός των συρμών Μετρό και Ηλεκτρικού και η ενίσχυση του συγκοινωνιακού έργου με πυκνότερα δρομολόγια
THE LIFO TEAM