Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, χωρίς αποτέλεσμα,  η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό για τη νέα δανειακή σύμβαση και τα μέτρα που θα τη συνοδεύσουν. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα συνεδριάσουν και πάλι αύριο το απόγευμα αφού πρώτα πρέπει να δηλώσουν αν συμφωνούν ή όχι επί της αρχής των μέτρων που προτείνει η Τρόικα. Ο κ. Παπαδήμος θα ενημερώσει Τρόικα και Ε.Ε για τις προθέσεις των αρχηγών.

 

Πάντως, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα-ακόμα και σε θέματα-"αγκάθια", όπως στη μείωση του μισθολογικού κόστους. Η ανακοίνωση κάνει λόγο για συμφωνία σε ζητήματα, όπως τη λήψη μέτρων για περιορισμό δαπανών, την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών ταμείων, την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με μείωση μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι πολιτικοί αρχηγοί  θα συναντηθούν αύριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση,  για να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις.

 

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου:

"ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2012

Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συναντήθηκαν για να λάβουν από κοινού απόφαση για το περιεχόμενο των βασικών στοιχείων της συμφωνίας με την τρόικα, όσον αφορά το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας που αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα χρηματοδοτική στήριξη της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:

1) Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.

2) Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.

3) Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.

4) Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.

Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν αύριο προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο του προγράμματος."

 

Και ενώ η ανακοίνωση του πρωθυπουργού κάνει λόγο για συμφωνία, σε σημεία δύσκολα, όπως π.χ αυτό για τη μείωση του μισθολογικού κόστους κάτι που σημαίνει ότι οι κόκκινες γραμμές ξεθώριασαν ξαφνικά, οι αρχηγοί εμφανίστηκαν στα σκαλιά του Μαξίμου υψώνοντας μπαιράκι αντίστασης. Από τη σύσκεψη που διήρκησε 5,5 ώρες, αποχώρησε πρώτος ο Αντώνης Σαμαράς με τη δήλωση «Μας ζητούν περισσότερη ύφεση που η χώρα δεν αντέχει. Παλεύω για να το αποτρέψω», ενώ πίσω του, για τη σημειολογία του πράγματος,  διακρινόταν ταμπέλα που έγραφε "προς υπόγεια διάβαση". Ακολούθησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης ο οποίος στάθηκε αγέρωχος όπως πάντα, μπροστά στις κάμερες για να κάνει της εξής, «θολή» δήλωση: «Δεν θα συμβάλω στην έκρηξη της επανάστασης από εξαθλίωση που στη συνέχεια θα κατακάψει όλη την Ευρώπη».

 

Πριν από λίγο αποχώρησε και ο Γιώργος Παπανδρέου που σύμφωνα με το ΜΕΓΚΑ, θα συγκαλέσει απόψε έκτακτο πολιτικό συμβούλιο με τους κορυφαίους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ο κ. Παπανδρέου προτάσσει το θέμα των τραπεζών και αυτό των εργασιακών, ως τα σημεία όπου υπάρχει διαφωνία.,

 

Σε λίγο ο πρωθυπουργός θα έχει ραντεβού με τον Τσαρλς Νταλλάρα που περίμενε σε διπλανή αίθουσα του Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών. 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr