Όχι της κυβέρνησης στην εξεταστική για τα capital control

Όχι της κυβέρνησης στην εξεταστική για τα capital control Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
5

Η κυβέρνηση δεν θα κάνει δεκτή την πρόταση που έχει αναγγείλει ότι θα καταθέσει η ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής μεταξύ άλλων για τα capital controls και την υπογραφή του τρίτου προγράμματος στήριξης, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σημειώνουν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι η κυβέρνηση θεωρεί την κίνηση αυτή της ΝΔ ως αντιπερισπασμό στην πρόταση της κυβέρνησης να διερευνήσει τα θαλασσοδάνεια και τα οικονομικά σκάνδαλα.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως είναι γνωστό ότι τα capital controls επιβλήθηκαν στη χώρα ως προσπάθεια να χειραγωγηθεί το δημοψήφισμα. Τονίζουν ότι ο λαός το γνωρίζει αυτό και πως η κυβερνητική πολιτική έχει εγκριθεί με εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά τα capital controls.

Γι' αυτόν τον λόγο, σημειώνουν οι πηγές, η κυβέρνηση δεν θα κάνει δεκτή την πρόταση της ΝΔ.

Χθες, από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να συμφωνήσουν ώστε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει τη πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και μέσων ενημέρωσης και αντίστοιχα η κυβέρνηση να ψηφίσει την πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Συγγρού, εντός της ημέρας η ΝΔ θα καταθέσει την πρότασή της για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τα αίτια της επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls), την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Επίσης θα διερευνήσει εάν υπήρξε σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ, μέσω έκδοσης παράλληλου νομίσματος και κουρέματος των ομολόγων που βρίσκονταν στα χέρια της ΕΚΤ, καθώς και εάν υπήρξε σχέδιο εισβολής στο Νομισματοκοπείο, στο οποίο είχαν ανάμειξη και υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης. Παράλληλα, θα διερευνήσει εάν αυτό το σχέδιο ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, όπως ισχυρίζονται υπουργοί της τότε κυβέρνησης, ή εάν ενεργούσαν χωρίς να έχει δώσει εντολή και χωρίς να έχει γνώση ο κ. Τσίπρας.

5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χατζηβασιλείου για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η προσπάθειά μου να βοηθήσω τους συμπολίτες μου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με παράνομες πράξεις

Πολιτική / Χατζηβασιλείου για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Η προσπάθειά μου να βοηθήσω δεν έχει καμία σχέση με παράνομες πράξεις»

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, με αφορμή την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Θα ζητήσουμε από την ΕΕ ζητήσουμε ρητές αναφορές στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Θα ζητήσουμε από την ΕΕ ζητήσουμε ρητές αναφορές στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο

«Η Ελλάδα έχει ήδη κινητοποιήσει και της Ένοπλες Δυνάμεις έτσι ώστε να υπάρχει μια αποστολή επιτήρησης των λιβυκών αρχών έξω από τα χωρικά ύδατα» δήλωσε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Αυτός είναι ο χάρτης για τις τουρκικές έρευνες για πετρέλαιο

Πολιτική / Αυτός είναι ο χάρτης για τις τουρκικές έρευνες για πετρέλαιο

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το μνημόνιο «παράνομο, ανυπόστατο και απαράδεκτο», τονίζοντας ότι «δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα»
LIFO NEWSROOM
Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ

Πολιτική / Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ

Βασικό αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την πώληση, προσφορά και διάθεση προϊόντων καπνού και αλκοόλ
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Σχεδιάζουμε να δαπανήσουμε για την άμυνα σε 12 χρόνια πάνω από 25 δισ. ευρώ

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Σχεδιάζουμε να δαπανήσουμε για την άμυνα σε 12 χρόνια πάνω από 25 δισ. ευρώ

«Το νόημα μιας συμμαχίας είναι να διασφαλιστεί ότι υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών και ότι δεν υπάρχει η αίσθηση ότι ορισμένες χώρες μπορούν να παρεκκλίνουν» δήλωσε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM