Πλήθος προεκλογικών υποσχέσεων έκανε ο Αλέξης Τσίπρας από το Μέγαρο Μουσικής, όπου παρουσίασε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου και στον απόηχο της βαριάς ήττας του κόμματος σε ευρωεκλογές και περιφερειακές εκλογές. 

 

Το πρόγραμμα που παρουσίασε είχε πολλές επαναλήψεις που θα θυμίσουν το 2014 και το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, όμως αυτή τη φορά ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε λόγο για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αλλά για μείωση.

 

Νωρίτερα, είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας από τον Προκόπη Παυλόπουλο τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. «Η Ελλάδα δεν είναι πια η χρεοκοπημένη χώρα που παραλάβαμε το 2015», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της ομιλίας του, με το κλιμάκιό του να εξαγγέλλει 500.000 «νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας» για την επόμενη τετραετία, μέσα σε ένα πλαίσιο όπου «δεν θα υπάρχει ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία».

 

Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε προεκλογικά 12 «βασικούς στόχους», όπως τους χαρακτήρισε οι οποίοι είναι:  

-500.000 νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας

-ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία

-Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και το 2021

-Μόνιμες προσλήψεις 10.000 στην Υγεία και 15.000 στην Παιδεία

-Όλα τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

-Πράσινη ανάπτυξη

-32% παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και 32,5% εξοικονόμηση μέχρι το 2030

-Διπλασιασμός 'Αμεσων Ξένων Επενδύσεων και αύξηση εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ μέχρι το 2015

-Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%

-Μείωση πρώτου κλιμακίου φόρου εισοδήματος στο 20%

-Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

-Πλήρως ψηφιοποιημένο Δημόσιο

-Πολιτικός γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια

 

Παράλληλα, στους άξονες που εξήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να αυξήσει τη συσπείρωσή του μετά τις δύο συνεχόμενες εκλογές ήττες σε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές είναι: 
-Μείωση για το 2020 του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά και μείωση κατά 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες
-Μείωση του φόρου εισοδήματος των μόνιμων κατοίκων των νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους και μείωση του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης για τις ορεινές περιοχές της χώρας
-Μείωση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%
-Μείωση του φόρου των συνεταιρισμένων αγροτών
-Αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 150%
-Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της συνέχισης της διασταύρωσης φορολογικών δηλώσεων και καταθέσεων.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, υπόσχεται πως μέσα στην επόμενη διετία, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 7,5% το 2020, και ακόμα 7,5% το 2021 ενώ παράλληλα ανακοίνωσε 10.000 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία και 15.000 στην Παιδεία, με ταυτόχρονη αύξηση των δαπανών στο 6% και στο 5% του ΑΕΠ, αντίστοιχα. 

 

 

«Έχουμε πια συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία (...) πικράναμε κάποιους, πολλούς δυσαρεστήσαμε» παραδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, του οποίου η κυβέρνηση πρόσφατα κατήργησε και τα μέτρα που είχε εξαγγείλει για την ανακούφιση της μεσαίας τάξης, μαζί με την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου. 

 

«Τώρα μπορούμε να δώσουμε ανάσα σε όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα. Τώρα η πατρίδα μας δεν χρειάζεται πια σχέδια μάχης ή σχέδια διαχείρισης της κρίσης και της καταστροφής», υπογράμμισε, λέγοντας πως η Ελλάδα έχει πλέον 34 δισεκατομμύρια απόθεμα. 

 

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε ένα «ισορροπημένο πακέτο με μέτρα που επηρεάζουν παραγωγή και κατανάλωση» ανάμεσα στα οποία θα είναι και η μείωση ΕΝΦΙΑ 30% μεσοσταθμικά για το 2020 και 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες, η μείωση φόρου εισοδήματος μόνιμων κατοίκων νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους και η μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης για ορεινές περιοχές.

 

Παράλληλα υποσχέθηκε μείωση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11% και μείωση του φόρου συνεταιρισμένων αγροτών καθώς και αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 150%.

 

Από την πλευρά του, ο κ. Χαρίτσης είπε ότι στόχος έως το 2025 είναι ο διπλασιασμός των ξένων άμεσων επενδύσεων καθώς και η περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ, με χρηματοδοτήσεις 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους νέους επιστήμονες, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Έκανε λόγο για δρομολόγηση εμβληματικών μεταρρυθμίσεων σε χωροταξία, δικαιοσύνη και χρηματοδότηση και ολοκλήρωση έως το 2021 του Εθνικού Κτηματολογίου και της μεταρρύθμισης «Δίκη Χωρίς Χαρτί».

 

Αχτσιόγλου: 500.000 νέες θέσεις εργασίας με έμφαση σε νέους και γυναίκες


«Η εργασία βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας και είναι ίσως το σημείο στο οποίο αναδεικνύονται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τα δύο ανταγωνιστικά σχέδια, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, τόσο σε επίπεδο πεπραγμένων όσο και σε επίπεδο προγραμμάτων», σημείωσε η Έφη Αχτσιόσγλου, λέγοντας πως στο τέλος της τετραετίας στόχος είναι να έχουν κερδηθεί όλες οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην κρίση, υποσχόμενη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας. 

 

Παράλληλα δεσμεύθηκε για αναδιαμόρφωση των κοινωφελών προγραμμάτων εργασίας από 8μηνα σε 12μηνα, με αυξημένες απολαβές αντίστοιχες των προσόντων των εργαζομένων.