Ντάισελμπλουμ: Πολύ περίπλοκο το θέμα της χρηματοδότησης - γέφυρας, συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας

Ντάισελμπλουμ: Πολύ περίπλοκο το θέμα της χρηματοδότησης - γέφυρας, συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας Facebook Twitter
EPA/OLIVIER HOSLET
0

Το ζήτημα της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης της Ελλάδα είναι «πολύ περίπλοκο» και δεν βρεθεί ακόμα λύση, ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της νέας συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Το θέμα θα συζητηθεί και αύριο στο EuroWorking Group.

Ανακοίνωσε τη συγκρότηση ομάδας τεχνοκρατών που θα εξετάσει το θέμα, ενώ είπε ότι τεχνικά κλιμάκια εξετάζουν ήδη τις επιλογές, χωρίς όμως ακόμη να έχει βρεθεί η χρυσή τομή για την επίλυση του ζητήματος. Έκανε λόγο για οικονομικές, τεχνικές, δημοσιονομικές και πολιτικές δυσκολίες.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι το Eurogroup αποφάσισε να συγκροτήσει μια ομάδα εργασίας που θα επεξεργαστεί το ζήτημα, θα παρουσιάσει τα συμπεράσματά της «το συντομότερο δυνατόν».


Ο Ντάισελμπλουμ είπε επίσης ότι τα τεχνικά κλιμάκια εργάστηκαν σήμερα, θα εργαστούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι υφυπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν αύριο Τρίτη το θέμα και κατόπιν «θα έχουμε πιθανότατα μια τηλεδιάσκεψη των υπουργών για το συγκεκριμένο ζήτημα».

Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ακόμα πως «μέχρι την Τετάρτη θέλω να ελπίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει υποβάλει στη Βουλή και θα έχει εγκρίνει το συνολικό πακέτο το οποίο συμφωνήθηκε». «Αν αυτό γίνει επιτυχώς, οι θεσμοί θα μας ενημερώσουν, θα έχουμε οι ΥπΟΙΚ μια τηλεδιάσκεψη αποτίμησης της διαδικασίας και αυτό θα είναι το σινιάλο ώστε οι υπουργοί να πάνε στα εθνικά κοινοβούλια», πρόσθεσε. Όπως είπε, η τηλεδιάσκεψη πιθανό να γίνει την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Εκτίμησε επίσης ότι θα χρειαστούν τέσσερις εβδομάδες για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. «Πάντοτε προσπαθούσα η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, με αξιόπιστο τρόπο», επισήμανε μεταξύ άλλων, ενώ τόνισε ότι ο χρόνος πιέζει.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι οι εκταμιεύσεις από τον Μηχανισμό θα ξεκινήσουν όταν έχουν γίνει όλα τα βήματα και θα έχει υπάρξει τελική συμφωνία για το νέο πρόγραμμα. Είπε επίσης πως τα 82-86 δισ. που θα χρειαστεί η Ελλάδα, δεν θα προέλθουν εξολοκλήρου από τον ESM. Σε αυτά θα συνδράμει και το ΔΝΤ, μόλις αποπληρωθούν προς αυτό οι δόσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις. Εξέφρασε επίσης την άποψη, πως αν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα μπορεί να ξαναβγεί στις αγορές πριν το τέλος του προγράμματος.

Δείτε όλες τις εξελίξεις ΕΔΩ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Πολιτική / Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Ο βουλευτής της ΝΔ υπέστη ανακοπή σε πολυσύχναστη παραλία της Χαλκιδικής που δεν υπήρχε απινιδωτής ή ναυαγοσώστης - Ο ίδιος ως υφυπουργός είχε συμβάλλει ώστε να τοποθετηθούν περισσότεροι απινιδωτές σε σχολεία και κοινότητες της χώρας
LIFO NEWSROOM
Σφοδρή επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Πολιτική / Επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη δήλωση του κ. Πελετίδη ότι κάποιοι πολίτες έσωσαν τα σπίτια τους επειδή δεν ακολούθησαν τις οδηγίες του 112, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική και επικίνδυνη»
LIFO NEWSROOM
Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Βασιλική Σιούτη / Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Θάνος Βερέμης, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τις ελληνορωσικές σχέσεις από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα αλλά και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Πολιτική / Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το σχέδιο «κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των αμάχων στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM