Νίκος Δένδιας: Στην τελετή παράδοσης-παραλαβής της εν πλω διοίκησης της επιχείρησης «Ασπίδες»

Νίκος Δένδιας: Στην τελετή παράδοσης-παραλαβής της εν πλω διοίκησης της επιχείρησης «Ασπίδες» Facebook Twitter
0

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Δημήτριο-Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ παρέστη σήμερα, στην τελετή παράδοσης - παραλαβής της εν πλω διοίκησης της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες» (EUNAVFOR ASPIDES), από τον Ιταλό υποναύαρχο Massimo Bonu στον Έλληνα αρχιπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πιτυκάκη ΠΝ.

Όπως ανακοινώθηκε, στην τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε επί του αντιτορπιλικού του Ιταλικού Ναυτικού ITS «ANDREA DORIA», παρευρέθηκε από την κυβέρνηση του Τζιμπουτί ο υπουργός 'Άμυνας Hassan Omar Mohamed Bourhan.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο διοικητής της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες», υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης ΠΝ, ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού του Τζιμπουτί πλοίαρχος Ahmed Daher Djama, ο αρχηγός του Ιταλικού Επιτελείου 'Αμυνας στρατηγός Luciano Portolano, η πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τζιμπουτί Sylvie Tabesse, ο πρέσβης της Ιταλικής Δημοκρατίας στην Αιθιοπία με παράλληλη διαπίστευση στο Τζιμπουτί Agostino Palese, καθώς και η επίτιμη πρόξενος της Ελλάδος στο Τζιμπουτί Αικατερίνη Στουραΐτη.

Ο υπουργός Εθνικής 'Άμυνας συνεχάρη τον νέο Διοικητή και τού ευχήθηκε καλή επιτυχία στα καθήκοντά του.  

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «το Τζιμπουτί αποτελεί τον εταίρο-κλειδί για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτό το σημείο του κόσμου» ενώ, συνέχισε λέγοντας ότι «η επιχείρηση "Ασπίδες", είναι μια αμυντική επιχείρηση» αλλά και «η μεγαλύτερης κλίμακας επιχείρηση που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση». «Η υλοποίησή της είναι καθόλα συμμορφωμένη με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» συμπλήρωσε. Δεν παρέλειψε να ευχηθεί στον αρχιπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πιτυκάκη ΠΝ «κάθε επιτυχία στο έργο του».

Ακολούθως, ο υπουργός Εθνικής 'Άμυνας επισκέφτηκε τη ναυλοχούσα επί του λιμένα Τζιμπουτί φρεγάτα «Σπέτσαι», στο πλαίσιο συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες». Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ενημερώθηκε από τον κυβερνήτη της φρεγάτας σχετικά με την αποστολή της.

«Η σημερινή ημέρα έχει μεγάλη σημασία για εμάς στην Ελλάδα, γιατί σήμερα αναλαμβάνει την εν πλω διοίκηση της επιχείρησης "Ασπίδες" το δικό μας το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με τον αρχιπλοίαρχο, τον κύριο Κωνσταντίνο Πιτυκάκη» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας απευθυνόμενος στο πλήρωμα της φρεγάτας. «Είναι», συνέχισε, «μία στιγμή που επιβεβαιώνει το ρόλο που θέλει να παίξει η πατρίδα μας. Το ρόλο που θέλει να παίξει στη διασφάλιση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και στη διασφάλιση της τήρησης των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

«Ο άλλος λόγος που είμαι εδώ όμως, είναι να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου. Όχι μόνο την προσωπική μου ευγνωμοσύνη, αλλά την ευγνωμοσύνη και της ελληνικής κοινωνίας για αυτό που κάνετε και για αυτό που προσφέρετε» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας. «Ξέρω πολύ καλά ότι σας στείλαμε, ότι βρίσκεστε σε μια περιοχή κινδύνου. Θα ήθελα λοιπόν να εκφράσω σε εσάς, αλλά και στις οικογένειές σας, που σας σκέφτονται και εύχονται για την επιστροφή σας, τις θερμές ευχαριστίες μου για το σημαντικό έργο το οποίο επιτελείτε» επισήμανε.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Πολιτική / H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Στο Ωδείο Αθηνών παρουσιάστηκε το βιβλίο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δημοκρατία & Κράτος Δικαίου» του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Παρόντες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής, απών ο Αντώνης Σαμαράς
LIFO NEWSROOM
Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Πολιτική / Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Ο κ. Βάρρας, που παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού για αγροτικά ζητήματα, υποστήριξε ότι έχει δεχθεί «δολοφονία χαρακτήρα» και έχει ήδη απευθυνθεί δύο φορές στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς
LIFO NEWSROOM
Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Πολιτική / Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Οξύς υπήρξε και απέναντι στη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου «δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό» και πως το κόμμα παραμένει χωρίς σαφή πολιτική πρόταση
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

Πολιτική / Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

«Θυμίζω ότι ακολούθησαν τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες, το διχαστικό δημοψήφισμα και χρεώθηκε η χώρα μας πάνω από 100 αχρείαστα δισεκατομμύρια», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
LIFO NEWSROOM