Τα ξίφη τους διασταύρωσαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά

 

Κατά την έναρξη της δευτερολογίας του, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε: «Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ιστορική σας αποστροφή και τι θα γίνει στις επόμενες εκλογές, Να σας πω ένα μυστικό; Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου».

 

Πρόσθεσε, μάλιστα, σε σκεπτικό ύφος: «Μιας και έχω δύο λογογράφους, να σας στείλω τον ένα μήπως τακτοποιήσει λίγο της σκέψη σας, διότι καταφέρατε να μιλήσετε για όλα αλλά να μην απαντήσετε σε κανένα από τα ερωτήματα τα οποία έθεσα».

 

Αναφερόμενος στη δήλωση Τσίπρα πως ο κ. Μητσοτάκης δεν κάνει ούτε για διαχειριστής πολυκατοικίας, έκανε λόγο για απρέπεια, σημειώνοντας: «Κάνατε και χιουμοράκι λέγοντας ότι δεν κάνω ούτε για διαχειριστής πολυκατοικίας. Σίγουρα δεν θα αναλάμβανα διαχειριστής πολυκατοικίας που έχετε χτίσει εσείς ως πολιτικός μηχανικός. Οι Έλληνες μού ανέθεσαν τη διακυβέρνησης μιας χώρας που εσείς προσπαθούσατε να κατεδαφίσετε επί 5 χρόνια και αυτό είναι δύσκολο έργο». 


Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο εργασιακό νομοσχέδιο κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «τα παραδείγματά του είναι ψεύτικα»: «Συγχέετε τις υπερωρίες με τη διευθέτηση χρόνου εργασίας. Οποιοσδήποτε εργαζόμενος δουλέψει παραπάνω υπερωρίες θα πάρει περισσότερα λεφτά. Τελεία και παύλα. Και είναι ντροπή να παρουσιάζετε ψεύτικα επιχειρήματα. Ισχύει ο απαράβατος κανόνας περισσότερη δουλειά, περισσότερα λεφτά». 

 

«Μας είπατε ότι νομοθετούμε για την ελίτ. Αλήθεια; Ο εργαζόμενος πατέρας που θα παίρνει γονική άδεια είναι ελίτ; Ο νέος πατέρας που προστατεύεται από απόλυση είναι ελίτ; Οι εργαζόμενοι στα κούριερ είναι ελίτ; Πώς αναπαράγετε τέτοια στερεότυπα;» διερωτήθηκε ακόμα ο πρωθυπουργός. 

 

«Με το εργασιακό νομοσχέδιο αναμετρώνται οι δυνάμεις της πραγματικά προοδευτικής σκέψης με τις δυνάμεις της συντήρησης» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρωτολογία του, σημειώνοντας παράλληλα, πως «κάθε πρόοδος προϋποθέτει τολμηρές αλλαγές και είναι γνωστό πως πάντα οι αλλαγές θα έχουν πολλούς εχθρούς».

 

Χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο φιλεργατικό και βαθιά αναπτυξιακό, αλλά και «χρέος προς τη νέα γενιά για καλύτερες δουλειές», ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε ότι καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα του άρθρα του νομοσχεδίου «για να αναλάβετε τις ευθύνες σας επώνυμα και φανερά» συμπληρώνοντας ωστόσο «εκτός εάν επιλέξετε τον δρόμο αποχώρησης από την αίθουσα, που μας έχετε συνηθίσει τελευταία».

 

 

 

 

 

Στη δευτερολογία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας πως εσμευόμαστε αυτό το νομοσχέδιο να το αποσύρουμε όταν οι πολιτικές συνθήκες στις επόμενες εκλογές με απλή αναλογική επιτρέψουν να υπάρξει μία προοδευτική κυβέρνηση

 

«Κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε, παρότι είστε ευφυής άνθρωπος κι εσείς κι ο κ. Χατζηδάκης. Κρύβεστε πίσω από δύο διεθνείς συμβάσεις και μία ευρωπαϊκή οδηγία, αναφέρεστε διαρκώς στα άρθρα που αναφέρονται σ'αυτές τις συμβάσεις και την οδηγία για να κρύψετε την ουσία του νομοσχεδίου. Που δεν είναι οι διεθνείς συμβάσεις και η οδηγία, αυτά είναι ο φερετζές που κρύβει τη μεγάλη σας επιδίωξη και τον διακαή πόθο των εργοδοτικών οργανώσεων και του ΣΕΒ που δεν κατάφεραν να τον υλοποιήσουν σε τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις με την τρόικα και έρχονται τώρα με εσάς που χωρίς τρόικα, χωρίς πίεση θέλετε να εφαρμόσετε τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας μέσα από τις ατομικές συμβάσεις. Που είναι ο πυρήνας της αποδόμησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο νομοθέτημά σας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. 

Σχολιάζοντας τη φράση του πρωθυπουργού πως δεν θα αναλάμβανε διαχειριστής σε πολυκατοικία που θα έχτιζε εκείνος, τόνισε: «Ωραίο το λογοπαίγνιο που σας σκάρωσαν για τον διαχειριστή της πολυκατοικίας και την πολυκατοικία που θα κατασκεύαζα εγώ και δεν θα μπαίνατε ως διαχειριστής, αλλά να σας πω κάτι; δεν ξέρω κανέναν έντιμο εργολάβο που θα έδινε σε εσάς διαμέρισμα. Σε έναν τέτοιο μπαταχτσή. Στον μεγαλύτερο μπαταχτσή της ελληνικής πολιτικής ζωής γιατί δεν θα τα έπαιρνε ποτέ τα λεφτά του».

 

«Ξεπληρώνετε τα χρέη σας με balloon papers. Σας ρωτώ, λοιπόν, σε ένα από τα πολλά ακίνητα που εσείς έχετε, θα βάζατε διαχειριστή κάποιον που όπως εσείς, αντί να μειώσει τα χρέη της επιχείρησής του -εσείς το κόμμα σας- τα αυξάνει κατά 30 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο συσσωρεύοντας 120 στην πενταετία σε ένα χρέος που συσσωρεύεται στην πλάτη του ελληνικού λαού;» συνέχισε ο κ. Τσίπρας. 

 

Κάλεσε δε, τον πρωθυπουργό να αφήσει τα ευφυολογήματα και να συζητηθεί  επί της ουσίας «η πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει ώστε να πληρώσετε επιτέλους. Είναι ζήτημα ισονομίας και απέναντι στα κόμματα και απέναντι στον ελληνικό λαό. Αφήστε τα αστειάκια. Δεν μπορείτε να χρωστάτε εκατομμύρια και να κάνετε τις ακριβότερες καμπάνιες στο διαδίκτυο και εμείς να νοικοκυρεύουμε το κόμμα μας.»

Αναφερόμενος στον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη και τις αναρτήσεις του στο Facebook για τα εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει συγγνώμη στους πολίτες για την διαχείριση του ζητήματος του εμβολίου της AstraZeneca, τονίζοντας:

 

«Ο Πολάκης ήταν στην Επιτροπή που έδωσε την οδηγία να το κάνουν οι κάτω των 60; Ο Πολάκης άλλαξε μετά απόφαση και είπε συγγνώμη λάθος αποσύρεται, γιατί είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία;» διερωτήθηκε ο ίδιος.