Με δριμεία επίθεση στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα εργασιακά αλλά και τα χρέη, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

 

Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βαφτίζει αναγέννηση τον μεσαίωνα» και ότι «συκοφαντεί όσους αντιδρούν και αντιστέκονται».

 

Σχολιάζοντας την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως ο πρωθυπουργός «αποκαθήλωσε το εργατικό δίκαιο, την κοινωνική δικαιοσύνη, προσπαθώντας να εγείρει συναισθήματα κοινωνικού αυτοματισμού και να δημιουργήσει μία εικόνα διχασμού για την ελληνική κοινωνία».

 

«Εσείς λέτε να δουλεύουν με ελαστικά ωράρια ανάλογα με την επιλογή του εργοδότη, σε μία σχέση διαπραγμάτευσης όπου ξέρουμε ποιος είναι το λιοντάρι και ποιος είναι το ερίφιο. Ξέρουμε ποιος είναι αυτός που είναι ισχυρός στην ατομική διαπραγμάτευση», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως εργοδότες θα επιβάλουν, με βάση τις δικές τους ανάγκες για την κερδοφορία, τις ώρες του εργαζόμενου σε ατομική βάση.

 

«Και έρχεστε εδώ με χυδαία ψέματα να μας πείτε ότι αυτά γινόντουσαν και χθες και τα υπογράφαμε εμείς. Ποτέ στη χώρα ατομικές συμβάσεις εργασίας και διευθέτηση του χρόνου σε ατομική βάση δεν υπήρξε και ήταν ο διακαής πόθου της Τρόικα και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και των εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας μας να περάσουν αυτά. Αλλά ούτε κυβερνήσεις της δεξιάς δεν τα πέρασαν και έρχεστε εσείς τώρα, χωρίς μνημόνια, να τα περάσετε».

 

Κατηγορώντας του πρωθυπουργό ότι στοχοποίησε τους νέους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επέλεξε ένα ρήμα που είχε χρησιμοποιήσει και για την στρατηγική εμβολιασμών με AstraZeneca: «ξεστοκάρετε πάνω στους νέους της χώρας μας όλο το μίσος που στοκάρουν παντού και πάντα απέναντι στη νεότητα τ αυταρχικά καθεστώτα». 

 

Για τον εμβολιασμό

 

«Τους στερήσατε ακόμα και την επιλογή, και τους υποχρεώσατε να κάνουν ένα συγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ ξέρατε ότι σε όλη την Ευρώπη η επιστημονική κοινότητα είχε εγείρει σοβαρές ενστάσεις για τη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου σε νέες ηλικίες και εσείς το χορηγήσατε αποκλειστικά στους νέους κάτω των 39 ετών, χωρίς δικαίωμα άλλης επιλογής. Και σήμερα έρχεται η ίδια η επιτροπή, που χυδαία εργαλειοποιήσατε όλο το προηγούμενο διάστημα για να το αποσύρει». 

 

Χρεοκοπημένο κόμμα η Νέα Δημοκρατία

 

Παράλληλα τον κατηγόρησε ότι αποφεύγει να απαντήσει στα ερωτήματα που του έχει θέσει. «Δεν έχετε επιχειρήματα; Περιφρονείτε τον διά ζώσης κοινοβουλευτικό διάλογο; Ή μήπως φοβάστε τον δικαστικό επιμελητή για τα χρέη του κόμματός σας;», διερωτήθηκε προσθέτοντας πως η ΝΔ έχει ύψους 340 εκατομμυρίων ευρώ.

 

«Και είναι μάταιος κόπος να προσπαθείτε να φιμώσετε όσους λένε αλήθειες» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας πως η Νέα Δημοκρατία έχει χρεοκοπήσει οικονομικά και είναι «ο μεγαλύτερος στρατηγικός κακοπληρωτής που έχει περάσει από την χώρα και μάλιστα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος».