Μονή Σινά: Στο Κάιρο ο Γεραπετρίτης - Η ελληνική στάση και οι διπλωματικές παγίδες

Διπλωματικό θρίλερ για τη Μονή Σινά: Το Κάιρο αμφισβητεί ιδιοκτησία – Κρίσιμη συνάντηση Γεραπετρίτη Facebook Twitter
φωτ.: Wikipedia
0

Σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα ξεκινούν σήμερα στο Κάιρο οι καθοριστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής φυσιογνωμίας και της ιδιοκτησίας της Μονής, που απειλούνται άμεσα μετά από πρόσφατη απόφαση αιγυπτιακού δικαστηρίου.

Η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι «κόκκινη γραμμή» αποτελεί η διατήρηση της ελληνορθόδοξης λειτουργίας της Μονής Σινά, η οποία εδώ και 1.500 χρόνια αποτελεί ζωντανό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό θα είναι και το θέμα συζήτησης που θα κυριαρχήσει στη συνάντηση που θα έχει στις 15:00(ώρα Ελλάδας) ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μπαντρ Αμπντελατί.

Το ζήτημα έχει λάβει διαστάσεις ευρύτερες από ένα διμερές θέμα, καθώς αγγίζει ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας, πολιτιστικής συνέχειας αλλά και γεωπολιτικής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μονή Σινά: Το αιγυπτιακό «παζάρι», η ελληνική στάση και οι διπλωματικές παγίδες

Η Αίγυπτος, επικαλούμενη απόφαση εφετείου, αμφισβητεί πλέον την ιδιοκτησία της Μονής επί μεγάλου μέρους των περιουσιακών της στοιχείων. Παρότι σε ανώτατο επίπεδο, κατά την επίσκεψη του προέδρου Σίσι στην Αθήνα τον Μάιο, είχε επιτευχθεί εξωδικαστική συμφωνία που αναγνώριζε την κυριότητα της Μονής, η συμφωνία δεν υπογράφηκε ποτέ.

Το Κάιρο φαίνεται να επιχειρεί επαναδιαπραγμάτευση από μηδενική βάση, προτείνοντας την παραμονή των μοναχών ως "φιλοξενούμενων" και όχι ως νόμιμων ιδιοκτητών των χώρων όπου η Μονή λειτουργεί αδιάλειπτα επί δεκαπέντε αιώνες. Στην πράξη, αυτό θα σημάνει αποξένωση της Μονής από το ιστορικό της δικαίωμα και πιθανό άνοιγμα για μετατροπή της περιοχής σε τουριστικό τοπόσημο.

Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με σαφή στρατηγική: επαναφορά της συμφωνίας της 7ης Μαΐου ως βάσης διαλόγου και εξασφάλιση ότι η Μονή θα παραμείνει υπό την πλήρη ιδιοκτησία και διοικητική αυτονομία της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας.

Η προσπάθεια αυτή δεν είναι απλή. Εκτός από τη νομική παγίδα της δικαστικής απόφασης, υπάρχουν και πολιτικά εμπόδια. Στην αιγυπτιακή πλευρά διαφαίνονται πιέσεις από επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα που βλέπουν το Σινά ως τουριστική επένδυση και όχι ως ιερό τόπο.

Διεθνείς προεκτάσεις και ο κίνδυνος των τετελεσμένων

Το θέμα δεν περιορίζεται στη διμερή σχέση. Η Ελλάδα έχει επενδύσει στη στρατηγική συνεργασία με την Αίγυπτο, ειδικά σε ζητήματα ενέργειας και ασφάλειας. Παράλληλα, η στάση της Αιγύπτου για τη Μονή Σινά παρακολουθείται στενά από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, οι οποίες διατηρούν αυξημένο ενδιαφέρον για την προστασία χριστιανικών μνημείων στη Μέση Ανατολή.

Η Ελλάδα επιδιώκει την καλύτερη έκβαση: επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς, αναγνώριση της κυριότητας της Μονής και κατοχύρωση της θρησκευτικής της αυτονομίας. Το δεύτερο σενάριο – μερική ή πλήρης δήμευση περιουσιών – θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα, ενώ το τρίτο σενάριο –πολιτικός συμβιβασμός με μικρές νομικές υποχωρήσεις– φαίνεται να είναι μια ρεαλιστική εναλλακτική.

Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων, όμως, θα μπορούσε να οδηγήσει σε βαθιά ρήξη στις ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις και διεθνείς αντιδράσεις, καθώς το Κάιρο θα κατηγορηθεί για καταπάτηση πολιτιστικής κληρονομιάς και θρησκευτικών ελευθεριών. Το διπλωματικό θρίλερ του Σινά είναι σε πλήρη εξέλιξη, και οι επόμενες ώρες αναμένεται να κρίνουν αν η Μονή θα παραμείνει φάρος Ορθοδοξίας ή θα μετατραπεί σε ακόμη μία χαμένη σελίδα της παγκόσμιας πολιτιστικής μνήμης.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Explainer: Η Μονή Σινά, το δικαστικό παρασκήνιο και η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

Ελλάδα / Explainer: Η Μονή Σινά, το δικαστικό παρασκήνιο και η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

Οι καταγγελίες για τη Μονή Σινά και οι εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις στην Αίγυπτο - Η απόφαση που «άναψε φωτιές» - Ο μαραθώνιος ανακοινώσεων - Ο αιγυπτιακός (προσωρινός) επίλογος
LIFO NEWSROOM
Μονή Σινά: «Απογοητευμένο» το Πατριαρχείο με την απόφαση του δικαστηρίου

Διεθνή / Μονή Σινά: «Απογοητευμένο» το Πατριαρχείο με την απόφαση του δικαστηρίου

Με γραπτή ανακοίνωσή της, η Πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση της Αιγύπτου να βρει τρόπο ώστε να διατηρηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής Σινά
LIFO NEWSROOM
Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Σινά - Για νέα «Άλωση» μιλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Διεθνή / Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Σινά - Για νέα «Άλωση» μιλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

ΥΠΕΞ για Όρος Σινά: Κανένα περιθώριο να αποκλίνουμε από την κοινή κατανόηση Ελλάδας και Αιγύπτου - Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως οι δημεύσεις εμπίπτουν στους νόμους περί αρχαιοτήτων και πως η απόφαση αυτή είναι προς όφελος της Μονής
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΡΩΝΙΟΣ ΕΛ.Α.Σ.

Πολιτική / Ο Τσίπρας ανακοίνωσε την ένταξη του Άγγελου Κορωνιού στην ΕΛ.Α.Σ. - «Χρειαζόμαστε σουτέρ, αδελφέ»

Ο Άγγελος Κορωνιός υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην ιστορία του Περιστερίου και της Εθνικής Ελλάδας, ενώ παραμένει ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Α1 μπάσκετ
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ως «αξιόπιστος εταίρος» των ΗΠΑ – Οι ανακοινώσεις για ρεύμα και αποζημιώσεις

Η επίσκεψη Ρούμπιο, οι επιδοτήσεις για τη βιομηχανία και τους αλιείς και τα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες στην Κρήτη, στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού.
THE LIFO TEAM
ΓΚΡΑΒΑ ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Πολιτική / Γκράβα: «Ας κάνει επιτέλους ο κ. Δούκας τη δουλειά του», λέει η παράταξη του Κ. Μπακογιάννη

«5.000 μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί βρίσκονται στον αέρα, χωρίς έναν υπεύθυνο συνομιλητή που να μπορεί να τους παρέχει πλήρη ενημέρωση για το τι ακριβώς συμβαίνει», τονίζει με ανακοίνωσή της η παράταξη «Αθήνα Ψηλά»
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΚΟ ΡΟΥΜΠΙΟ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Πολιτική / Επίσκεψη Ρούμπιο: Η αντιπολίτευση ζητά δεσμεύσεις στη στρατηγική σχέση Ελλάδας–ΗΠΑ, όχι μόνο διακηρύξεις

Το καλώδιο Ελλάδας–Κύπρου, η στάση της Ουάσινγκτον απέναντι στην Τουρκία και τα όρια της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στο επίκεντρο της κριτικής της αντιπολίτευσης
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΚΟ ΡΟΥΜΠΙΟ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΗΠΑ

Πολιτική / Μάρκο Ρούμπιο: «Δεν θα επιτρέπαμε ποτέ μια σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας»

Λίγη ώρα πριν την ομιλία του στην Πνύκα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μίλησε για τη σχέση Ελλάδας-Τουρκίας, τους πολέμους σε Ιράν και Ουκρανία αλλά και την πιθανότητα να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΑΡΚΟ ΡΟΥΜΠΙΟ

Πολιτική / Μητσοτάκης σε Ρούμπιο: «Συμφωνώ μαζί σας, αποτελούμε έναν αναντικατάστατο εταίρο για τις Ηνωμένες Πολιτείες»

«Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας πυλώνας σταθερότητας σε μία ταραγμένη περιοχή, αλλά και μία "γέφυρα" μεταξύ της Ευρώπης, της Δύσης, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μέσης Ανατολής και του αραβικού κόσμου, των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός
THE LIFO TEAM