Μητσοτάκης στο Atlantic Council: Η συμφωνία Λιβύης - Τουρκίας είναι γεωγραφικά γελοία

Μητσοτάκης στο Atlantic Council: Η συμφωνία Λιβύης - Τουρκίας είναι γεωγραφικά γελοία Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Μηνύματα στην Τουρκία για την υπεράσπιση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας έστειλε από την Ουάσιγκτον και το Atlantic Council ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αναφορικά με τη Συμφωνία για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, είναι σαφώς νομικά άκυρη, αλλά είναι και γεωγραφικά γελοία. Μπορείτε απλά να κοιτάξετε τον χάρτη για να καταλάβετε ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Και, φυσικά, η συμφωνία προβλέπει ότι τα νησιά μας, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, δεν έχουν ΑΟΖ, κάτι που αντιβαίνει σε ό,τι γνωρίζουμε ως προς το διεθνές δίκαιο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε την Άγκυρα να μην κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση. «O EastMed είναι η πιο σημαντική ενεργειακή πηγή που θα διαθέτει η Ευρώπη για τα χρόνια που ακολουθούν. Είμαστε χαρούμενοι για την υπογραφή της Συμφωνίας, καθώς προωθεί τη συνεργασία πολλών μερών, στη διαχείριση ενός σημαντικού δικτύου ενέργειας», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει αποκλείσει κανέναν από το να συμμετάσχει στον αγωγό EastMed. «Δεν σκοπεύουμε να αποκλείσουμε κανέναν από τη συμμετοχή του στον αγωγό EastMed, υπό την προϋπόθεση ότι οι συμμετέχοντες θα σέβονται και θα τηρούν στοιχειώδεις αρχές και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είμαστε εμείς που αποκλείουμε την Τουρκία από τον EastMed. Αντίθετα, η Τουρκία θέτει εαυτή εκτός συμφωνίας, τηρώντας μια τελείως διαφορετική και επιθετική στάση απέναντι στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου», επισήμανε.

Για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αποτελεί μια δίκαιη λύση, αλλά για να φτάσουμε εκεί, θα πρέπει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να κινηθούν με βηματισμό πέρα και μακριά από τις προκλήσεις και την επιθετική ρητορική.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Πολιτική / Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας, μετέβη στη Λιβύη για διαβουλεύσεις με τις πλευρές των Ντμπέιμπα και Χαφτάρ
LIFO NEWSROOM
Νίκος Χριστοδουλάκης: «Υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο που αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

LiFO politics / Νίκος Χριστοδουλάκης: «Ένα οργανωμένο δίκτυο αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνει τη δική του ερμηνεία και εκτιμά ότι η κρίση «δεν μας έκανε σοφότερους, αλλά χειρότερους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

Πολιτική / Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

«Eκδόθηκαν οι πρώτες αρνητικές αποφάσεις για αιτούντες προερχόμενους από τη Συρία, αφού συνεκτιμήθηκε ο λόγος της φυγής τους σε συνδυασμό με τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά» δήλωσε ο υπουργός υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM
Εμμένει στην πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ο Νίκος Φαραντούρης - Αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική / Εμμένει στην πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ο Νίκος Φαραντούρης - Αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Παρά τις αποδοκιμασίες από κομματικές πηγές, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει τη θέση του υπέρ κυβέρνησης κοινής αποδοχής, με στόχο την κάθαρση
LIFO NEWSROOM
Μέρκελ στην Αθήνα: «Κάποια στιγμή έβαλα τα κλάματα από την πίεση - Ήμουν αντίθετη με το Grexit»

Πολιτική / Μέρκελ στην Αθήνα: «Κάποια στιγμή έβαλα τα κλάματα από την πίεση - Ήμουν αντίθετη με το Grexit»

Η Άνγκελα Μέρκελ επέστρεψε στην Αθήνα με αφορμή την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας της «Ελευθερία» και μίλησε δημόσια για την πιο δραματική δεκαετία της ελληνικής σύγχρονης ιστορίας
LIFO NEWSROOM