Μητσοτάκης: Παράδοξο οι ΗΠΑ να ετοιμάζουν κυρώσεις στην Τουρκία και η Ευρώπη να βαλτώνει σε «αν» και «αλλά»

Μητσοτάκης: Παράδοξο οι ΗΠΑ να ετοιμάζουν κυρώσεις στην Τουρκία και η Ευρώπη να βαλτώνει σε «αν» και «αλλά» Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, φέρεται να χαρακτήρισε παράδοξο ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν κυρώσεις στην Τουρκία, ενώ η Ευρώπη βαλτώνει σε «αν» και «αλλά».

Η συζήτησης για την Τουρκία γίνεται στο δείπνο των ηγετών, που είναι σε εξέλιξη. «Είναι τουλάχιστον παράδοξο το ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει βαλτώσει σε "αν" και αλλά"», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Politico.

Η Ουάσινγκτον, σύμφωνα με πηγές του Reuters, είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, για την αγορά των S-400. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τις πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου. Στο στόχαστρο των κυρώσεων θα είναι ο επικεφαλής των αμυντικών βιομηχανιών της Τουρκίας, Ισμαΐλ Ντεμίρ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Στη Σύνοδο Κορυφής από την άλλη, ένα νέο προσχέδιο συμπερασμάτων δεν ικανοποίησε την Ελλάδα και την Κύπρο, σύμφωνα με πηγές του Politico. Η νέα εκδοχή καλεί το Συμβούλιο να «υιοθετήσει επιπλέον καταχωρίσεις» στη λίστα των κυρώσεων «για τις μη εξουσιοδοτημένες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και καλεί τον Ζοζέπ Μπορέλ να «υποβάλλει αναφορά για την τρέχουσα κατάσταση», συμπεριλαμβάνοντας την «επέκταση του εύρους των κυρώσεων», το αργότερο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ερχόμενου Μαρτίου.

Οι αλλαγές σε σύγκριση με το προσχέδιο συμπερασμάτων που κυκλοφόρησε χθες είναι ελάχιστες. Για την Ελλάδα και την Κύπρο, σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται το Politico, ο Μάρτιος είναι πολύ μακριά και θέλουν γρηγορότερη και ισχυρότερη δέσμευση από την ΕΕ. Σύμφωνα με άλλο διπλωμάτη, η Αθήνα πρότεινε και την ιδέα έκτακτης Συνόδου Κορυφής τον Φεβρουάριο, για την Τουρκία, αλλά Ευρωπαίος αξιωματούχος σχολίασε ότι επί του παρόντος αυτό δεν φαίνεται αναγκαίο.

Τα κράτη- μέλη συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει κάτι, αλλά η διαφωνία αφορά «αυτό το κάτι», σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσκεψη Ερντογάν: Μενού «συμφιλίωσης» για το γεύμα Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο

Πολιτική / Επίσκεψη Ερντογάν: Μενού «συμφιλίωσης» για το γεύμα Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο

Διπλωματία με κοινές -και για τους δύο λαούς- γεύσεις στο μενού του γεύματος εργασίας ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με υπουργούς των κυβερνήσεών τους
NEWSROOM