Reuters: Η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400

Reuters: Η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400 Facebook Twitter
EPA
0

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, για την αγορά των S-400, σύμφωνα με τέσσερις πηγές που επικαλείται το Reuters, ανάμεσά τους δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η ανακοίνωση μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, ανέφεραν οι πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου, που σημειώνει ότι το βήμα αυτό- που αναμένεται εδώ και καιρό- πιθανότατα θα εξοργίσει την Άγκυρα και θα περιπλέξει σοβαρά τις σχέσεις με την επερχόμενη διοίκηση του Τζο Μπάιντεν.

Οι κυρώσεις θα θέτουν στο στόχαστρο τον επικεφαλής των αμυντικών βιομηχανιών της Τουρκίας, Ισμαΐλ Ντεμίρ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Κάποιες από τις πηγές του Reuters ανέφεραν ότι αναμένουν την ανακοίνωση την Παρασκευή, αλλά μία από αυτές είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και σήμερα.

Υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι κυρώσεις μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ και να πλήξουν τις σχέσεις των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ. «Οι κυρώσεις δεν θα πετύχουν αποτέλεσμα, αλλά θα είναι αντιπαραγωγικές. Θα βλάψουν τις σχέσεις», δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Η Τουρκία είναι υπέρ της επίλυσης τέτοιων προβλημάτων μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων. Δεν θα αποδεχθούμε μονομερείς επιβολές», συμπλήρωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορεί να αλλάξει τα πλάνα του και να διευρύνει ή να περιορίσει το εύρος των σχεδιαζόμενων κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Όμως, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, επίκειται η ανακοίνωση για τις κυρώσεις με την τρέχουσα μορφή τους, καθώς εξαντλήθηκε η υπομονή της Ουάσινγκτον, που είναι έτοιμη να δράσει.

Η Ρωσία παρέδωσε πέρυσι τους S-400 στην Τουρκία, η οποία τους δοκίμασε τον Οκτώβριο. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι δεν θα ενταχθούν στα νατοϊκά συστήματα και πως δεν απειλούν απειλή. Όμως, η Ουάσινγκτον έχει τονίσει ότι το ρωσικό σύστημα αποτελεί απειλή και εξαιτίας αυτού πέρυσι έβγαλε την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ