Μητσοτάκης για brain drain και ψήφο εξωτερικού: Η Ελλάδα και ο ελληνισμός θα ξαναγίνουν ένα

Μητσοτάκης για brain drain και ψήφο εξωτερικού: Η Ελλάδα και ο ελληνισμός θα ξαναγίνουν ένα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σήμερα στην ειδική εκδήλωση με θέμα «H ψήφος στους Έλληνες του Εξωτερικού & Brain drain και brain gain». 

Στο πλαίσιο του 12ου τακτικού συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του κόμματος μίλησε αρχικά για τον απόδημο ελληνισμό και τη δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. 

«Έχω ζήσει αρκετά χρόνια εκτός Ελλάδας -στις Η.Π.Α. τα χρόνια των σπουδών μου- και έχω έρθει σε πολύ στενή επαφή με την ελληνική ομογένεια (...) Ίσως η απόσταση από τα τεκταινόμενα της ελληνικής πολιτικής επιτρέπει στους Έλληνες οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό να βλέπουν τα πράγματα πιο καθαρά. Ίσως όπως είπε ο καλός φίλος Αντώνης Διαματάρης, οι Έλληνες του εξωτερικού δεν περιμένουν ούτε επιδόματα ούτε διορισμούς, είναι όμως πολύ ευαίσθητοι για την τύχη της χώρας μας.

»Η αλήθεια είναι ότι αυτό το μεγάλο δυναμικό του παγκόσμιου Ελληνισμού η χώρα μας το έχει αφήσει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητο. Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση ότι η Ελλάδα και ο Ελληνισμός θα ξαναγίνουν ένα. Διότι ο παγκόσμιος Ελληνισμός θα συνδράμει στην μεγάλη προσπάθεια της χώρας να ξανασταθεί στα πόδια της και να αποκτήσει αξιοπρέπεια.

»Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε σε αυτό το μέτωπο. Αλλά το πρώτο το οποίο θα κάνουμε είναι το αυτονόητο. Θα δώσουμε τη δυνατότητα εντός του πρώτου μήνα της νέας διακυβέρνησης στους Έλληνες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και διαμένουν στο εξωτερικό, να ψηφίζουν στον μόνιμο τόπο κατοικίας τους (...) Τους διευκολύνουμε να μην χρειάζεται να μπαίνουν σε ένα αεροπλάνο από την Ευρώπη, από την Αμερική, από την Αυστραλία, και να έρχονται πίσω στη χώρα μας για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

»Έχουμε ήδη καταθέσει (...) μια ολοκληρωμένη πρόταση νόμου σε αυτή τη κατεύθυνση. Η κυβέρνηση ουδέποτε τη συζήτησε. Έχουμε ζητήσει προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή από τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων ακριβώς για το ίδιο θέμα. Η συζήτηση αυτή ουδέποτε προγραμματίστηκε».

Καθοριστική για το μέλλον η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού

Στέλνοντας μήνυμα στους Έλληνες του εξωτερικού, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε: «Από μένα θέλω να το ακούσετε καθαρά, χωρίς κανέναν αστερίσκο και χωρίς καμία υποσημείωση. Οι επόμενες εκλογές θα είναι οι τελευταίες εκλογές στις οποίες θα χρειαστεί να έρθετε στη χώρα σας για να ψηφίσετε. Γιατί από τις μεθεπόμενες θα μπορείτε να ψηφίζετε από τον μόνιμο τόπο διαμονής σας.

»Όμως, όσοι είναι εκτός Ελλάδος, ειδικά σε αυτές τις εκλογές, ας κάνουν την μεγάλη υπέρβαση και να έρθουν να ψηφίσουν. Όχι μόνο γιατί με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσετε το αυτονόητο δικαίωμα σας, αλλά γιατί η δική σας ψήφος θα είναι απολύτως καθοριστική για το μέλλον του τόπου. Οι επόμενες εκλογές θα διαμορφώσουν την τύχη της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες. Είναι εκλογές που θα μας δώσουν ξανά τη δυνατότητα να μπορούμε να βάλουμε τη χώρα σε μια άλλη τροχιά.

»Να ξεφύγουμε από τη μιζέρια, από την παρακμή, από αυτήν τη στασιμότητα, από αυτό το διχαστικό πολιτικό κλίμα το οποίο πηγαίνει πολλά χρόνια τη χώρα πίσω. Να κοιτάξουμε στο μέλλον. Να ενώσουμε την Ελλάδα, να αξιοποιήσουμε το δημιουργικό δυναμικό των Ελλήνων, να δημιουργήσουμε δουλειές, να μειώσουμε τους φόρους, να δημιουργήσουμε ένα κράτος το οποίο θα ξαναείναι κοντά στον πιο αδύναμο. Αυτό είναι το διακύβευμα των επόμενων εκλογών και σας θέλουμε όλες και όλους κοντά μας σε αυτή τη προσπάθεια».

Brain Drain: «Δεν έφυγαν από επιλογή»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την μετανάστευση Ελλήνων με ακαδημαϊκή μόρφωση στο εξωτερικό. 

«Παραπάνω από 400.000 νέα παιδιά έφυγαν από τη χώρα τα τελευταία 10 χρόνια αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό. Οι περισσότεροι δεν έφυγαν από επιλογή. Οι περισσότεροι θα ήθελαν να ζήσουν, να σταδιοδρομήσουν και να κάνουν οικογένεια στην Πατρίδα μας. Έφυγαν πολύ απλά γιατί δεν υπήρχαν δουλειές.

»Η καλύτερη πολιτική για να αντιμετωπίσουμε το brain drain είναι να δημιουργήσουμε καλές δουλειές στην πατρίδα μας και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από πολλές ιδιωτικές επενδύσεις. Γι' αυτό και η Νέα Δημοκρατία συνοψίζει το οικονομικό της πρόγραμμα στις 11 λέξεις που σας ανέφερα και εχθές. Λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις και καλά αμειβόμενες νέες θέσεις απασχόλησης. Πρωτίστως, αυτές οι νέες δουλειές θα αφορούν τους Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι θα πρέπει να πάρουν μια τολμηρή απόφαση να αφήσουν τη ζωή την οποία έχουν δημιουργήσει εκτός Ελλάδας και να γυρίσουν στη χώρα μας.

»Αυτό, ξέρετε δεν αφορά μόνο τη δουλειά την οποία μπορούν να βρουν εδώ. Αφορά και στη γενικότερη πίστη τους ότι η Ελλάδα ξέφυγε πια οριστικά από την κρίση και έχει μπει στο σωστό δρόμο. Αυτή την εμπιστοσύνη πρέπει να την ξαναχτίσουμε όχι μόνο με τους Έλληνες οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά και με τους Έλληνες οι οποίοι θα επιλέξουν να επιστρέψουν στην Πατρίδα μας για να μπορέσουν να χτίσουν εδώ τη ζωή τους, την καριέρα τους και την οικογένειά τους. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι η μεγάλη πολιτική αλλαγή η οποία έρχεται θα μπορέσει να στείλει αυτό το μήνυμα στα νέα παιδιά. Ότι, ναι, αξίζει τον κόπο να κάνετε μια δεύτερη μεγάλη αλλαγή στη ζωή σας.

»Αφού κάνατε την πρώτη αλλαγή και φύγατε, αξίζει τον κόπο να κάνετε και τη δεύτερη να γυρίσετε στην Πατρίδα σας, να είστε κοντά στις οικογένειές σας. Ξέρετε πόσες μανάδες, πατεράδες, παππούδες και γιαγιάδες συναντώ και δεν μου μιλάνε για τα επιδόματα και για τις συντάξεις, μου λένε κάτι: «Να έρθουν τα παιδιά μας πίσω στην Πατρίδα». Και επειδή ο νόστος για την Πατρίδα πάντα είναι πολύ ισχυρός, πιστεύω ότι θα δημιουργήσουμε αυτό το κλίμα για να μπορέσει ένα μεγάλο μέρος από αυτά τα νέα παιδιά να επιστρέψει στην Πατρίδα μας.

»Υπάρχουν, επίσης, πάρα πολλά νέα παιδιά τα οποία σήμερα ξενιτεύονται από ανάγκη, γιατί πολύ απλά θέλουν να σπουδάσουν σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο και η χώρα μας δεν τους δίνει αυτή τη δυνατότητα. Είναι ο απόλυτος παραλογισμός. Είμαστε η μόνη χώρα του κόσμου η οποία δεν επιτρέπει σε μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια να λειτουργούν στη χώρα μας. Και αυτός ο αναχρονισμός θα τελειώσει με την πρότασή μας για τη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16».

Η Αλβανία πρέπει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις εθνικές μειονότητες

 

Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη ένταση που επικράτησε στην Βόρεια Ήπειρο.

«Μια τελευταία κουβέντα για τους αδελφούς μας οι οποίοι βρίσκονται εκτός Ελλάδας σε γειτονικές χώρες και αυτές τις μέρες περνάνε πολύ δύσκολα. Αναφέρομαι στα αδέλφια μας στη Βόρεια Ήπειρο. Με αφορμή τις πρόσφατες προκλητικές κινήσεις της αλβανικής κυβέρνησης έστειλα μια σκληρή επιστολή στον Επίτροπο Χαν την περασμένη εβδομάδα, όπου του υπενθυμίζω το αυτονόητο, ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας είναι απολύτως ταυτισμένη με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αναγνωρισμένων εθνικών μειονοτήτων συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Αλβανίας.

»Στο ζήτημα αυτό δεν πρόκειται να βάλω νερό στο κρασί μου. Να γνωρίζει η γειτονική χώρα ότι αν θέλει να κρατήσει ζωντανή την προοπτική της να γίνει κάποια στιγμή μέλος της Ε.Ε. -κάτι το οποίο όλοι το επιθυμούμε- είναι μια πορεία στην οποία καμία έκπτωση από την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων δεν χωρά.

»Το μήνυμα, λοιπόν, αυτό είναι ξεκάθαρο, απευθύνεται προς όλους, απευθύνεται προς τις γειτονικές χώρες και απευθύνεται προφανώς και προς την ίδια την Ε.Ε. που αποτελεί τον τελικό θεματοφύλακα και κριτή της πορείας προσέγγισης με την Ευρώπη όλων των υποψηφίων προς ένταξη χωρών».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ