Μητσοτάκης: Έρχονται νέα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση

Μητσοτάκης: Έρχονται νέα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση Facebook Twitter
0

Για εκβιασμό κατηγόρησε εκ νέου τη Ρωσία ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς το Κρεμλίνο απαιτεί πληρωμές σε ρούβλια για το φυσικό αέριο. 

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ενεργειακή επάρκεια της χώρας «είναι απόλυτα διασφαλισμένη» και πως οι προμήθειες φυσικού αερίου της χώρας θα γίνουν με τρόπο τέτοιο ώστε να μην παραβιαστούν οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία. Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί με άλλους ηγέτες των Βαλκανίων στην Αλεξανδρούπολη, στον νέο τερματικό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, τον οποίο χαρακτήρισε «ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής» που μέσα σε λιγότερο από 20 μήνες θα έχει δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να διαφοροποιήσει «πλήρως τις πηγές εφοδιασμού σε φυσικό αέριο.»

Έρχονται νέα μέτρα

Ο ίδιος προανήγγειλε πως θα ανακοινωθεί νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης «απέναντι στις συνέπειες του πολέμου και της εισαγόμενης ενεργειακής έκρηξης».

«Ξέρω πολύ καλά πως αυτή η εισαγόμενη ακρίβεια πολιορκεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ δεν έπαψα ποτέ να τονίζω ότι οι μισθοί στη χώρα μας, δυστυχώς, είναι ακόμα χαμηλοί, ως απόρροια της δεκάχρονης οικονομικής περιπέτειας (....) Και η στήριξη των εισοδημάτων είναι η βασική μας προτεραιότητα.»

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι από τη Δευτέρα ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 50 ευρώ το μήνα, από τα 663 ευρώ, στα 713 ευρώ. Ανάλογα αυξάνεται και το επίδομα ανεργίας, όπως και όλη η μισθολογική κλίμακα και τον Ιούνιο ακολουθεί νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις επιδοτήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα αναφέροντας ότι μέσα σε 48 μόλις ώρες, πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες μπήκαν στην ψηφιακή πλατφόρμα του Fuel Pass.  

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε πάντως ότι πρόκειται για μέτρα τα οποία δεν καλύπτουν όλες τις αυξήσεις,«μετριάζουν όμως τις απώλειες από τις ανατιμήσεις. Γιατί αυτή η μάχη με την πανευρωπαϊκή κρίση είναι άνιση και τελικά θα χρειαστεί μία πανευρωπαϊκή απάντηση.»

Δημόσια ακίνητα

Αναφερόμενος στο ζήτημα δημοσίων ακινήτων τα οποία κατά καιρούς έχουν καταπατηθεί ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν 90.000 περιπτώσεις, το 92% των δημοσίων ακινήτων που επί δεκαετίες έχουν γίνει, σπίτια, κτήματα, επαγγελματικές στέγες πολιτών. «Αυτοί πλέον θα μπορούν να τα εξαγοράσουν, αποκαθιστώντας το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, ενισχύοντας παράλληλα τα δημόσια έσοδα με το τίμημα και τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων. Και όλα αυτά, βεβαίως, πάντα σε πλήρη συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς. »

Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Αλλαγές αναμένονται και στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, αυξάνεται το ηλικιακό όριο των γυναικών που επιλέγουν αυτή τη μέθοδο και ιδρύεται επίσημη τράπεζα γενετικού υλικού. «Με τις νέες ρυθμίσεις θεραπεύονται δεκάδες δυσλειτουργίες οι οποίες είχαν καταγραφεί στα διάφορα στάδια αυτής της κρίσιμης διαδικασίας και ταλαιπωρούσαν αφόρητα γυναίκες αλλά και ζευγάρια που επέλεγαν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή προκειμένου να κάνουν οικογένεια.»

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

LiFO politics / Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλά στη Βασιλική Σιούτη και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική διοίκηση της Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση, με στόχο σοβαρές επενδύσεις. Επίσης, απαντά στα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα Τέμπη και οι ανώνυμες επιθέσεις στους συγγενείς των θυμάτων, τις οποίες δηλώνει ότι καταδικάζει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ