Μενδώνη: «Ναι» στους Ρώσους καλλιτέχνες, «Όχι» στη ρωσική προπαγάνδα μέσω τέχνης

Μενδώνη: «Ναι» στους Ρώσους καλλιτέχνες, «Όχι» στη ρωσική προπαγάνδα μέσω τέχνης Facebook Twitter
Φωτ: EUROKINISSI
0

Δεν είμαστε αντίθετοι στους Ρώσους καλλιτέχνες αλλά σε κάθε μέσο ενίσχυσης της ρωσικής προπαγάνδας μέσω της τέχνης, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρολιάκου, με θέμα "Αποκλεισμός πολιτιστικών έργων στην Ελλάδα στο πλαίσιο κυρώσεων της Ελλάδος κατά της Ρωσίας, η Λίνα Μενδώνη είπε: «Μπορείτε να αντιληφθείτε τι μήνυμα θα έστελνε η Ελλάδα, τη στιγμή που η Ρωσία σφυροκοπάει ένα ανεξάρτητο κράτος, την Ουκρανία, να χειροκροτούμε στην Αθήνα, σε απευθείας μετάδοση, στο Μέγαρο Μουσικής, τα κρατικά μπαλέτα Μπολσόι;».

Επιπλέον σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα με έργα της ρωσικής διανόησης, όπως φαίνεται και από την ένταξη στο πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου, του «Αυτόχειρα», του Ρώσου συγγραφέα Νικολάι Έρντμαν.

«Δεν είμαστε αντίθετοι στους Ρώσους καλλιτέχνες, αλλά σε κάθε μέσο ενίσχυσης της ρωσικής προπαγάνδας μέσω της τέχνης, καθώς και του ρωσικού Προϋπολογισμού που χρηματοδοτεί στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά αμάχων. Δεν γίνεται να είμαστε αμέτοχοι», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.

Από την πλευρά του, ο Πάνος Σκουρολιάκος είπε η πολιτική της κυβέρνησης είναι η φίμωση και η απαγόρευση με ό,τι διαφωνεί.

«Η υπουργός Πολιτισμού απαγορεύει τη διακίνηση έργων τέχνης», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μετέφερε καταγγελία του πιανίστα Πάνου Γαλανόπουλου, ότι το ρεσιτάλ του Ρώσου πιανίστα, Γκριγκόρι Σοκόλοφ στο Μέγαρο Μουσικής «απενεργοποιήθηκε από το σύστημα», την ώρα που οι συναυλίες του σε άλλες χώρες γίνονται κανονικά.

Μίλησε επίσης, για παραχάραξη κειμένου των υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών της ΕΕ. Όπως ανέφερε ο κ. Σκουρολιάκος, σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού προστέθηκε «ανύπαρκτη απόφαση» περί διακοπής σχέσεων της ΕΕ με πολιτιστικούς οργανισμούς της Ρωσίας.

«Πρόκειται για αήθη επιχείρηση παραπληροφόρησης, την ώρα που Ρώσοι καλλιτέχνες διακινδυνεύουν, τασσόμενοι αναφανδόν κατά της εισβολής», είπε ο κ. Σκουρολιάκος.

Ανταπαντώντας, η Λίνα Μενδώνη παρέπεμψε σε ανακοίνωση του Μεγάρου Μουσικής για τους λόγους αναβολής της συναυλίας του Γκριγκόρι Σοκόλοφ, τόνισε ότι δεν υπήρξε παρέμβαση στο επίσημο κείμενο των Ευρωπαίων υπουργών Πολιτισμού, και κάλεσε τον Πάνο Σκουρολιάκο να δει το έγγραφο που έχει αναρτηθεί στον ιστοσελίδα του υπουργείου για το εάν υπήρξε παραχάραξη. 


 
Τέλος, είπε ότι το ανάθεμα, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει να το ρίξει στη βιαιότητα και την απανθρωπιά του πολέμου που κήρυξε το ρωσικό κράτος κατά της Ουκρανίας, «και όχι να εκτοξεύετε παραληρηματικούς μύδρους και παραπλανητικά ψεύδη για αντιπολιτευτικούς σκοπούς [...]».

«Προφανώς τα αντιπολεμικά αντανακλαστικά σας είναι σε ύπνωση», είπε η Λίνα Μενδώνη και κατέληξε: «Η Ελλάδα είναι η Δύση. Είναι η Ευρώπη. Η Ευρώπη πιστεύει στη Δημοκρατία, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων τους. Αυτή είναι η Ευρώπη». 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλο ο καταλογισμός ευθυνών και άλλο το κυνήγι μαγισσών

Πολιτική / Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλο ο καταλογισμός ευθυνών και άλλο το κυνήγι μαγισσών

«Η ΝΔ προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη λειτουργία του Οργανισμού από την ίδρυσή του έως σήμερα ώστε να αντιμετωπιστούν οι βαθιά ριζωμένες παθογένειες και οι διακομματικές αστοχίες» ανέφερε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Αχιλλέας Μπέος: «Μας γέμισε κοντέϊνερ στον Βόλο» - Επίθεση κατά της Ζέττας Μακρή

Πολιτική / Αχιλλέας Μπέος: «Μας γέμισε κοντέινερ στον Βόλο» - Επίθεση κατά της Ζέττας Μακρή

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών σε λύκειο της περιοχής - «Δίχτυα στις μπασκέτες θα βάλει από τα λεφτά που πήρε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ»
LIFO NEWSROOM
Δένδιας: Χρησιμοποιούσαν πολυκατοικία για να στεγάσουν έναν αξιωματικό - Τη μισθώσαμε για 800 χιλ. ευρώ

Πολιτική / Δένδιας: Χρησιμοποιούσαν πολυκατοικία για να στεγάσουν έναν αξιωματικό - Τη μισθώσαμε για 800.000 ευρώ τον μήνα

«Θα καταθέσουμε αύριο δήλωση συμμετοχής στο SAFE, με το 1,2 δισ. ευρώ δημοσιονομικό χώρο που μου έδωσε μετά από διαπραγμάτευση το υπουργείο Οικονομικών», είπε ο Νίκος Δένδιας
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

«Είναι πολύ σημαντικό σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου να έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους και προοπτική, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς» τόνισε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Λειψυδρία: Αλλάζει ριζικά το μοντέλο διαχείρησης υδάτων στη χώρα - Οι 5 βασικοί άξονες

Στη 19η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα στον κίνδυνο λειψυδρίας - Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό
LIFO NEWSROOM
Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

Πολιτική / Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

«Οι επιστροφές των παράνομων μεταναστών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM