Η σημερινή ημέρα είναι κακή για όσους δεν πίστευαν στην Ευρώπη, σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, με αφορμή την έναρξη των εμβολιασμών για τον κορωνοϊό σε πολλές χώρες.

 

«Κακή ημέρα σήμερα για εκείνους που δεν πίστευαν στην Ευρώπη. Μία ημέρα για να τη θυμόμαστε. Μια Ένωση για όλους. Μια κοινότητα αλληλεγγύης», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο κ. Σχοινάς.

 


Ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό ξεκίνησε σήμερα στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.

 

Στην Ιταλία, όπου οι πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech έφτασαν χθες, οι πρώτες που εμβολιάστηκαν ήταν η νοσηλεύτρια Κλαούντια Αλιβερνίνι και η καθηγήτρια Μαρία Ροζάρια Καπομπιάνκι, διευθύντρια του εργαστηρίου ιολογίας του νοσοκομείου Σπαλάντσάνι της Ρώμης.

 

«Το λέω απ' την καρδιά μου: Να εμβολιαστούμε. Για εμάς. Για τους αγαπημένους μας και για το σύνολο», δήλωσε η Αλιβερνίνι.

 

Η Ιταλία ξυπνά και πάλι, σχολίασε μέσω Twitter ο Τζουζέπε Κόντε, πρωθυπουργός της χώρας που έχει θρηνήσει 71.000 νεκρούς από τον κορωνοϊό. «Η σημερινή ημέρα θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας», συμπλήρωσε.

 

Στην Ισπανία η 96χρονη Αραθέλι Ροσάριο Ιντάλγκο Σάντσεθ, ήταν η πρώτη που εμβολιάστηκε. Η ηλικιωμένη, που διαμένει σε οίκο ευγηρίας δήλωσε ότι δεν ένιωσε τίποτα όταν της έκαναν την ένεση.

 

Στη Γαλλία, η 78χρονη Μορισέτ δήλωσε συγκινημένη όταν έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εμβολιαστούν ένα εκατομμύρια ηλικιωμένοι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. «Έχουμε ένα νέο όπλο ενάντια στον ιό: το εμβόλιο (...) Ας περάσουμε το μήνυμα στους παππούδες μας, να τους προστατεύσουμε κατά προτεραιότητα», έγραψε ο Εμανουέλ Μακρόν στο Twitter.

 

Ένας 84χρονος αρχιεπίσκοπος ήταν ο πρώτος που εμβολιάστηκε στη Σλοβενία, στην Πορτογαλία έκανε την αρχή ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης λοιμωδών νόσων, ενώ στη Ρουμανία η πρώτη που έκανε το εμβόλιο ήταν η νοσηλεύτρια που φρόντισε τον πρώτο ασθενή με κορωνοϊό στη χώρα.

 

Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν επίσης στη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Δανία. Στην Τσεχία ο πρώτος που έκανε το εμβόλιο ήταν ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις. «Χθες, είδα στην τηλεόραση μια γυναίκα να λέει ότι περιμένει να με δει να εμβολιάζομαι. Αποφάσισα επομένως να δώσω το καλό παράδειγμα», δήλωσε.

 

Η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία άνοιξαν το Σάββατο τον «χορό» των εμβολιασμών. Στη Γερμανία τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει καμπάνια με σύνθημα «Σηκώστε τα μανίκια», που θα προτρέπει τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters