Κόντρα με ανακοινώσεις υπήρξε σήμερα ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, για τα οικονομικά του κυβερνώντος κόμματος.

 

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε από τη διαδικασία των επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή, όταν υπήρξε ένταση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κώστα Τασούλα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε να πάρει τον λόγο, αλλά ο πρόεδρος της Βουλής απέρριψε το αίτημά του, επικαλούμενος τον κανονισμό.

 

«Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τασούλας επιχείρησαν σήμερα με τρόπο πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα να φιμώσουν μία ισχυρή αλήθεια. Ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα χρεοκοπημένο, ο κ. Μητσοτάκης στρατηγικός κακοπληρωτής και ζει σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου», δήλωσε λίγο αργότερα ο κ. Τσίπρας, από το περιστύλιο της Βουλής.

 

«Το μείζον ζήτημα σήμερα είναι το γεγονός ότι ο ισολογισμός που βγήκε στη δημοσιότητα για το κόμμα της ΝΔ αποτελεί μνημείο αναξιοπιστίας και διαχειριστικής ανικανότητας για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη. Το κόμμα του κάθε χρόνο φεσώνει τον ελληνικό λαό και τον Έλληνα φορολογούμενο κατά 30 εκατ. ευρώ. Στα πέντε χρόνια που είναι πρόεδρος της ΝΔ το συνολικό ύψος έχει φτάσει τα 128 εκατ. ευρώ, όταν πριν από πέντε χρόνια είχε υποσχεθεί ότι θα βάλει μία τάξη στα οικονομικά του κόμματός του», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Υπάρχει λοιπόν εδώ ένα μείζον ζήτημα ισονομίας, σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Ένας ελεύθερος επαγγελματίας, ένας έμπορος, μία επιχείρηση με χρέη ύψους 50.000 ευρώ κλείνουν, δεν έχουν φορολογική ενημερότητα, δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα, κατάσχεται η περιουσία τους . Όμως το κόμμα της ΝΔ μπορεί να λειτουργεί - και όχι μόνο αυτό, αλλά να παίρνει και την κρατική χρηματοδότηση και να τη βάζει στο ιδιωτικό ταμείο χωρίς να αποπληρώνει», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι υπάρχει και ζήτημα Δημοκρατίας, κατηγορώντας το κυβερνών κόμμα ότι έχει πολιτική «εξυπηρέτησης των τραπεζών».

 

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη ότι το κόμμα του κατέθεσε πρόταση νόμου που ορίζει ότι τα υπερχρεωμένα κόμματα οφείλουν να καταβάλλουν το 75% της κρατικής χρηματοδότησης για να αποπληρώνουν τα χρέη τους. Επίσης, οι βουλευτές αυτών των κομμάτων θα έχουν την υποχρέωση να καταβάλλουν το 40% της αποζημίωσης που παίρνουν, προκειμένου να αποπληρώνουν τα χρέη.

 

ΝΔ: Πλήρης εξορθολογισμός των οικονομικών από Μητσοτάκη

 

Η ΝΔ απάντησε παραπέμποντας σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 8 Ιουνίου, αναφορικά με τα οικονομικά του κόμματος.

 

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την ανάληψη της αρχηγίας της ΝΔ, το 2016, προχώρησε σε πλήρη εξορθολογισμό των οικονομικών του κόμματος», ανέφερε η εν λόγω ανακοίνωση.

 

«Οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν δραστικά από 9 εκατ. ευρώ το 2015 σε 3,1 εκατ. το 2020. Όλες οι τρέχουσες υποχρεώσεις εξοφλούνται κανονικά, οι παλαιότερες οφειλές σε προμηθευτές μειώνονται σημαντικά, οι ρυθμίσεις σε οφειλές προμηθευτών τηρούνται ευλαβικά και δεν υπάρχουν οφειλές στο δημόσιο, ενώ στις Τράπεζες, έναντι των δανείων, έχει εκχωρηθεί σημαντικό ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης», ανέφερε ακόμη η ΝΔ.

 

Ακόμη, σημείωσε ότι στο πλαίσιο διάταξης που προβλέπεται στο καταστατικό του κόμματος από το 2016, η ΝΔ δεν επιτρέπεται να δανείζεται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. «Και φυσικά δεν έχει δανειστεί», ανέφερε ακόμη.

 

«Αποκλειστικός λόγος αύξησης των δανειακών υποχρεώσεων της Νέας Δημοκρατίας είναι οι ετήσιοι τόκοι. Το 2016 οι τόκοι ανήλθαν σε 27,5 εκατ. ευρώ, το 2017 σε 27,6 εκατ. ευρώ, το 2018 σε 30,6 εκατ. ευρώ, το 2019 σε 34,2 εκατ. ευρώ και το 2020 σε 38,1 εκατ. ευρώ. Επομένως το σύνολο των τόκων την τελευταία πενταετία ανήλθε σε 158 εκατ. ευρώ. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο εμφανίζεται αύξηση του τραπεζικού δανεισμού στα 342 εκατ. ευρώ σήμερα», ανέφερε ακόμη η ΝΔ καταλήγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται για την αλήθεια αλλά «για τις εντυπώσεις».

 

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε συνέχεια στην αντιπαράθεση με νέα ανακοίνωση, στην οποία κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει αν θα στηρίξει την πρόταση νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

«Η ΝΔ που έχει φεσώσει όποιον μιλάει ελληνικά με 342 εκατ. ευρώ, 120 μόνο τα χρόνια προεδρίας του κ. Μητσοτάκη, αντί να εμπαίζει τους πολίτες ισχυριζόμενη πως η εκτόξευση των χρεών της είναι “εξυγίανση”, να απαντήσει ξεκάθαρα:

 

Θα στηρίξει την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για υποχρεωτική καταβολή του 75% της κρατικής αποζημίωσης όσων κομμάτων έχουν χρέη στις τράπεζες και του 40% της βουλευτικής αποζημίωσης των βουλευτών τους, ώστε να αποπληρωθούν κάποια στιγμή τα φέσια τους; Ή ο κ. Μητσοτάκης θα αυγατίζει στο διηνεκές τα χρέη του και θα “ξεπληρώνει” με χαριστικές ρυθμίσεις στις τράπεζες».