Κεφαλογιάννης: Στην τουρκική πρεσβεία πήγαμε για την «Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων»

Κεφαλογιάννης: Στην τουρκική πρεσβεία πήγαμε για την «Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων» Facebook Twitter
Φωτογραφία: Eurokinissi
0

Η εκπροσώπηση της Ελλάδας και η συμμετοχή Έλληνα αξιωματικού σε εκδήλωση της τουρκικής πρεσβείας δεν ήταν για την «Ημέρα Νίκης», αλλά για την «Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων», διευκρινίζει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ο υφυπουργός, απαντώντας στη Βουλή των Ελλήνων σε Επίκαιρη Ερώτηση του Προέδρου του κόμματος «ΝΙΚΗ», Δημήτρη Νατσιού, σχετικά με τη συμμετοχή Ανώτατου Έλληνα Αξιωματικού στην εκδήλωση της τουρκικής Πρεσβείας την 30η Αυγούστου, κατέστησε σαφές ότι δεν επρόκειτο για την «Ημέρα Νίκης».

Στην εκδήλωση δεν έγινε καμία μνεία σε «Ημέρα Νίκης» (Victory Day), επισήμανε ο ίδιος και ανέφερε επίσης πως στην ομιλία του Τούρκου πρέσβη, ουδεμία αναφορά υπήρξε στην Ελλάδα και σε νίκη των Τούρκων, αλλά μόνο στη σημασία της ανεξαρτησίας από τουρκικής πλευράς. Αυτό αποδεικνύει πως έχει εδραιωθεί και εκφραστεί αποτελεσματικά το μήνυμα της Ελλάδας ότι η εκπροσώπησή της στην προκείμενη επετειακή εκδήλωση της Τουρκίας τελεί υπό τον απαράγραπτο όρο της μη αναφοράς και ονομασίας της ως «Ημέρα Νίκης».

Ο Υφυπουργός, κατά την τοποθέτησή του, ανέφερε πως «η παρουσία στην εκδήλωση για την Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες και την εισήγηση του Υπουργείου Εξωτερικών, του κατεξοχήν οργάνου άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας». Επισήμανε ακόμη ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωπος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων παρίσταται στην εν λόγω εκδήλωση, εφόσον ονομάζεται και αφορά την Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (‘Turkish Armed Forces Day’) και όχι την ‘Ημέρα Νίκης (Victory Day)’».

Μάλιστα με την εξαίρεση των ετών 2020 και 2021 όπου δεν έλαβε χώρα παρόμοια εκδήλωση εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, από το 2017 μέχρι και σήμερα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εκπροσωπούνται στην εκδήλωση της τουρκικής πρεσβείας για την Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως αντίστοιχα, κατά τον εορτασμό της Εθνικής μας επετείου του 1821 στην Πρεσβεία της Ελλάδος στην Άγκυρα που προηγήθηκε, στις 25/3/2024, παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τέλος, επεσήμανε πως, «η εθιμοτυπική εκπροσώπηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επετειακό εορτασμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας είναι αυτονόητο ότι δεν αποτελεί ‘Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης’. Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) εμπεριέχουν κανόνες και διαδικασίες που σκοπεύουν στην αποφυγή - αποτροπή ανεπιθύμητων ή τυχαίων εντάσεων και συγκρούσεων» ενώ επανέλαβε ότι, «τόσο τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης όσο και η άσκηση εξωτερικής πολιτικής επ’ ουδενί δεν ταυτίζονται ούτε με εθιμοτυπικές συμμετοχές σε επετειακές εκδηλώσεις ούτε με τη λήψη φωτογραφικών στιγμιότυπων».

 
Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία ενώ προανήγγειλε πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που η κρίση στη Μέση Ανατολή διαρκέσει περισσότερο από το προβλεπόμενο
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΕΝΟΠΛΕΣ, ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι Έλληνες να εμπιστεύονται τις ένοπλες δυνάμεις σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς»

Η αναφορά του πρωθυπουργού στο νέο πρόγραμμα αεράμυνας «Ασπίδα του Αχιλλέα», που όπως ανέφερε θα ενισχύσει σημαντικά την προστασία της χώρας απέναντι στις σύγχρονες και μελλοντικές απειλές
THE LIFO TEAM
ΣΑΜΑΡΑΣ ΒΟΥΛΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝΤΕΣ

Πολιτική / Σαμαράς από Βουλή: Δεν υπάρχουν επαγγελματίες ανησυχούντες αλλά ερασιτέχνες εφησυχασμένοι

Η «απάντηση» του Παύλου Μαρινάκη στον Αντώνη Σαμαρά που μίλησε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ενέργειας, για την κύρωση ενεργειακών συμφωνιών
THE LIFO TEAM
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

Πολιτική / Υπουργείο Εξωτερικών: Καμία εκούσια διαρροή προσωπικών στοιχείων για τον επαναπατρισμό πολιτών

«Το υπουργείο Εξωτερικών αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διασφάλιση της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και θα προβεί στις δέουσες ενέργειες», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΙΘΑΚΗ ΚΟΖΑΝΗ

Πολιτική / Τσίπρας από Κοζάνη: Κόκκινη γραμμή η μη χρήση στρατιωτικών βάσεων που μπορεί να θέσουν τη χώρα σε κίνδυνο

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στο διεθνές περιβάλλον και την γενικευμένη γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή του Ιράν
THE LIFO TEAM