Handelsblatt: Δύσκολοι καιροί για την Ελλάδα- Ο επικείμενος συνασπισμός στη Γερμανία δεν συμφέρει καθόλου τη χώρα μας

Handelsblatt: Δύσκολοι καιροί για την Ελλάδα- Ο επικείμενος συνασπισμός στη Γερμανία δεν συμφέρει καθόλου τη χώρα μας Facebook Twitter
0

«Στις γερμανικές εκλογές της περασμένης Κυριακής ενισχύθηκαν κυρίως κόμματα που επιδιώκουν περιορισμό της επιρροής της ΕΕ στο Βερολίνο: Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και οι Φιλελεύθεροι (FDP), γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο «Δύσκολοι καιροί για την Ελλάδα».

Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι «στο FDP προετοιμάζονται για διαπραγματεύσεις με τους Συντηρητικούς της Α. Μέρκελ με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Σε περίπτωση που στο Βερολίνο συγκυβερνήσουν Συντηρητικοί, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι τα πράγματα για την Ελλάδα δεν θα είναι εύκολα.

Διότι ήδη στο προεκλογικό τους πρόγραμμα οι Φιλελεύθεροι του Κρίστιαν Λίντνερ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα στηρίξουν νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Με αφορμή την πιθανότητα αυτή το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε χθες πτώση 1,7%.

Κίνδυνος ανόδου των spread ελληνικών ομολόγων

 

Ειδικοί αναμένουν ότι η σύσταση τετρακομματικής κυβέρνησης στο Βερολίνο θα οδηγήσει σε αναπροσανατολισμό σε ευρωπαϊκά ζητήματα και θα έχει επιπτώσεις και στην αγορά ομολόγων. Σύμφωνα με τον αναλυτή της UBS Μαρκ Χέφελε «ενδέχεται να αυξηθούν τα spread των ομολόγων Ιταλίας, Ισπανίας, Ελλάδας και Πορτογαλίας.

Παράλληλα ο Βόλφγκανγκ Μπάουερ από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα M&G Investments εκτιμά ότι και η Εναλλακτική για τη Γερμανία θα ασκήσει επιρροή ως ισχυρή αντιπολιτευτική φωνή στη νέα γερμανική βουλή στο ελληνικό ζήτημα. Σύμφωνα με τον Γερμανό αναλυτή δεν αποκλείεται «η Α. Μέρκελ στην προσπάθειά της να πείσει ψηφοφόρους της που ψήφισαν AfD στις εκλογές, να ασπαστεί πιο συντηρητικές θέσεις και να φρενάρει τη διαδικασία ενίσχυσης της ΕΕ και των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με τον Β. Μπάουερ μια νέα κατεύθυνση στην ευρωπαϊκή πολιτική του Βερολίνου δεν αποκλείεται να ασκήσει πιέσεις στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, οι οποίες θα επιφέρουν πιθανότατα άνοδο των spread, ομολόγων χωρών της ευρωκρίσης. Μέχρι στιγμής η αναμενόμενη κυβερνητική αλλαγή στο Βερολίνο δεν έχει επηρεάσει τα εν λόγω ομόλογα. Καταγράφεται ωστόσο μείωση της συναλλαγματική ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου κάτω από τα 1,18 δολάρια, για πρώτη φορά εδώ και τεσσεράμισι εβδομάδες.


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένοταν για τους λόγους αυτούς η ομιλία Μακρόν χθες στη Σορβόννη. Ενώ πριν τις εκλογές θεωρούνταν σίγουρη η σύμπνοια Βερολίνου-Παρισιού σε ζητήματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μια τετρακομματική γερμανική κυβέρνηση και ένα ισχυρό AfD στο κοινοβούλιο ενδέχεται να αποτελέσουν τροχοπέδη στη διαδικασία αυτή.

Πηγή: Deutsche Welle

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

LiFO politics / Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλά στη Βασιλική Σιούτη και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική διοίκηση της Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση, με στόχο σοβαρές επενδύσεις. Επίσης, απαντά στα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα Τέμπη και οι ανώνυμες επιθέσεις στους συγγενείς των θυμάτων, τις οποίες δηλώνει ότι καταδικάζει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ