Γερμανικός τύπος για απόφαση ΣτΕ: Eντυπωσιακή η θρασύτητα με την οποία η κυβέρνηση επιτίθεται στο ΣτΕ

Γερμανικός τύπος για απόφαση ΣτΕ: Eντυπωσιακή η θρασύτητα με την οποία η κυβέρνηση επιτίθεται στο ΣτΕ Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

Mε την κοινή διαπίστωση πως πρόκειται για μια ήττα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζει ο γερμανόφωνος τύπος  την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. 

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η κυβέρνηση Τσίπρα απέτυχε κατ' αρχήν στην προσπάθειά της να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια. Και σ' αυτήν ακριβώς την αποτυχία η συντηρητική αντιπολίτευση βλέπει την αρχή του τέλους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.»

Η Standard της Βιέννης αναφέρει: «Οι αναλυτές κάνουν λόγο για χαώδη κατάσταση μετά την απόφαση του ΣτΕ. Τώρα υπάρχουν στην Ελλάδα σταθμοί που έχουν καταβάλει εκατομμύρια ευρώ για τις άδειες, και σταθμοί που δεν έχουν άδεια, δεν έχουν πληρώσει τίποτα και παρ' όλα αυτά δεν είναι υποχρεωμένοι να κλείσουν.»

«Η πρόθεση του Τσίπρα να σπάσει τον φαύλο κύκλο της διαπλοκής είναι στην ουσία της ευγενής. Μόνο που τώρα στον πλειστηριασμό συμμετείχαν και οι δικοί του πολιτικοί φίλοι. Ένας μάλιστα με χρήματα που δεν είχε. Του τα διέθεσε μια τράπεζα, στην οποία η πολιτική ασκεί επιρροή. Η ίδια γεύση δηλαδή.» ―Süddeutsche Zeitung


Η Neue Zürcher Zeitung υπενθυμίζει ότι λόγω της διαπλοκής ΜΜΕ, πολιτικής και τραπεζών στις ετήσιες εκθέσεις της αμερικανικής οργάνωσης Freedom House ο τύπος και η τηλεόραση στην Ελλάδα θεωρούνται μόνο «εν μέρει ελεύθερα». Η ελβετική εφημερίδα ωστόσο επιρρίπτει στην κυβέρνηση Τσίπρα ότι επιχείρησε να αλλάξει το τοπίο όχι με σοβαρότητα αλλά με αυθαιρεσία, παίρνοντας πολιτικές αποφάσεις χωρίς νομική κατοχύρωση.

«Η πολιτική ζημιά είναι σημαντική», σημειώνει σε ρεπορτάζ της η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. «Όχι μόνο επειδή τώρα ο Τσίπρας δεν έχει τα χρήματα για να υλοποιήσει τις αγαθοεργίες που υποσχέθηκε. Η διαδικασία αδειοδότησης θα πρέπει προφανώς να επαναληφθεί, στην τηλεοπτική αγορά βασιλεύει το χάος και η αβεβαιότητα. Η αντιπολίτευση από την πλευρά της ζητά, όπως συχνά τους τελευταίους μήνες, νέες εκλογές. Το πιθανότερο είναι ότι ο Τσίπρας θα δυσκολευτεί να διατηρήσει στον θώκο του έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του, τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά που απέσπασε για λογαριασμό του την όλη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών.»


Σε σχόλιό του για την υπόθεση ο ανταποκριτής της εφημερίδας επισημαίνει: «Πιθανόν ο Αλέξης Τσίπρας να μην σκοντάψει στις μεγάλες αλλά στις μικρές μεταρρυθμίσεις. Σε σύγκριση με την κρίση χρέους η αναδιάταξη του τηλεοπτικού τοπίου μοιάζει δευτερεύουσας σημασίας. Και όμως το Συμβούλιο της Επικρατείας του επιφύλασσε μια σημαντική ήττα διακόπτοντας τη μεταρρύθμιση.


Η πρόθεση του Τσίπρα να σπάσει τον φαύλο κύκλο της διαπλοκής είναι στην ουσία της ευγενής. Μόνο που τώρα στον πλειστηριασμό συμμετείχαν και οι δικοί του πολιτικοί φίλοι. Ένας μάλιστα με χρήματα που δεν είχε. Του τα διέθεσε μια τράπεζα, στην οποία η πολιτική ασκεί επιρροή. Η ίδια γεύση δηλαδή.» Και ο γερμανός δημοσιογράφος καταλήγει: «Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η θρασύτητα, με την οποία η κυβέρνηση επιτίθεται τώρα στο ΣτΕ: ενεργεί δήθεν σε βάρος των συμφερόντων του λαού. Σαν τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ, να μην έχουν βλάψει ήδη αρκετά τους θεσμούς στη χώρα τους.»

πηγή: Deutsche Welle

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Προχωράμε στην πρόωρη εξόφληση του δανείου των 52,9 δισ. ευρώ που είχε λάβει η χώρα το 2010»

«Στόχος μας είναι έως το 2030 η Ελλάδα να μην έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρώπη», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΕ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί νέα προσφυγική κρίση όπως του 2015

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις επιπτώσεις από επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές, προειδοποιώντας ότι μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία ενώ προανήγγειλε πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που η κρίση στη Μέση Ανατολή διαρκέσει περισσότερο από το προβλεπόμενο
THE LIFO TEAM