Ο Άδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε την άποψη ότι ένας εργοδότης μπορεί να επικαλεστεί τον μη εμβολιασμό για την απόλυση εργαζομένου, αλλά ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει κάτι τέτοιο.

 

Ο υπουργός Ανάπτυξης ρωτήθηκε, σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, αν στους σπουδαίους λόγους που μπορεί να επικαλεστεί εργοδότης για απόλυση είναι και ο μη εμβολιασμός.

 

«Αυτό φαντάζομαι θα κριθεί σε μια αίθουσα δικαστηρίου», απάντησε αρχικά ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε:

 

«Αν ρωτάτε τη γνώμη μου, ασφαλώς θα μπορούσε μια επιχείρηση να επικαλεστεί κάτι τέτοιο, εάν ο συγκεκριμένος εργαζόμενος δουλεύει σε ένα κρίσιμο σημείο για την επιχείρηση αυτή».

 

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και σε απόφαση ανώτατου δικαστηρίου στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι «ο δικαστής ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά σπουδαίος λόγος αν κάποιος θέτει σε κίνδυνο άλλους με την απόφασή του».

 

Πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να νομοθετηθεί κάτι τέτοιο. «Δεν αφορά καθόλου την κυβέρνηση, ούτε πρόκειται η κυβέρνηση να νομοθετήσει κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 


Ερωτηθείς αν ενδέχεται η κυβέρνηση να δώσει το δικαίωμα για παράδειγμα σε ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης να επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους, απάντησε:

 

«Όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος του εμβολίου ως δυνατότητα για όλους, η κυβέρνηση- όπως όλα τα κράτη- θα ρυθμίσει το πώς θα γίνεται η κοινωνική κινητικότητα βάσει κινδύνου».Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι με εντολή του πρωθυπουργού όλα αυτά τα ερωτήματα έχουν τεθεί στην επιτροπή βιοηθικής. «Θα μας πει ποια είναι τα ηθικώς επιτρεπτά όρια βάσει της ιατρικής δεοντολογίας στα οποία μπορεί να κινηθεί η κυβέρνηση και θα υιοθετήσει αυτές τις προτάσεις. Δεν φαντάζομαι ότι θα πάρουμε αποφάσεις πολύ διαφορετικές από αυτές που λαμβάνουν άλλα κράτη».

 

Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης σχολίασε ότι δεν πρέπει να γίνεται λόγος για «προνόμια» των εμβολιασμένων. «Είναι προφανές ότι όταν κάποιος επιλέγει να εμβολιαστεί, άρα κινδυνεύει λιγότερο από τον ιό, μπορεί να λαμβάνει λιγότερο αυστηρά μέτρα προστασίας, ενώ κάποιος που επιλέγει να μην εμβολιαστεί- άρα κινδυνεύει περισσότερο- είναι λογικό να λαμβάνει μεγαλύτερα μέτρα προστασίας», συμπλήρωσε.