Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε, από το βήμα της Βουλής, ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να ανοίξει γενικά ζήτημα Κυριακών, αναφερόμενος στη λειτουργία των καταστημάτων.


Ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση που έκανε η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, με θέμα «Υπουργική απόφαση για τη λειτουργία τις Κυριακές συγκεκριμένων εμπορικών κέντρων στα Σπάτα Αττικής».


Απαντώντας, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι τόσο ο νόμος που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά, όσο και εκείνος που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα ρυθμίζει επαρκώς το ζήτημα και δίνει στον εκάστοτε υπουργό Ανάπτυξης και τους περιφερειάρχες «εργαλεία» για να ρυθμίσουν επαρκώς την αγορά.


«Δεν μιλάμε για το άνοιγμα όλο τον χρόνο, αλλά κατά την τουριστική περίοδο, από Μάρτιο έως Οκτώβριο», είπε ο κ. Γεωργιάδης και σημείωσε ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι τα εμπορικά πρέπει να είναι ανοιχτά της Κυριακές στην τουριστική περίοδο, εκεί που μαζεύεται πολύς κόσμος.


Γεωργιάδης για τα εμπορικά στα Σπάτα


Σε ό,τι αφορά την απόφαση των εμπορικών κέντρων στα Σπάτα, ο Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε ότι αυτά δεν είναι στον αστικό ιστό, για να πλήξουν τα μικρομεσαία καταστήματα.


«Λόγω του ζωολογικού πάρκου που βρίσκεται δίπλα στα εμπορικά κέντρα, μαζεύεται κόσμος, δεν μπορείς να πλησιάσεις από τουρίστες από το εσωτερικό και το εξωτερικό», συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης, σύμφωνα με το ΑΠΕ. «Εάν δεν βγάζαμε την απόφαση αυτή, θα επιτρέπαμε αθέμιτο ανταγωνισμό από την ανάποδη, διότι ένα χιλιόμετρο μακρύτερα, απέναντι από το αεροδρόμιο, λειτουργούν άλλα εμπορικά κέντρα που λειτουργούν τις Κυριακές», συμπλήρωσε.


Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των ενώσεων εμπόρων και εμποροϋπαλλήλων, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι έχουν κάθε δικαίωμα να προσφεύγουν κατά σχετικών υπουργικών αποφάσεων, ωστόσο, «να γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να δίνουμε μάχες οπισθοφυλακής σε αυτή τη χώρα. Όσοι πάμε στο εξωτερικό, γνωρίζουμε ότι στις περισσότερες χώρες τα ζητήματα αυτά έχουν λυθεί. Είμαστε μια τουριστική χώρα, και θέλουμε να αυξήσουμε το ΑΕΠ μας. Θέλουμε να δείξουμε στους ξένους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι φιλική επιχειρηματικά χώρα [..] Να μη χτυπάμε και αυτές που ήρθανε..».

 

Η κ. Σακοράφα από την πλευρά της έκανε λόγο για φωτογραφική διάταξη υπέρ των συγκεκριμένων εμπορικών κέντρων, η οποία αγνόησε και περιφρόνησε όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις που πλήττονται άμεσα. Με κυβερνητική ευθύνη διαμορφώνονται συνθήκες, όχι ελεύθερης αγοράς, αλλά αθέμιτου ανταγωνισμού, υποστήριξε η κ. Σακοράφα και τόνισε πως με την κυβερνητική πολιτική «αποδεικνύεται ότι όλη η φιλολογία της ΝΔ περί προστασίας της μεσαίας τάξης ήταν φθηνή προεκλογική συνθηματολογία».