FT: Ο Τσίπρας απέρριψε τη συμφωνία με τους θεσμούς λόγω πολιτικού κόστους και αντιδράσεων μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ

FT: Ο Τσίπρας απέρριψε τη συμφωνία με τους θεσμούς λόγω πολιτικού κόστους και αντιδράσεων μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
Menelaos Myrillas/ SOOC
7

Σημερινό δημοσίευμα των Financial Times υποστηρίζει ότι τον περασμένο μήνα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέρριψε τη συμφωνία με τους πιστωτές εξαιτίας του πολιτικού κόστους και των σφοδρών αντιδράσεων από υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει, χαρακτηριστικά, το δημοσίευμα της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας, η συμφωνία προέβλεπε επιπλέον περικοπές συντάξεων το 2019, μερικούς μόνο μήνες πριν τις επόμενες προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές. 

«Το κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες θα μπορούσε να στείλει το κόμμα πίσω σε μονοψήφια ποσοστά. Ήταν μια συμφωνία που δεν μπορούσαν να καταπιούν», δηλώνει στην εφημερίδα πρώην ακτιβιστής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Το δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη στις σημερινές συνομιλίες στις Βρυξέλλες, τονίζοντας πως η ελληνική πλευρά με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο θα πιέσει για καθυστέρηση στην εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις έως το 2020, ενώ, παράλληλα, θα προσπαθήσει να αντισταθεί στις απαιτήσεις των δανειστών για μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.


Αξιωματούχος της Τραπέζης της Ελλάδος,με τη σειρά του, τονίζει στη βρετανική εφημερίδα ότι αν η συμφωνία δεν κλείσει εντός του Μαΐου, τότε θα πρέπει να αναμένεται επιστροφή στην ύφεση κατά το πρώτο μισό του 2017.

Σημειώνεται, επίσης, η εκροή καταθέσεων σε ύψος 2 δισεκατομμυρίων ευρώ το πρώτο δίμηνο του έτους και το πλήγμα στην ευρύτερη οικονομία από την αβεβαιότητα και την καθυστέρηση.

Τέλος, το δημοσίευμα των Financial Times σημειώνει πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνάντησής τους στη Μάλτα την Παρασκευή.

ΝΔ: Το μόνο που ενδιαφέρει τον Τσίπρα είναι η διατήρηση της εξουσίας

Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή το δημοσίευμα των Financial Times, εξαπολύει η ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι «αποδεικνύει ότι ο κ. Τσίπρας για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι η διατήρηση της εξουσίας του και το πολιτικό του μέλλον»

Η ΝΔ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση κινείται με κριτήριο το πολιτικό κόστος και τις εσωτερικές ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ. «Γι' αυτό διαπραγματεύεται τη συμφωνία με τις διάφορες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ουσιαστικά με τους εταίρους της χώρας. Η συνεχής καθυστέρηση βουλιάζει την οικονομία και την κοινωνία στην αβεβαιότητα», καταλήγει η ΝΔ.

Πολιτική
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να επιβάλει τις αυστηρότερες περικοπές που επιβάλλει το ΔΝΤ! (και ούτε καν η Ευρώπη) Παρεπιπτόντως, το ΔΝΤ ούτε καν είναι εντός προγράμματος πια οπότε γιατί ορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού?Το οτί τα μέτρα που ζητούνται πάνε κόντρα (εκτός των Ευρωπαϊκών κεκτημένων) στη θέληση του μεγαλύτερου μέρους του λαού (μέρους που ήδη έχει χάσει τεραστιο μέρος του επιπέδου διαβίωσης του όπως οι συνταξιούχοι) κάποιοι το εκλαμβάνουν ως "πολιτικό κόστος" και ως προσωπικό συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για "την καρέκλα".Δεν σκέφτονται όμως τους ανθρώπους που κατακρημνίζουν τα μέτρα. Ο θυμός του κόσμου που δεν έχει να φάει και η ψήφος είναι πράγματα αλληλένδετα. Το να προσπαθήσεις να αφουγκραστείς τη θέληση του κόσμου που είδε τη σύνταξη του να κόβεται 13 φορές, του ανθρώπου που βγήκε στην ανεργία κτλ δεν είναι λαϊκισμός, είναι αυτονόητο.Αν θέλετε να μαζέψουμε όλους τους συνταξιούχους και να τους βάλουμε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης (γιατί με τέτοια επίπεδα ανεργίας το ασφαλιστικό έτσι κιαλλιώς δεν βγαίνει) να μας το πείτε.
Συγκινητική ταινία από την χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου με τον Αλέξη Καϊλα να αντιστέκεται στη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης χωρίς να λογαριάζει καθόλου το πολιτικό κόστος. Ένας Μικρός Ήρωας που μπορεί να μην ξέρει γράμματα αλλά είναι πάνω απ'όλα τίμιος, αληθινός και ειλικρινής.Οπότε όταν σε Χ μέρες/εβδομάδες συμφωνήσουν και τα ψηφίσουν όλα, όπως πάντα, θα είσαι συνεπής και θα συμφωνήσεις με τον εαυτό σου έτσι;Ότι τελικά έβαλαν τους συνταξιούχους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, αδιαφορώντας για τον κόσμο που δεν έχει να φάει, για να κρατήσουν την καρέκλα.
1) Ποιο είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τις συντάξεις; Υπάρχει σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία;2) Όταν λέμε το μεγαλύτερο μέρος του λαού εννοούμε του γερμανικού και του γαλλικού; Διότι αυτοί μας πληρώνουν τις συντάξεις και όχι μόνο από τότε που μπήκαμε στο μνημόνιο (και πριν, έμμεσα). Άρα τότε γιατί η Μέρκελ πηγαίνει κόντρα στη θέληση του γερμανικού λαού; Την πιθανότητα να μιλάμε για τον ελληνικό λαό την αποκλείω, γιατί τότε δε βγαίνει νόημα. Π.χ. και εγώ θέλω να μου δίνει τα ζαρζαβατικά ο μπακάλης τζάμπα, αλλά δεν το κάνω και θέμα.Αλλά αφού έχουμε τόσο ειλικρινή διάθεση να βοηθήσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους, το Χριστουγεννιάτικο τρακοσάρι γιατί το δώσαμε το ίδιο σε αυτόν που παίρνει 350 ευρώ σύνταξη όσο και σε αυτόν που παίρνει 1500;
Το κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες θα μπορούσε να στείλει το κόμμα πίσω σε μονοψήφια ποσοστά Πηγή: www.lifo.grΕνώ η αποτυχία τους να κλείσουν τη διαπραγμάτευση θα οδηγήσει σε τετραψήφια ποσοστά και σε χορούς στο σύνταγμα.Τους έχω ένα νέο, όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε μονοψήφια ποσοστά και αυτό είναι και ένα ψηφίο παραπάνω από όσο τους αξίζει.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ