«Δεν υπάρχουν προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να λυθούν μέσω διαλόγου», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Γεραπετρίτης στις συναντήσεις του με την πολιτική ηγεσία της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη, μετά τις συνομιλίες στη Βεγγάζη με τον στρατάρχη Χάφταρ, στις 6 Ιουλίου.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Λίβυο ομόλογό του, Ταχέρ Αλ Μπαούρ, ενώ είχε συνομιλίες και με τον πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι.
«Μετά την επίσκεψή μου στη Βεγγάζη την προηγούμενη εβδομάδα, ολοκληρώσαμε σήμερα τον κύκλο επαφών στη Λιβύη, με την επίσκεψή μου στην Τρίπολη. Αυτή περιέλαβε συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου, με τον Πρωθυπουργό και με τον Υπουργό Εξωτερικών. Οι συζητήσεις έγιναν σε ιδιαίτερα παραγωγικό κλίμα και αποφασίσαμε από κοινού να επανατοποθετήσουμε σε τροχιά τα μείζονα ζητήματα που μας αφορούν, το μεταναστευτικό, το διμερές εμπόριο και βεβαίως την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Μια Λιβύη ισχυρή, ενιαία και αυτοδύναμη, σε αγαστή συνεργασία με την Ελλάδα, αποτελεί εγγύηση ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή».
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας ΥΠΕΞ παρουσίασε την παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα με τη ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών από Τομπρούκ προς Κρήτη, εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου. Τόνισε ότι είναι σημαντικό να μην παγιωθεί μια νέα μεταναστευτική οδός. Συμφωνήθηκε δε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση ως προς τον έλεγχο χερσαίων και θαλασσίων συνόρων και η λιβυκή πλευρά ζήτησε τη συνδρομή της Ελλάδας τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να επιλύσει κάθε ζήτημα οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με γειτονικές της χώρες, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Συμφωνήθηκε η ετοιμότητα Ελλάδας και Λιβύης, ως κράτη με αντικείμενες ακτές, να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον. Ως προς την προκήρυξη διαγωνισμού για έρευνες εξόρυξης υδρογονανθράκων σε δύο θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα βάσει Διεθνούς Δικαίου και δεν ενεργεί εις βάρος τρίτων.
Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις. Η Λιβύη είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, προς τούτο συμφωνήθηκε όπως διερευνηθούν επιπλέον τομείς συνεργασίας στους τομείς ενέργειας, κατασκευών και μεταφορών. Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, οι διαδοχικές επισκέψεις του Υπουργού Εξωτερικών στη Βεγγάζη (06.07) και την Τρίπολη (15.07) της Λιβύης αποτιμώνται ως ιδιαίτερα εποικοδομητικές και ικανοποιητικές, οι οποίες δημιούργησαν μια θετική δυναμική στις σχέσεις Ελλάδας - Λιβύης.
Η δήλωση Γεραπετρίτη
«Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι σήμερα στην Τρίπολη. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, σας μεταφέρω μήνυμα ειρήνης, φιλίας και καλής γειτονίας. Η Λιβύη αποτελεί για την Ελλάδα τον φυσικό γείτονα. Αποτελεί έναν σύμμαχο του πολιτισμού και της ιστορίας και η επιδίωξή μας είναι να συνεχίσουμε μαζί την πορεία για μια ευρύτερη περιφερειακή ασφάλεια και ειρήνη. Δεν υπάρχουν προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να λυθούν μέσω διαλόγου και εκείνα τα οποία μας ενώνουν, όπως η γεωγραφία και η ιστορία, είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που μας διχάζουν. Για τον λόγο αυτό προσβλέπω στη συνεργασία μας και ευελπιστώ η επίσκεψή μου να αποτελέσει την αρχή μιας καλής και εποικοδομητικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών και των κυβερνήσεών μας. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη φωνή της Λιβύης στην Ευρώπη και τον κόσμο», δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του με την ηγεσία της κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» της Λιβύης, που έχει ως έδρα την Τρίπολη.
Ο Ταχέρ Αλ Μπαούρ, υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της κυβέρνησης της Τρίπολης, υποδεχόμενος τον Έλληνα ΥΠΕΞ, τόνισε τις ιστορικές και πολιτισμικές σχέσεις που ενώνουν τους δύο λαούς της Μεσογείου, χαρακτηρίζοντας τις διμερείς σχέσεις διαχρονικά θερμές, παρά τις δυσκολίες. «Πάντα υπάρχουν ζητήματα που επηρεάζουν τις σχέσεις, ανέφερε - και πρόσθεσε: Φυσικά, αυτά τα προβλήματα δεν πρέπει να γίνονται εμπόδια στις σχέσεις μεταξύ των κρατών, ειδικά καθώς είμαστε στην ίδια περιφέρεια. Η Μεσόγειος είναι μια από τις ομορφότερες περιοχές στον κόσμο... Οι παράγοντες αυτοί αναγκάζουν εμάς τους πολιτικούς να εργαστούμε για τις σχέσεις μας» επισήμανε, εκφράζοντας την ελπίδα «αυτό το ταξίδι να είναι μια απαρχή για δοθεί μια καλή τροπή στις σχέσεις των δύο χωρών».
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη λιβυκή κυβέρνηση μετά τις συναντήσεις, αναφέρονται τα εξής: «Ο πρωθυπουργός Abdelhamid Dbeiba δέχθηκε, την Τρίτη, στο γραφείο του στο υπουργικό συμβούλιο, τον υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, Γιώργο Γεραπετρίτη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της κοινής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ιδίως σε θέματα οικονομίας και υπηρεσιών, ενώ παράλληλα συζήτησαν το άνοιγμα του ελληνικού εναέριου χώρου για την εναέρια κυκλοφορία της Λιβύης και την επανέναρξη των απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών. Οι δύο πλευρές τόνισαν τη σημασία της συνέχισης του άμεσου διαλόγου για τη διασφάλιση του σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας, τη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας και την εξυπηρέτηση των κοινών συμφερόντων του λιβυκού και του ελληνικού λαού.