Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Θα καταφέρει ο επόμενος πρόεδρος να φέρει πίσω τους ψηφοφόρους που έφυγαν δεξιά και αριστέρα;

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Θα καταφέρει ο επόμενος πρόεδρος να φέρει πίσω τους ψηφοφόρους που έφυγαν δεξιά και αριστέρα; Facebook Twitter
0

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί σήμερα ο πολιτικός κόσμος και η κοινή γνώμη το δεύτερο γύρο της διαδικασίας ανάδειξης προέδρου στο ΚΙΝΑΛ μεταξύ του 42χρονου Νίκου Ανδρουλάκη που πήρε 36,88% στον πρώτο γύρο με αίτημα την ανανέωση και του 69χρονου Γιώργου Παπανδρέου που πήρε 27,97% και προσδοκά δικαίωση. 

 

Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ είχε καταφέρει να αυξήσει τα ποσοστά του υπό την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά, αλλά όχι να επανακτήσει τις δυνάμεις που έχασε μετά την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ και καθ' όλη την περίοδο 2010-2015. Η μετατροπή του σε κόμμα εξουσίας ξανά είναι το ζητούμενο αυτών των εσωκομματικών εκλογών και το μεγάλο στοίχημα της επόμενης μέρας. 

 

Ο πρώτος γύρος διεξήχθη σε ένα -πέρα από τα προσδοκώμενα- κλίμα πολιτικού πολιτισμού, αλλά η εβδομάδα που μεσολάβησε μέχρι τη σημερινή Κυριακή του β΄γύρου χαρακτηρίστηκε από την έντονη πολεμική και την αρνητική καμπάνια εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη που υιοθέτησε ο Γιώργος Παπανδρέου. Η στρατηγική του εξέπληξε πολλούς καθώς μέσα σε αυτές τις επτά μέρες αντιμετώπισε τον συνυποψήφιό του για την ηγεσία του κόμματος σαν αντίπαλο άλλου κόμματος σε εθνικές εκλογές. Η εξήγηση των επικοινωνιολόγων είναι ότι η αρνητική καμπάνια του δεύτερου όταν είναι πολύ πίσω από τον πρώτο, συχνά θεωρείται μονόδρομος, στην προσπάθεια του να ανατρέψει την διαφορά. 

 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε αντίθεση με τον Γιώργο Παπανδρέου, συνέχισε να κρατά χαμηλούς τόνους αποφεύγοντας να ασκήσει οποιαδήποτε κριτική στην περίοδο εξουσίας του Γιώργου Παπανδρέου και απάντησε μόνο μερικές φορές από τις οποίες προκλήθηκε, χωρίς επιθετικό λόγο. Στις ομιλίες και στις παρεμβάσεις του προτίμησε να αναφερθεί στην ανάγκη επιστροφής της σοσιαλδημοκρατίας και να αναδείξει το θέμα της ανανέωσης και της ενότητας, εκτιμώντας ότι έτσι ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του εκλογικού σώματος. 

 

Θα καταφέρει να κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου την ανατροπή που επιδιώκει απόψε; Και αν δεν τα καταφέρει, θα παραμείνει στο ΚΙΝΑΛ μετά από όλα όσα καταλόγισε στον συνυποψήφιο του; δεδομένου ότι ο ίδιος δεν ανήκει πια στο ΠΑΣΟΚ και εξακολουθεί να είναι πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, του κόμματος που ίδρυσε το 2015 αλλά δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα μετά τις τόσο βαριές κατηγορίες. Το 2018, ο Παπανδρέου επέστρεψε στο ΚΙΝΑΛ, αλλά ως ΚΙΔΗΣΟ και ως συνιστώσα. Μαζί του επέστρεψαν και κάποια στελέχη, όπως οι Καστανίδης και Σαχινίδης, ενώ πολλοί πρώην στενοί συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου έχουν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ισως αυτός να ήταν και ένας λόγος για τα μικρότερα ποσοστά από ότι περίμενε. 

 

Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, αλλά και τα ίδια τα δεδομένα,  ο Γιώργος Παπανδρέου έχει τις λιγότερες πιθανότητες σήμερα, χωρίς τίποτα να αποκλείεται. Στην  περίπτωση μη νίκης, η επιδίωξη του είναι ένα αποτέλεσμα που να μοιάζει με ισοπαλία για να έχει κάτι να πει την επόμενη μέρα και να μπορεί να εμφανιστεί ως εκφραστής του μισού κόμματος. 

 

Σε κάθε περίπτωση η ενότητα του κόμματος είναι το πρώτο ζητούμενο αυτή την περίοδο και το δεύτερο, αλλά βασικότερο, είναι η επανάκαμψη. 

 

Το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια “λεηλατήθηκε” εκλογικά και από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τη Νέα Δημοκρατία. Ο Νίκος Ανδρουλάκης εκφράζει το τμήμα αυτό που υπέμεινε και παρέμεινε, χωρίς να στρίψει ούτε δεξιά, ούτε αριστερά. Θα καταφέρει να φέρει πίσω όσους έφυγαν όπως προσδοκεί; Ο ίδιος απαντά καταφατικά, αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου υποστηρίζει ότι μπορεί να το κάνει καλύτερα. 

 

Ο στόχος της επιστροφής των χαμένων ψηφοφόρων και το μεγάλο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης είναι που κάνουν και τα δύο κόμματα, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, να ανησυχούν και να περιμένουν με αγωνία το αποτέλεσμα, που ενδέχεται να επηρεάσει γενικότερα το πολιτικό τοπίο.  

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ