Εκλογές 2023: Μητσοτάκης στο Reuters- «Θέλω πραγματικά να βάλω την Ελλάδα σε διαφορετική τροχιά»

Εκλογές 2023: Μητσοτάκης στο Reuters- «Θέλω πραγματικά να βάλω την Ελλάδα σε διαφορετική τροχιά» Facebook Twitter
Η συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Reuters... Eurokinissi
0

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μάθει να είναι τολμηρός στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως ο ίδιος λέει σε συνέντευξή του στο Reuters, λίγο πριν από την αναμέτρηση για τις εκλογές 2023.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να επανεκλεγεί σε μια χώρα που κάποτε ήταν το προβληματικό παιδί της ευρωζώνης, όπως σχολιάζει το Reuters.

«Θέλω πραγματικά να βάλω την Ελλάδα σε διαφορετική τροχιά» τονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters και ελπίζει να κερδίσει μια δεύτερη θητεία μετά τις βουλευτικές εκλογές την Κυριακή 21 Μαΐου με σαφή πλειοψηφία.

«Ελπίζω ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια μου θα είναι χρόνια ταχείας ανάπτυξης για την Ελλάδα, αλλά ανάπτυξη που θα περιορίσει επίσης τις ανισότητες και θα διασφαλίσει ότι θα επικεντρωθούμε στην υποστήριξη εκείνων που είναι πιο ευάλωτοι», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters από το Ηράκλειο της Κρήτης.

Η Ελλάδα έχει βγει από μια δεκαετή οικονομική κρίση που εξάλειψε σχεδόν το ένα τέταρτο της οικονομικής παραγωγής της, σημειώνει το Reuters.

Μητσοτάκης: Παροχές, πληθωρισμός μετά την οικονομική κρίση 

Ο COVID-19 και ο υψηλός πληθωρισμός, που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ουκρανίας, και εκτόξευσαν τους λογαριασμούς στο ρεύμα έχουν χτυπήσει νοικοκυριά που εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από μια δεκαετία λιτότητας, ενώ η οικονομική ανάπτυξη προβλέπεται να υποχωρήσει στο 2,3% φέτος από 5,9% το 2022, σύμφωνα με το Reuters.

Ενώ ήταν σε «τεντωμένο σκοινί» για να διατηρήσει σε τάξη τα οικονομικά της Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξοδέψει πάνω από 50 δισ. ευρώ σε μέτρα ανακούφισης από το 2020, αύξησε τις συντάξεις και τον μηνιαίο κατώτατο μισθό κατά 20% στα 780 ευρώ για να μετριάσει την κρίση στο κόστος ζωής.

Στοχεύει επίσης, όπως λέει το Reuters, να αυξήσει τα έσοδα από την οικονομικά ζωτικής σημασίας τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας από 18 δισ. σε 30 δισ. ευρώ ετησίως, αναβαθμίζοντας τις εγκαταστάσεις για να προσελκύσει ταξιδιώτες και εκτός high season.

Όπως αναφέρει το Reuters, «η Νέα Δημοκρατία προηγείται έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις. Αλλά οι εκλογές της Κυριακής μπορεί να μην αναδείξουν έναν απόλυτο νικητή λόγω ενός νέου εκλογικού συστήματος. Μια δεύτερη ψηφοφορία ενδέχεται να διεξαχθεί στις αρχές Ιουλίου, εκτός εάν σχηματιστεί συνασπισμός, κάτι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα προτιμούσε να αποφύγει».

Οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη 

Δεσμεύτηκε να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει μια πιστοληπτική ικανότητα επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να αυξήσει τους μισθούς κατά 25% κατά μέσο όρο έως το 2027. «Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλοί», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Reuters. «Ξέρω ότι πολλοί Έλληνες παλεύουν».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στο Reuters ότι η Ελλάδα, εξακολουθεί να είναι χρεωμένο έθνος στην ευρωζώνη αλλά μπορεί να διαπραγματευτεί μια στρατηγική για τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος με τους δανειστές της.

«Οι χώρες με υψηλό χρέος χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μειώσουν το χρέος τους και χρειάζονται μια προσαρμοσμένη προσέγγιση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μπορούμε να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα περίπου 2%. Και αυτό είναι που δεσμευόμαστε», είπε.

Ερωτηθείς εάν έχει πάρει μαθήματα κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια της θητείας του, παραδέχθηκε «Ω, πολλά μαθήματα, αν μη τι άλλο. Σε περίπτωση αμφιβολίας, να είστε τολμηροί, αντί να μένετε πίσω. Όταν πρόκειται για μεταρρυθμίσεις. Θέλω πραγματικά να βάλω την Ελλάδα σε διαφορετική τροχιά».

«Οι αποτυχημένες οικονομικές πολιτικές των προηγούμενων συντηρητικών και σοσιαλιστικών διοικήσεων έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία το 2015. Αλλά οι χαοτικές, ατελέσφορες συζητήσεις με τους δανειστές οδήγησαν την Ελλάδα σε ένα ακόμη πρόγραμμα διάσωσης εκείνη τη χρονιά, το τρίτο από το 2010» υπενθυμίζει το Reuters.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό μου ότι η Ελλάδα το 2023 είναι σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ήταν το 2019. Και θέλω να χτίσω πάνω σε αυτό», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας για την αντιπολίτευση ότι «Υπόσχονται σε όλους (ότι θα τους χαρίσει) το φεγγάρι».

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι, εάν εκλεγεί, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 880 ευρώ και στη συνέχεια ετησίως ανάλογα με τον πληθωρισμό, ενώ οι μισθοί του δημόσιου τομέα θα αυξηθούν κατά 10% και οι συντάξεις 7,5%.

Μητσοτάκης για Τουρκία

«Πάντα έλεγα ότι δεν υπάρχει λόγος η σχέση μας να είναι συγκρουσιακή», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην Τουρκία. Αλλά πρόσθεσε ότι το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας της Τουρκίας - το οποίο υποστηρίζει μια πιο διεκδικητική πολιτική σε μέρη της Μεσογείου - είναι «βαθιά αναθεωρητικό» και παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

«Το πρωταρχικό μου καθήκον είναι να διασφαλίσω ότι υπερασπίζομαι αυτά τα δικαιώματα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ταυτόχρονα θα απλώνω πάντα χείρα φιλίας στην Τουρκία».

Με πληροφορίες του Reuters

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρινάκης για ξυλοδαρμό συζύγου Απόστολου Λύτρα: Δυστυχώς δεν μπορούμε να σχολιάσουμε την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος

Πολιτική / Μαρινάκης για ξυλοδαρμό συζύγου Απόστολου Λύτρα: Δυστυχώς δεν μπορούμε να σχολιάσουμε την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι, «στη συγκεκριμένη υπόθεση αυτό που μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση, η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία είναι να ψηφίζει νόμους που αποτελούν χρίσμα εργαλεία, όπως ο νέος ποινικός κώδικα
NEWSROOM