ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

Διπλωματικός «μαραθώνιος» της Αθήνας - Τα επτά κρίσιμα ραντεβού τον Ιανουάριο

Διπλωματικός «μαραθώνιος» της Αθήνας - Τα επτά κρίσιμα ραντεβού τον Ιανουάριο Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Μήνας με κρίσιμες διπλωματικές επαφές αναμένεται να είναι για την Ελλάδα ο πρώτος μήνας του 2020. 

H αρχή θα γίνει στις 2 Ιανουαρίου με την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Eastmed. Πρόκειται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για την «απάντηση» στα άκυρα μνημόνια που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη.

Θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα θέσει το θέμα της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη. Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουάριου στην Ουάσιγκτον.

Ο τρίτος σημαντικός σταθμός του πρωθυπουργού, θα είναι με τον Γάλλο Πρόεδρο, Μ. Μακρόν στο Παρίσι. 

Διπλωματικός μαραθώνιος του Έλληνα ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τη σειρά του ετοιμάζεται για έναν Ιανουάριο με γεμάτη την ατζέντα.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019, θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και Ιταλίας, με στόχο τη συνέχιση των συζητήσεων για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ)των δύο χωρών.

Στις 4 ή 5 Ιανουαρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί στο Κάϊρο η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου με τη συμμετοχή και της Γαλλίας (σχήμα 3+1), με την ασφάλεια, τα ενεργειακά και τις περιφερειακές εξελίξεις να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων των χωρών που συμμετέχουν στο σχήμα.

Στις 7 Ιανουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον για τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Στις 8 Ιανουαρίου τα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας και Αιγύπτου θα συναντηθούν προκειμένου να επιταχυνθούν οι συνομιλίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Στα μέσα Ιανουαρίου, σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ο Νίκος Δένδιας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Μαρόκο, μια χώρα με σημαντικό ρόλο για τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Τέλος, στις 15 - 16 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί το EastMed Gas Forum στο Κάϊρο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ