Διπλωματικές πηγές: Γιατί η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία του ΟΗΕ για τη Γάζα

Διπλωματικές πηγές: Γιατί η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία του ΟΗΕ για τη Γάζα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Πυρά εξαπολύει η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης, λόγω της αποχής της Ελλάδας από την ψηφοφορία που έγινε χθες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για τη Γάζα. «Η αποχή δεν ισοδυναμεί με καταψήφιση», απαντούν διπλωματικές πηγές. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ επέκριναν την κυβέρνηση για τη στάση της κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Μετά την έντονη κριτική, διπλωματικές πηγές εξήγησαν το σκεπτικό με το οποίο απείχε η Ελλάδα από την ψηφοφορία. Το ψήφισμα για τη Γάζα, που υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ζητά να κηρυχθεί αμέσως ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. 

Η Ελλάδα ήταν μία από τις 45 χώρες που απείχαν από την ψηφοφορία. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ καταψήφισαν το κείμενο, επειδή σε αυτό δεν γινόταν αναφορά στη Χαμάς. Τελικά, το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές. 

«Η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών και από την πρώτη στιγμή της κρίσης στη Μέση Ανατολή τήρησε ισόρροπη στάση, σεβόμενη τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας την υποχρέωση προστασίας των αμάχων και της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρομών», σημείωσαν αρχικά διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ. 

Με αυτό το σκεπτικό η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. 

«Η αποχή στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με καταψήφιση. Αντιθέτως, είναι δημιουργική, υπό την έννοια ότι η χώρα δεν προσμετράται στους παρόντες και άρα διευκολύνεται η επίτευξη ειδικής πλειοψηφίας των δύο τρίτων», ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές, που σημείωσαν ότι η Ελλάδα συντάχθηκε με την πλειονότητα των χωρών της ΕΕ, καθώς 15 απείχαν, οχτώ υπερψήφισαν και τέσσερις καταψήφισαν. 

«Η Ελλάδα υπήρξε δημιουργική προτείνοντας στο στάδιο των εσωτερικών διαδικασιών ορισμένες σημειακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν διευκολύνει την ευρύτερη πλειοψηφία», ανέφεραν ακόμη οι διπλωματικές πηγές. 

Τέλος, σημείωσαν πως η Ελλάδα υπερψήφισε τροπολογία του Καναδά, με ρητή καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης της Χαμάς, με την υιοθέτηση της οποίας «ήταν δυνατόν να περάσει το ψήφισμα από όλες της χώρες». Τελικά, η τροπολογία δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (88 υπέρ 55 κατά).

Κασσελάκης: Ημέρα ντροπής για την ελληνική διπλωματία 

Για ημέρα ντροπής έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την απόφαση της Ελλάδας να απέχει από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ, για την ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα. 

«Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε, με συντριπτική πλειοψηφία, να κηρυχθεί ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα. 120 χώρες όπως οι Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία πήραν το μέρος της ειρήνης. Όχι η Ελλάδα του Μητσοτάκη. Απείχαμε», έγραψε ο Στέφανος Κασσελάκης. 

«Αυτή τη νύχτα στη Γάζα οι άμαχοι ζουν ξανά τη φρίκη, κι εμείς “νίψαμε τας χείρας μας”. Ημέρα ντροπής για την ελληνική διπλωματία, τον ελληνικό λαό και την Ιστορία του», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση που έκανε αργά το βράδυ της Παρασκευής. 

«Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να απέχει η Ελλάδα από την ψήφιση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης, για την κήρυξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας και την διάνοιξη διόδων βοήθειας στη Γάζα, ντροπιάζει τον ελληνικό λαό και την ιστορία του, ενώ καθιστά τη χώρα μας αρνητικό παράγοντα για την ειρήνη στην περιοχή», επεσήμανε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία «επέλεξαν να στηρίξουν την απόφαση ειδικά σε μια στιγμή που χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς και τη χερσαία επίθεση που εξαπολύει το Ισραήλ, ενώ η Γάζα βυθίζεται στην ανθρωπιστική κρίση λόγω του αποκλεισμού της». 

«Η αντιμετώπιση της Χαμάς από το Ισραήλ δεν μπορεί να συνεπάγεται τον θάνατο και άλλων αμάχων και την καταδίκη της Γάζας σε ανθρωπιστική καταστροφή. Έστω και τώρα η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει στις προσπάθειες για κατάπαυση πυρός, αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης και απελευθέρωση ομήρων, αντί να εγκλωβίζεται όλο και παραπάνω σε μια επικίνδυνη για την ασφάλειά της, μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική του δεδομένου σύμμαχου», ανέφερε η ίδια ανακοίνωση. 

Ανδρουλάκης: Αδιανόητο ότι η κυβέρνηση δεν στήριξε το ψήφισμα 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν στήριξε το ψήφισμα για την ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα. 

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα, που στέκεται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της ανθρωπιάς. Θεωρώ αδιανόητο το ότι χθες η κυβέρνησή μας δεν στήριξε το ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

«Δεν πρέπει η ανθρωπιά να μπαίνει σε κανένα γεωπολιτικό ζύγι. Αυτή ήταν η στάση του ελληνικού λαού. Αυτή πρέπει να είναι και η στάση της κυβέρνησης και της χώρας μας σε τέτοια κορυφαία ζητήματα, που αφορούν τη σταθερότητα και την ευημερία των λαών της ευρύτερης περιοχής», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, κατήγγειλε την κυβέρνηση, που «στηρίζει την ισραηλινή σφαγή απορρίπτοντας ακόμη κι αυτά τα ψηφίσματα στον ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός. Είναι με τη μεριά του “ληστή” και “εγκληματία” και εμπλέκει τη χώρα στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, στο πλευρό της στρατιωτικής μηχανής του Ισραήλ». 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Lifo Videos / «Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και διευθυντή του SLpress.gr, Σταύρο Λυγερό, για τις βαθύτερες διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, το ενεργειακό σκάκι και την προπαγάνδα, τη θέση της Ευρώπης, τη στάση της Ελλάδας, τον ρόλο της Κίνας και την επιστροφή του Τραμπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM