«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ενός πολεμικού ντόμινο»

Δημήτρης Τριανταφύλλου: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ενός πολεμικού ντόμινο» Facebook Twitter
Δεν είναι η πρώτη φορά που η περιοχή φλέγεται, αλλά το σημερινό πλαίσιο παρουσιάζει κάποια καινούργια χαρακτηριστικά. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

— Πώς διαγράφεται η επόμενη μέρα της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή;
Δύσκολη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι διαχειρίσιμη. Δεν είναι η πρώτη φορά που η περιοχή φλέγεται, αλλά το σημερινό πλαίσιο παρουσιάζει κάποια καινούργια χαρακτηριστικά. Πέραν των βασικών διλημμάτων μεταξύ του δικαιώματος στην αυτοάμυνα (στην περίπτωση του Ισραήλ) και στην αυτοδιάθεση (για τους Παλαιστινίους), δεν υπάρχει ξεκάθαρη θέση της διεθνούς κοινότητας ότι η Χαμάς εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό. Η Χαμάς σχετίζεται περισσότερο με την έκφανση της ισλαμικής τρομοκρατίας όπως αυτή εισέβαλε θεαματικά στον κόσμο μας και στον τρόπο ζωής μας με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ως εκ τούτου, προβάλλει το όραμα της γενικότερης σύγκρουσης πολιτισμών παρά τη στήριξη σε συγκεκριμένο απελευθερωτικό αγώνα (στην περίπτωση αυτή των Παλαιστινίων).

Ο σκοπός είναι, πέραν του δηλωμένου στόχου του αφανισμού του κράτους του Ισραήλ, η δημιουργία μιας ευρύτερης αναταραχής στην περιοχή για να τη φέρει στο χείλος της αβύσσου και να έχει η ίδια λόγο ύπαρξης, εκμεταλλευόμενη τα αισθήματα μεγάλου μέρος της μουσουλμανικής και αραβικής «μάζας», που έχει πεισθεί ότι όλα τα δεινά της οφείλονται διαχρονικά στους κακούς Δυτικούς και στους Εβραίους.

Δεν θα έπρεπε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς να επηρεάσει τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, εφόσον και οι δυο χώρες δεν θέλουν να επεκταθεί, είτε σε διάρκεια είτε σε έκταση, ο πόλεμος.

— Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο ενός πολεμικού ντόμινο;
Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ενός πολεμικού ντόμινο, αλλά δεν το προβλέπω, επειδή ο συσχετισμός δυνάμεων δεν ευνοεί μια τέτοια εξέλιξη. Η προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να αποτρέψουν την άμεση ή έμμεση εμπλοκή στην κρίση του Ιράν και των «συμμάχων» του στην περιοχή (μη κρατικοί δρώντες όπως η Χεζμπολάχ κ.λπ.), διά της επίδειξης στρατιωτικής ισχύος είναι ενδεικτική. Το ίδιο ισχύει με τις πιέσεις που ασκούνται στο Ισραήλ να περιορίσει τις παράπλευρες απώλειες αμάχων στη δίκαιη προσπάθειά του να εξαλείψει τη Χαμάς στη Γάζα.

cover
Δημήτρης Τριανταφύλλου, 
καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και κύριος ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών
Σχέσεων 

— Πώς αξιολογείτε τη στάση της Ελλάδας;
Η στάση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη. Προ ημέρων, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε: «Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και βέβαια έχει το δικαίωμα το Ισραήλ να δρομολογήσει την αυτοάμυνά του, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, έτσι ώστε να μην επεκταθεί αυτή η ανθρωπιστική καταστροφή και σε άλλους αμάχους». Η στήριξη στο Ισραήλ οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι αποτελεί τον ουσιαστικό βραχίονα της ασφάλειας της Δύσης στην περιοχή. Η αποδυνάμωσή του θα σήμαινε το ενδεχόμενο μιας αλλαγής συσχετισμών μεταξύ γειτονικών κρατικών δρώντων, προκαλώντας περισσότερη αστάθεια και αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή, με άμεσες επιπτώσεις στην ασφάλεια της χώρας μας.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, και δεδομένου ότι ούτε οι ΗΠΑ από μόνες τους ούτε η Δύση ενωμένη μπορούν να επιβάλουν ή να καθορίσουν τη σταθερότητα στην περιοχή, οι καιροί απαιτούν την αλληλεπίδραση όλων των χωρών που επηρεάζονται από τις εξελίξεις. Η σύνθεση της πρόσφατης Διάσκεψης του Καΐρου με πρωτίστως αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες είναι ενδεικτική για την ανάγκη μιας συντονισμένης προσπάθειας της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική διάσταση του πολέμου και να αρχίσει να σχεδιάζει πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις να ανοίξει μια πολιτική προοπτική για την επίλυση του ισραηλινο-παλαιστινιακού ζητήματος (δηλαδή μιας λύσης δύο κρατών) όταν περιοριστεί η ισχύς και η σημασία της Χαμάς και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή. Εδώ η Ελλάδα έχει λόγο και ρόλο στη συντονισμένη διαχείριση της κρίσης και στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας.

— Πιστεύετε ότι μπορεί αυτή η κρίση να επηρεάσει τις σχέσεις μας με την Τουρκία τώρα που έχουμε «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο;
Δεν θα έπρεπε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς να επηρεάσει τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, εφόσον και οι δυο χώρες δεν θέλουν να επεκταθεί, είτε σε διάρκεια είτε σε έκταση, ο πόλεμος. Ο κίνδυνος αυξανόμενων ροών μεταναστών και το ενδεχόμενο αρνητικών επιπτώσεων στους τομείς του τουρισμού και γενικότερα στην οικονομία σε μια περίοδο που οι δυο χώρες προσπαθούν να σταθεροποιήσουν τις οικονομίες τους και να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις συνιστά αρκετά ταυτόσημα συμφέροντα. Επίσης οι δύο χώρες στηρίζουν τη λύση δυο κρατών. Με άλλα λόγια, με τα σημερινά δεδομένα είναι προς όφελος των δυο χωρών να μη διαταράξουν την εν εξελίξει προσπάθεια προσέγγισης μεταξύ τους.

— Πιστεύτε ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα γενιά στον αραβικό κόσμο η οποία να υιοθετήσει ένα παλιό μίσος και ποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό;
Δεν νομίζω ότι το «παλιό μίσος» που επικαλείστε αφορά μόνο τον αραβικό κόσμο. Οι μαζικές διαδηλώσεις στον μουσουλμανικό κόσμο κατά του Ισραήλ και της Δύσης αλλά και αυτές στον δυτικό κόσμο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια διχαστική σύγκρουση πολιτισμών η οποία θα διευρύνει το χάσμα που εκδηλώνεται είτε εντός των δυτικών κοινωνιών είτε εντός των αραβικών (ή και των μουσουλμανικών – βλέπε Τουρκία), το οποίο προκαλείται από την ιδέα ότι η απειλή στον τρόπο ζωή τους προέρχεται από τις πράξεις και τις συμπεριφορές του «άλλου». Σε μια εποχή που ο λαϊκισμός βρίσκει έδαφος και χώρο να εκφραστεί και να αφήσει το πολιτικό του αποτύπωμα, η ριζοσπαστικοποίηση κοινωνιών με σοβινιστικούς όρους αποκτά δυνητικά τρομακτικά χαρακτηριστικά.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ