Ψηφίστηκε από τη Βουλή- κατά πλειοψηφία τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων του- το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, για το οποίο υπήρξαν αντιδράσεις και συζήτηση σε υψηλούς τόνους τις προηγούμενες ημέρες.

 

«Ναι» επί της αρχής ψήφισαν οι 158 βουλευτές της ΝΔ, ενώ 56 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο. Είχαν προηγηθεί ονομαστικές ψηφοφορίες που είχαν ζητήσει ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποχωρήσει από τη διαδικασία. Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποχωρήσει από τη διαδικασία, διαμαρτυρόμενος για την επιστολική ψήφο. Με επιστολική ψήφο ψήφισαν συνολικά 141 βουλευτές, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη Βουλή, ανακοίνωσε την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία. «Επειδή δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε το μήνυμα ότι αυτή η διαδικασία της επιστολικής ψήφου, παραβιάζοντας και το Σύνταγμα και τον Κανονισμό, αλλά και της διαδικασίας-εξπρές κρίσιμων νομοσχεδίων, μπορεί να συνεχιστεί, είμαι στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσω ότι δεν θα τη νομιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

«Δεν θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι χωρίς τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να καταστρατηγούνται θεσμικές διαδικασίες και κοινοβουλευτικές λειτουργίες, γιατί είναι ζήτημα δημοκρατίας. Θα αποχωρήσουμε από τη διαδικασία και ελπίζω να είναι η πρώτη και τελευταία φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο», σημείωσε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

 

Απαντώντας του, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας υπεραμύνθηκε του τρόπου λειτουργίας, απέρριψε τα περί παραβίασης του Συντάγματος και επικαλέστηκε τις ομόφωνες αποφάσεις της Διάσκεψης του Προέδρου. «Οι αποφάσεις μας για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής ήταν αμήχανες. Δεν ήμασταν συνηθισμένοι, ούτε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τέτοιες πρωτόγνωρες καταστάσεις», σημείωσε.

 

«Το σύνταγμα δεν ορίζει επιστολική ψήφο, αλλά τον τρόπο ψηφοφορίας των βουλευτών που βρίσκονται στο εξωτερικό. Εμείς διευρύναμε την επιστολική ψήφο και προσθέσαμε στο Κανονισμό της Βουλής και το δικαίωμα και άλλων κατηγοριών βουλευτών να ψηφίζουν, όπως οι εγκυμονούσες», συμπλήρωσε ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι στη Διάσκεψη των Προέδρων την Πέμπτη θα βρεθούν καλύτεροι συνδυασμοί.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr