Μητσοτάκης: Αδικαιολόγητη η κριτική στο περιβαλλοντικό ν/σ - Κάνουμε ό,τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη

Μητσοτάκης: Αδικαιολόγητη η κριτική στο περιβαλλοντικό ν/σ - Κάνουμε ό,τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Αδικαιολόγητη, χαρακτήρισε την κριτική που ασκείται στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 35η θέση μεταξύ 40 χωρών ως προς την αποτελεσματικότητα των περιβαλλοντικών πολιτικών, σχολιάζοντας πως «ο αντίπαλος τόσο της ανάπτυξης όσο και της προστασίας του περιβάλλοντος είναι συχνά ένας και κοινός, η φοβική γραφειοκρατία».

Αναφερόμενος στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σχολίασε: «προσπαθώ να καταλάβω αν επί της αρχής υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφωνία για τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση [...] Θα ήθελα όταν γίνεται κριτική σε αυτή την αίθουσα να μην θεωρούμε ότι η Ελλάδα αποτελεί ιδιαιτερότητα. Η αντιπολίτευση να μας υποδείξει σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες γίνεται κάτι διαφορετικό στο κομμάτι των αδειοδοτήσεων».

«Στη δική μας αντίληψη αυτές οι πολιτικές αποτελούν μεγάλες ευκαιρίες που ήδη αξιοποιούνται. Έχουμε πετύχει τους στόχους για το 2020 ως προς τη μείωση εκπομπών αερίου θερμοκηπίου. Στόχους για περαιτέρω διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οργανώνουμε απόσυρση μεγάλων λιγνιτικών μονάδων νωρίτερα και μεθοδικότερα από κράτη ισχυρότερα όπως η Γερμανία. Ουσιαστική, συνολική προστασία φυσικού περιβάλλοντος με αναδιάρθρωση όλων των φορέων που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον. Με οριστική αποσαφήνιση του καθεστώτος στις περιοχές Natura και με νέους δασικούς χάρτες».

Κατά τον πρωθυπουργό, οι φορείς διαχείρισης δεν ήταν τελικά αποτελεσματικοί και δεν είχαν τα κατάλληλα μέσα και συντονισμό. Για αυτόν τον λόγο θα δρομολογηθεί η δημιουργία Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Υποκριτική η κριτική ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα των εξορύξεων πετρελαίου

 

Σχετικά με τη συζήτηση για τις περιοχές Natura, ο πρωθυπουργός σχολίασε πως υπήρχε ένταση από πλευράς αντιπολίτευσης «αναντίστοιχη με το κλίμα δημιουργικού διαλόγου που θέλουμε να καλλιεργήσουμε στη Βουλή».

«Τι κάνουμε λοιπόν; Αυτό που γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Τις χωρίζουμε σε 4 ζώνες. Οι χρήσεις γης ανάλογα με το βαθμό προστασίας. Άλλη η περίπτωση του Ολύμπου ή του φαραγγιού της Σαμαριάς που πρέπει να είναι απόλυτη. Η σημερινή αδιαφάνεια, οι συχνές τοπικές αυθαιρεσίες, δίνουν τη θέση τους σε ένα συνολικό θεσμικό πλαίσιο που θα ορίζει τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται».

Για το ζήτημα των εξορύξεων πετρελαίου, διαβεβαίωσε πως αποτελεί μια σημαντική διαφωνία επί της αρχής. «Φαντάζομαι ότι η κριτική που ασκείται από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τουλάχιστον υποκριτική διότι ο χάρτης που κατέθεσε ο υπουργός στην Ολομέλεια της Βουλής τα λέει όλα. Οικόπεδα που αδειοδοτήσατε ήταν Natura» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και επισήμανε: «Με τις τιμές του πετρελαίου εκεί που βρίσκονται σήμερα είναι αμφίβολο αν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για νέες εξορύξεις πετρελαίου στη χώρα μας».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το νομοσχέδιο «βάζει τάξη στο θολό τοπίο των δασικών χαρτών. Όλη η διαδικασία πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης».

Αναφερόμενος σε ρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως:

-Από την 1η Ιανουαρίου 2021 επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος σε κάθε είδος πλαστικής σακούλας με εξαίρεση της βιοδιασπώμενες.

-Οι δημότες πολλών δήμων που αντιμετωπίζουν ακόμα πρόβλημα θα μπορούν να συνδεθούν στα κεντρικά δίκτυα αποχέτευσης. «Φέρνει ένα βήμα μπροστά τη χώρα σε τομείς που θα τους χαρακτήριζα τριτοκοσμικούς. Βάζει τέλος στην Ελλάδα των βόθρων, των μπάζων, των χωματερών».

-Στρέφει τη χώρα προς την ενέργεια που θα παράγεται από αέρα, ήλιο, νερά. Την απαλλάσσει από τους βλαβερούς ρίπους του λιγνίτη.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι νέες ρυθμίσεις εισάγουν σύγχρονη οπτική για προστασία ελληνικής φύσης ενώ σχολίασε και την συγκέντρωση δεκάδων οργανώσεων για το ζήτημα. «Πήρε το μάτι μου και την αφίσα της συγκέντρωσης. Κατήγγειλε και πάλι οικολογικό πραξικόπημα, νέες υποτίθεται μνημονιακές ρυθμίσεις. Δεν μπορώ να απαντήσω σε φθαρμένα συνθήματα. Σε αυτά έχει απαντήσει το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης. Όχι άλλο κάρβουνο κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Κατά τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση και το υπουργείο προωθεί την πλήρη απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028. «Βιαζόμαστε να εφαρμόσουμε αυτή την πολιτική για να πετύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό ταμείο μετάβασης. Η απεξάρτηση από ρυπογόνο λιγνίτη θα γίνει θεμέλιο για νέα ζωή. Θέλουμε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη της χώρας με πράσινο πρόσημο».

Πρόσθεσε δε: «εμείς είμαστε η κυβέρνηση που τελικά επέβαλλε κατεδάφιση δύο ορόφων στο ξενοδοχείο κοντά στην Ακρόπολη όταν άλλοι έμεναν για χρόνια απλοί παρατηρητές. Η ανάπτυξη τρέχει και το περιβάλλον δεν μπορεί να μας περιμένει. Πρέπει να είναι βιώσιμο και όχι αναλώσιμο».

«Η μετατροπή της πράσινης οικονομίας σε ατμομηχανή ανάπτυξης αποτελεί συνεπή και συνεχή επιλογή μου», τόνισε ο πρωθυπουργός, καλώντας την ολομέλεια να το ψηφίσει.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόταση δυσπιστίας για Τέμπη - Μητσοτάκης: «Ζήτησα συγγνώμη, με κατηγορείτε ότι μόνταρα τις συνομιλίες; Ε δεν ντρέπεστε»

Πολιτική / Πρόταση δυσπιστίας για Τέμπη - Μητσοτάκης: «Ζήτησα συγγνώμη, με κατηγορείτε ότι μόνταρα τις συνομιλίες; Ε δεν ντρέπεστε»

Πρωτοφανής επίθεση του πρωθυπουργού στην αντιπολίτευση - «Επιτήδειοι έριξαν το σπόρο της αμφιβολίας» - Σε 43 άτομα έχουν αποδοθεί κατηγορίες
NEWSROOM
«Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Πολιτική / «Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Ο δήμαρχος παραλαμβάνει στρωμένο έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση €230 εκατ. απαντά ο Μπακογιάννης - Ο καθυστερήσεις οφείλονται στον προηγούμενο δήμαρχο, λέει ο Δούκας
NEWSROOM