Βουλή: Κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη για τις σπουδές τους και το πώς πέρασαν στο πανεπιστήμιο

Βουλή: Κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη για τις σπουδές τους και το πώς πέρασαν στο πανεπιστήμιο Facebook Twitter
EUROKINISSI
11

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή κατά τη συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου, όταν ο Αλέξης ο Τσίπρας αναφέρθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τις σπουδές των δύο πολιτικών αρχηγών και τον τρόπο εισαγωγής του καθένα στο πανεπιστήμιο της επιλογής του. 

Κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία για «ιδεολογική εμμονή» με τα δημόσια πανεπιστήμια σε ό,τι αφορά τον πολιτικό συμβολισμό και το άσυλο, ο κ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων: «Είχα την τιμή με πανελλαδικές εξετάσεις να περάσω στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, της Ευρώπης και του κόσμου και γνωρίζω την ποιότητα της δουλειάς που γίνεται».

«Εσείς κύριε Μητσοτάκη δεν δώσατε εξετάσεις, πήγατε κατευθείαν σε ένα καλό πανεπιστήμιο στο εξωτερικό και περιγράψατε εδώ μια εικόνα που δυσφημεί το δημόσιο πανεπιστήμιο», πρόσθεσε ενώ όταν από τα έδρανα της ΝΔ κάποιος βουλευτής υποστήριξε ότι πήρε μεταγραφή από πανεπιστήμιο της Βουλγαρίας, ο Αλέξης Τσίπρας «εξερράγη» και ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για fake news που αναπαράγεται τα τελευταία χρόνια. 

Μητσοτάκης: «Πέρασα στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο»

Άμεση ήταν και η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που σχολίασε ότι ο Αλέξης Τσίπρας πιάστηκε «αδιάβαστος»: «Επειδή μου ασκήσατε μία κριτική. Ποια είναι η επαφή μου με το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Για άλλη μία φορά πιαστήκατε αδιάβαστος. Και έδωσα πανελλήνιες εξετάσεις και πέρασα σε ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, στο Πολιτικό της Νομικής. Παρότι δεν είχα καμία πρόθεση γιατί είχα ήδη αποφασίσει να σπουδάσω στο εξωτερικό. Έδωσα εξετάσεις και πέρασα. Και δεν ενεγγράφην ποτέ. Αλλά πέρασα στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Για να μη διαστρεβλώνουμε έτσι την ιστορία».

«Αλλά δεν είναι αυτό το αντικείμενο της παρέμβασής μου κ. Τσίπρα. Το πρόβλημα ξέρετε ποιο είναι; Ότι ως απλός βουλευτής δεν θα μπορούσα να πάω σε δημόσιο πανεπιστήμιο και να κάνω μία ομιλία για τον πολιτικό φιλελευθερισμό. Διότι θα με προπηλάκιζαν οι γνωστοί άγνωστοι, τους οποίους οι δικές σας πρακτικές μια ζωή προστάτευαν. Και αυτό δεν είναι ελευθερία της έκφρασης, είναι πολύ σοβαρό θέμα για την ποιότητα της δημοκρατίας μας». 

Σύμφωνα με τα βιογραφικά τους πάντως, στην επίσημη σελίδα primeminister.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τελείωσε το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Harvard, συνεχίζοντας στο Stanford, στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και ολοκληρώνοντάς τις σπουδές του στο Harvard Business School, στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων. Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας είναι Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολεοδομία και στη Χωροταξία.

 
 
Πολιτική
11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
Άρα λοιπόν το καλύτερο που έχει να κάνει ο κ.Μητσοτάκης είναι να φτάσει τα δημόσια πανεπιστήμια σε τέτοιο επίπεδο που να μη χρειάζεται ένας μέσος Έλληνας -όπως μάλλον θεωρεί τον εαυτό του- να πρέπει να πάει στο Harvard, ίσως το ακριβότερο πανεπιστήμιο στον κόσμο, ούτε να μας εισάγει εμμέσως την ιδέα των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα με ταυτόχρονη περαιτέρω υποβίβαση των δημοσίων πανεπιστημίων. Κάτι τέτοιο θα έκανε την επόμενη γενιά Ελλήνων ακόμα πιο αμόρφωτη και κατά συνέπεια χειρότερη.
Αλέξη, ένα πανεπιστήμιο που στα rankings παίζει από 300+ στην καλύτερη περίπτωση μέχρι 600+ στη χειρότερη, δεν το λες "ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου". Σε όσους δεν αρέσουν τα rankings, να μιλήσουμε για κερδισμένα Nobel; Για κάτι άλλο;Φυσικά οι αναφορές στις σπουδές είναι ανόητες, κουβέντα να γίνεται.
Μονο στην Ελλαδα εχουμε τετοια επαρση και τετοια αυταπατη που θεωρουμε οτι το ΕΜΠ που βρισκετε στην θεση 446 !!! στον πλανητη, οτι ειναι απο τα καλυτερα του κοσμου
Επιχειρηματολογία επιπέδου «Στο δικό μου δε χωράει, στο δικό σου κολυμπάει»Μήπως να συζητούσαν κάτι πιο ουσιαστικό, όπως ας πούμε γιατί έχουμε τόσα πολλά πανεπιστήμια αλλά τόσο ελλειπή Ιατρική περίθαλψη;
Τσίπρας : «Εσείς κύριε Μητσοτάκη δεν δώσατε εξετάσεις, πήγατε κατευθείαν σε ένα καλό πανεπιστήμιο στο εξωτερικό και περιγράψατε εδώ μια εικόνα που δυσφημεί το δημόσιο πανεπιστήμιο» Πηγή: www.lifo.grΚατ' αρχήν, λογική ασυνέχεια. Η περίοδος εισαγωγής στα ΑΕΙ και η περίοδος σπουδών και των δύο, τοποθετείται περίπου μία 20 / 25ετία πριν, ενώ η συζήτηση αφορά στα ΑΕΙ και το άσυλο ΣΗΜΕΡΑ.Και πρέπει να προτάσσεις και να "πουλάς" την ιδεοληψία ότι αν - έστω ότι αληθεύει, αν και ο Μητσοτάκης το περί εισαγωγής το αρνείται - δεν εισήλθες και δεν σπούδασες στα ελληνικά ΑΕΙ, ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΣΑΙ ΤΟΤΕ - και περίπου είσαι ανθέλλην - ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΙΚΑΝΟΣ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΑΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ! ...Όταν αντί επιτυχούς άσκησης της "τέχνης του εφικτού" όσο είχες την Εξουσία, επικαλείσαι ΠΑΛΙ - συμβολικά - τα προ 20ετίας "ένσημά" σου στην αφισοκόλληση στα Εξάρχεια, σαν κριτήριο ποιότητας.Ή, ότι τα στελέχη σου "δικαιούνται δια να ομιλούν" ενώ οι άλλοι όχι, επειδή "έκαναν και δύο χρόνια Αιγάλεω", αλλά "ένσημα" δεν έχουμε δει που έχουν "κολλήσει".Για να γίνεται αντιληπτό, αν υπήρχε και ποιο ήταν το "όραμα" ΣΥΡΙΖΑ και ότι ούτε η ήττα τους έκανε πιο σοφούς.Γιατί απλά "δεν το έχουν". Μια ζωή θα πουλάνε ιδεοληψία.Τελεία.
Σύμφωνα με την υστερική λατρεία της "αριστείας", των επιδόσεων και των "μονάδων και των βάσεων" που χαρακτηρίζει τους εγχώριους νεοφιλελεύθερους, το Πολιτικό της Νομικής (μια χαρά σχολή κατά τη γνώμη μου, στην Αθήνα έχουν και εξαιρετικούς καθηγητές όπως ο Μαυρογορδάτος) δεν μου φαίνεται να αποτελεί και τόσο "αριστεία"... Κυρίως για έναν απόφοιτο του Κολλεγίου...
"μια χαρά σχολή κατά τη γνώμη μου, στην Αθήνα έχουν και εξαιρετικούς καθηγητές όπως ο Μαυρογορδάτος)".Αρα, για μένα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, γνωρίζω εξαιρετικούς επιστήμονες που αποφοίτησαν από αυτήν. Απλά, για πολλούς λάτρεις της υποτιθέμενης "αριστείας" -οι οποίοι την ταυτίζουν με υψηλό αριθμό μορίων επιτευχθέντων μέσα από σπασικλιασμένη απομνημόνευση (αυτό ισχύει κυρίως στην θεωρητική κατεύθυνση στην οποία εντάσσεται αυτή η σχολή)- αυτή η σχολή θεωρείται κάπως "δευτεροκλασάτη".
Το 2018 η βάση ήταν στα 16.658 μόρια, άρα μεσαία προς υψηλή. Και αυτή είναι η βάση, δεν είναι ότι σου απαγορεύουν να μπεις με υψηλότερη. (Ενδιαφέρον θα ήταν να δει κάποιος ποια ήταν η βάση όταν έδωσε ο Μητσοτάκης). Δεν έχω ακούσε δε ούτε έναν να χαρακτηρίζει δευτεροκλασάτη μια σχολή με τέτοια βάση, ούτε ξέρω τι σε τι είδους αριστόπληκτους αναφέρεσαι. Αριστεία δεν είναι να κόβουμε από την τριτοβάθμια όλους όσοι έγραψαν κάτω από 18,5. Αριστεία είναι πρώτον το να μην επιτρέπουμε σε ανικάνους να παρεισφρύουν σε δημόσια σώματα και δεύτερον μέσα σε κάθε οργανισμό να προωθούνται και να επιβραβεύονται από τους καλούς και άξιους οι καλύτεροι και αξιότεροι.