Στα ακραία καιρικά φαινόμενα και τα «40 χρόνια παθογένειας», απέδωσε την καταστροφή από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Αυλωνίτου. 

 

Η κα Αυλωνίτου κατηγόρησε την αντιπολίτευση για απόπειρα «πολιτικού όφελους» από την τραγωδία, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση και σε «εκδοτικά μέσα» που ωστόσο δεν κατονόμασε. 

 

«Υπάρχει κόσμος που δεν ξέρει. Δεν έχουμε εκπαιδευτεί. Το ξέρετε ότι υπάρχει κόσμος που κάηκε μέσα στη θάλασσα γιατί νόμιζε ότι με το που θα μπει στο νερό, ότι όλα εντάξει;» αναρωτήθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. 

 

Η ίδια διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τα κονδύλια για την αποκατάσταση των υλικών ζημιών και θα λάβει μέτρα ώστε να μην ξανασυμβεί παρόμοια τραγωδία. 

 

«Η πολιτική ευθύνη δεν μπορεί να φέρει τους ανθρώπους που έφυγαν», πρόσθεσε, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν είναι σωστό να αναζητούνται εξιλαστήρια θύματα για την καταστροφή, δεδομένου ότι η Δικαιοσύνη ήδη ελέγχει και ερευνά την υπόθεση.  

 

Η κα Αυλωνίτου κατηγόρησε τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας ότι ήταν αντίθετα και στο γκρέμισμα αυθαίρετων επιχειρήσεων στην παραλία του Σχοινιά, ενώ εξαπέλυσε επίθεση και στην πρώην υπουργό Όλγα Κεφαλογιάννη που, κατά την βουλετή του ΣΥΡΙΖΑ, παρενέβη πολιτικα για μην γκρεμιστούν 80 αυθαίρετα στην Κρήτη.