Αντισυνταγματική η διάταξη με την οποία σταμάτησε η ποινική δίωξη για Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη, λέει ο Άρειος Πάγος

Αντισυνταγματική η διάταξη με την οποία σταμάτησε η ποινική δίωξη για Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη, λέει ο Άρειος Πάγος Facebook Twitter
Φωτ: Eurokinissi
0

Αντισυνταγματική διότι συνιστά «κρυπτοαμνηστία» έκρινε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, με την οποία έπαυσε οριστικά η ποινική δίωξη κατ΄άρθρο 67 του Ν.4735/2020 κατά των κατηγορουμένων Παναγιώτη Ψωμιάδη του Χαραλάμπους, πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλονίκης και Διονύσιου Ψωμιάδη του Χαραλάμπους, (αδελφό του) για τις πράξεις: α) της κακουργηματικής απιστίας κατά συναυτουργία και β) της κακουργηματικής ψευδούς βεβαίωσης κατ΄ εξακολούθηση που στρέφεται άμεσα κατά Ν.Π.Δ.Δ ,(Περιφέρεια Θεσσαλονίκης), με ζημία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε βάρος των περιφερειών και του Δημοσίου. 

Ο αντεισαγγελέας Αχιλλέας Ζήσης άσκησε αναίρεση για εσφαλμένη εφαρμογή ουσιαστικής ποινικής διάταξης και ζήτησε από τον Άρειο Πάγο να κριθεί ότι η διάταξη του άρθρου 93 του Ν. 4745/2020 είναι αντισυνταγματική διότι συνιστά «κρυπτοαμνηστία», την οποία απαγορεύει το Σύνταγμα και ως εκ τούτου ανεφάρμοστη, κατά το άρθρο 93 παρ. 4 του Συντάγματος, διότι αντιβαίνει στις διατάξεις των άρθρων 47 παρ. 3, 4 και 4 παρ.1, 25 παρ.1, και 26 του Συντάγματος, αφού με την παραπάνω ρύθμιση εισάγεται νομοθετική διάταξη που αφορά εξατομικευμένη περίπτωση, δηλ. αμνηστεύονται κακουργηματικές πράξεις αιρετών και υπαλλήλων ΟΤΑ.

Τι προβλέπει το άρθρο 67 του νόμου 4735/2020Ειδικότερα:

Με το άρθρο 67 του Ν. 4735/2020, με έναρξη ισχύος την 12.10. 2010 ορίζεται ότι: 1. Αίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάση ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παύουν οριστικά οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους.

Δηλαδή η ως άνω Διάταξη του ν.4735/ 2020, αφορά μόνον συγκεκριμένη κατηγορία προσώπων (αιρετούς και υπαλλήλους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού), όχι δε όλες τις πληρωμές, οι οποίες ελέγχθηκαν προληπτικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31-7-2019).

Ουσιαστικά πρόκειται για «κρυπτοαμνηστία», και ως εκ τούτου είναι αντισυνταγματική, ενόψει του ότι υπάρχουν και εκκρεμείς υποθέσεις στα Δικαστήρια με κατηγορούμενους -αιρετούς και υπαλλήλους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού- με ζημία αρκετών εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος των περιφερειών και του Δημοσίου. 

Την τελεσίδικη απόφαση μετά την άσκηση αναίρεσης από τον αντεισαγγελέα Αχιλλέα Ζήση αναμένεται να λάβει το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου που θα αποφασίσει αν η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης είναι αντισυνταγματική και κατά συνέπεια οι ποινικές διώξεις κατά του πρώην νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και του αδελφού του Διονύση για κακουργηματική απιστία και κακουργηματικές ψευδείς βεβαιώσεις που ζημίωσαν το Δημόσιο με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ θα πρέπει να συνεχιστούν.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

LiFO politics / Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

Ο πολιτικός αναλυτής και διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα σενάρια δημιουργίας νέων κομμάτων από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης για απόφαση ΣτΕ για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Τέλος στα ταμπού και στις ιδεοληψίες

Πολιτική / Μητσοτάκης για απόφαση ΣτΕ για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Τέλος στα ταμπού και στις ιδεοληψίες

Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει συνταγματικό τον νόμο για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων χαιρέτισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για "τέλος στις ιδεοληψίες" και "τολμηρό βήμα προς την πρόοδο"
LIFO NEWSROOM
Στη Βουλή ο Μητσοτάκης για τον νέο ΚΟΚ – Στο επίκεντρο η οδική ασφάλεια, τα πρόστιμα και τα νέα μέτρα

Πολιτική / Στη Βουλή ο Μητσοτάκης για τον νέο ΚΟΚ – Στο επίκεντρο η οδική ασφάλεια, τα πρόστιμα και τα νέα μέτρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε το βράδυ της Δευτέρας από τη Νίκαια της Γαλλίας, όπου συμμετείχε στην 3η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς
LIFO NEWSROOM
NΔένδιας για ΑΟΖ με Ιταλία: «Mεγαλώσαμε την Ελλάδα»

Πολιτική / Δένδιας για ΑΟΖ με Ιταλία: «Mεγαλώσαμε την Ελλάδα»

«Μεγαλώσαμε την Ελλάδα, με μία Συμφωνία η οποία αποδεικνύει την προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)» επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας
LIFO NEWSROOM