Λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα ξεκίνησε τελικά η ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο με τη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων.

 

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν και πάλι υπερ-κατεπείγουσα -ξεκίνησε μάλιστα ύστερα από μία ώρα συζήτησης για το αν πρέπει τελικά να ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος. Και αυτή τη φορά, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου επέλεξε να μην προεδρεύσει και παραχώρησε την έδρα στον Αλέξη Μητρόπουλο.

 

Η συζήτηση άρχισε με ένταση και επίθεση του Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά του Ανδρέα Λοβέρδου, τον οποίο κατηγόρησε ότι «κρέμασε τις οροθετικές στα μανταλάκια του διαδικτύου» και «θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη». Μιλώντας στη συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος είπε ότι στις ρυθμίσεις του μέτρου για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας υπάρχουν και κάποιες προβληματικές, όμως δεν μπορούν να καθορίσουν μία αρνητική στάση επί του συνόλου. Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος διαφωνεί με δύο διατάξεις -για την αναγκαστική εκτέλεση και την πρωτοβάθμια διαδικασία των πλειστηριασμών- και όχι με το σύνολο του νομοσχεδίου, και δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει προσπάθεια να αλλάξει τα δύο αυτά κεφάλαια κατόπιν συζήτησης με τους θεσμούς και διατηρώντας εν ισχύ την νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

 

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του διευκρίνισε ότι οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας δεν θέτουν σε κίνδυνο την πρώτη κατοικία. «Δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας», τόνισε και πρόσθεσε πως «η προστασία της πρώτης κατοικίας από αυτή την κυβέρνηση ήταν και θα είναι διαρκής». Διευκρίνισε ότι ο Κώδικας θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου και το φθινόπωρο θα έρθει το νομοσχέδιο για κόκκινα δάνεια και την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. «Έως τότε θα ισχύει ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα. Κανένας φτωχός δεν θα χάσει το σπίτι του. Χωρίς αυτή την εγγύηση, εμείς δεν υπάρχουμε».

 

Αναλυτικά οι ψήφοι των βουλευτών:

ΝΑΙ: 230
ΟΧΙ: 63
ΠΑΡΩΝ: 5

 

Από τον ΣΥΡΙΖΑ «όχι» ψήφισαν, μεταξύ άλλων, οι Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ραχήλ Μακρή, Αγλαΐα Κυρίτση, Δημήτρης Κοδέλας, Κώστας Ήσυχος, Ελένη Σωτηρίου, Γιάννης Σταθάς, Χατζηλάµπρου Βασίλειος, Κώστας Λαπαβίτσας, Θωμάς Κώτσιας, Κριτσωτάκης Μιχαήλ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοΐλης, Ευστάθιος Λεουτσάκος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα.

 

«Ναι» ψήφισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε αντίθεση με τη ψηφοφορία της προηγούμενης Τετάρτης.

 

Συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως χάνει 36 βουλευτές: 31 ΟΧΙ και 5 ΠΑΡΩΝ. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη ψηφοφορία οι διαρροές ήταν 39.

 

Δείτε LIVE όλες τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό, ΕΔΩ.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr