230 «Ναι» στα μέτρα είπε η Βουλή - 36 απώλειες για τον Τσίπρα

230 «Ναι» στα μέτρα είπε η Βουλή - 36 απώλειες για τον Τσίπρα Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
0

Λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα ξεκίνησε τελικά η ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο με τη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν και πάλι υπερ-κατεπείγουσα -ξεκίνησε μάλιστα ύστερα από μία ώρα συζήτησης για το αν πρέπει τελικά να ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος. Και αυτή τη φορά, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου επέλεξε να μην προεδρεύσει και παραχώρησε την έδρα στον Αλέξη Μητρόπουλο.

Η συζήτηση άρχισε με ένταση και επίθεση του Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά του Ανδρέα Λοβέρδου, τον οποίο κατηγόρησε ότι «κρέμασε τις οροθετικές στα μανταλάκια του διαδικτύου» και «θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη». Μιλώντας στη συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος είπε ότι στις ρυθμίσεις του μέτρου για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας υπάρχουν και κάποιες προβληματικές, όμως δεν μπορούν να καθορίσουν μία αρνητική στάση επί του συνόλου. Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος διαφωνεί με δύο διατάξεις -για την αναγκαστική εκτέλεση και την πρωτοβάθμια διαδικασία των πλειστηριασμών- και όχι με το σύνολο του νομοσχεδίου, και δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει προσπάθεια να αλλάξει τα δύο αυτά κεφάλαια κατόπιν συζήτησης με τους θεσμούς και διατηρώντας εν ισχύ την νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του διευκρίνισε ότι οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας δεν θέτουν σε κίνδυνο την πρώτη κατοικία. «Δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας», τόνισε και πρόσθεσε πως «η προστασία της πρώτης κατοικίας από αυτή την κυβέρνηση ήταν και θα είναι διαρκής». Διευκρίνισε ότι ο Κώδικας θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου και το φθινόπωρο θα έρθει το νομοσχέδιο για κόκκινα δάνεια και την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. «Έως τότε θα ισχύει ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα. Κανένας φτωχός δεν θα χάσει το σπίτι του. Χωρίς αυτή την εγγύηση, εμείς δεν υπάρχουμε».

Αναλυτικά οι ψήφοι των βουλευτών:

ΝΑΙ: 230
ΟΧΙ: 63
ΠΑΡΩΝ: 5

Από τον ΣΥΡΙΖΑ «όχι» ψήφισαν, μεταξύ άλλων, οι Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ραχήλ Μακρή, Αγλαΐα Κυρίτση, Δημήτρης Κοδέλας, Κώστας Ήσυχος, Ελένη Σωτηρίου, Γιάννης Σταθάς, Χατζηλάµπρου Βασίλειος, Κώστας Λαπαβίτσας, Θωμάς Κώτσιας, Κριτσωτάκης Μιχαήλ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοΐλης, Ευστάθιος Λεουτσάκος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα.

«Ναι» ψήφισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε αντίθεση με τη ψηφοφορία της προηγούμενης Τετάρτης.

Συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως χάνει 36 βουλευτές: 31 ΟΧΙ και 5 ΠΑΡΩΝ. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη ψηφοφορία οι διαρροές ήταν 39.

Δείτε LIVE όλες τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό, ΕΔΩ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

Πολιτική / Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

«Eκδόθηκαν οι πρώτες αρνητικές αποφάσεις για αιτούντες προερχόμενους από τη Συρία, αφού συνεκτιμήθηκε ο λόγος της φυγής τους σε συνδυασμό με τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά» δήλωσε ο υπουργός υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM
Εμμένει στην πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ο Νίκος Φαραντούρης - Αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική / Εμμένει στην πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ο Νίκος Φαραντούρης - Αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Παρά τις αποδοκιμασίες από κομματικές πηγές, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει τη θέση του υπέρ κυβέρνησης κοινής αποδοχής, με στόχο την κάθαρση
LIFO NEWSROOM
Μέρκελ στην Αθήνα: «Κάποια στιγμή έβαλα τα κλάματα από την πίεση - Ήμουν αντίθετη με το Grexit»

Πολιτική / Μέρκελ στην Αθήνα: «Κάποια στιγμή έβαλα τα κλάματα από την πίεση - Ήμουν αντίθετη με το Grexit»

Η Άνγκελα Μέρκελ επέστρεψε στην Αθήνα με αφορμή την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας της «Ελευθερία» και μίλησε δημόσια για την πιο δραματική δεκαετία της ελληνικής σύγχρονης ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Νέοι αποκαλυπτικοί διάλογοι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναφορές σε υπουργούς, «ταρίφες» και χειραγώγηση ελέγχων

Πολιτική / Νέοι αποκαλυπτικοί διάλογοι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναφορές σε υπουργούς, «ταρίφες» και χειραγώγηση ελέγχων

Εμπλεκόμενοι ακούγονται να αναφέρονται με χυδαίους χαρακτηρισμούς σε πολιτικά πρόσωπα, να μιλούν για πιέσεις σε ελεγκτές, οικονομικά ανταλλάγματα και παρεμβάσεις σε ελέγχους
LIFO NEWSROOM
Δόμηση σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων: «Θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα όρια»

Πολιτική / Δόμηση σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων: «Θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα όρια»

Η νομοθετική ρύθμιση που κατατίθεται το απόγευμα από τον Παπασταύρου στη Βουλή προβλέπει δύο νέα πολεοδομικά εργαλεία - Στόχος η προστασία τόσο των περιουσιακών δικαιωμάτων των ιδιοκτητών όσο και της δημογραφικής προοπτικής της περιφέρειας
LIFO NEWSROOM